• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.09.2023

21:28

Šta ovo treba da znači za Srbiju? Zelenski pozvao poznatu Srpkinju da bude ambasadorka Ukrajine

EPA

Vesti

Šta ovo treba da znači za Srbiju? Zelenski pozvao poznatu Srpkinju da bude ambasadorka Ukrajine

Podeli vest

Umetnica će dati svoj glas da pomogne obnovu škola u zemlji.

Volodimir Zelenski je zamolio Marinu Abramović, umetnicu performansa, da bude ambasador Ukrajine.

‌Gospođa Abramović, žestoki kritičar napada Vladimira Putina na Ukrajinu, rekla je da je ukrajinski predsednik zatražio njenu pomoć u obnovi škola.

‌76-godišnja Srpkinja održava prvu samostalnu izložbu u Velikoj Britaniji i prva je umetnica koja je imala veliku izložbu u glavnim galerijama Kraljevske akademije umetnosti u Londonu.

‌Posetioci izložbe moraju da se stisnu između dve gole manekenke da bi ušli u predstavu, ili da odluče da zaobiđu ono što je jedan novinar nazvao „gole kapije“.

„Bila sam prvi umetnik koji je podržao ukrajinski rat protiv Rusije i dala ...svoj glas. To je definitivno ponavljanje istorije“, rekla je ona u intervjuu za Muzej moderne umetnosti u Šangaju.

„Mene je Zelenski pozvao da budem ambasador Ukrajine, da pomognem deci pogođenoj obnovom škola i slično.

Ona je dodala: „Takođe sam pozvana da budem član odbora organizacije Babin Jar da nastavim da štitim spomenik.

Foto: Shutterstock

Marina Abramović

Memorijalni centar holokausta Jevrejima koje su ubili nacisti u Ukrajini oštećen je ruskim raketnim napadima u martu prošle godine .

‌Gospođa Abramović je postavila svoje delo Kristalni zid plača u memorijalnom centru u Kijevu četiri meseca pre nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

‌Zid, dugačak 40 i visok tri metra, napravljen je od uglja i iz njega vire veliki kristali kvarca. Posetioci mogu da dodirnu instalaciju koja odražava zapadni zid Jerusalima.

Nije oštećen u raketnom udaru, u kojem je poginulo pet ljudi i oštećena zgrada.

„Izrada Kristalnog zida plakanja bio je samo prvi korak u suočavanju sa novom istorijom i pronalaženju načina da se izleči naš sve podeljeniji svet“, rekla je Abramovićeva.

Umetnik je postavio video na mreži nekoliko dana nakon što je Putin započeo svoj ničim izazvan rat. U njoj je govorila o tome da je rođena u bivšoj Jugoslaviji, koju je svojevremeno napao Sovjetski Savez, a Ukrajince je nazvala „ponosnim, snažnim i dostojanstvenim“.

„Potpuno se solidarišem sa [ukrajinskim narodom] ovog nemogućeg dana“, rekla je ona u videu. Napad na Ukrajinu je napad na sve nas. To je napad na čovečanstvo i mora se zaustaviti.”

Ubrzo nakon invazije, gospođa Abramović je ponovo postavila jednu od svojih najpoznatijih predstava, Umetnik je prisutan, kako bi prikupila novac za Ukrajinu.

Pitali su je kako je pomirila transcendentnu prirodu svog rada sa okrutnom stvarnošću savremenog sveta.

„Mislim da prava promena dolazi samo ako promenite sebe. Promjenom sebe možete promijeniti hiljade i možete promijeniti svijet“, rekla je ona.

„Gandhi je bio jedan primer u istoriji koji je napravio revoluciju a da nije ispustio ni jednu kap krvi.

Gospođa Abramović je samo jedna od nekoliko poznatih ličnosti koje će biti angažovane da pomognu u borbi za odnose s javnošću Kijeva kako bi se osigurala stalna podrška njegovoj borbi.

Mark Hamil, glumac koji je igrao Luka Skajvokera u originalnim filmovima iz Ratova zvezda, prikupio je sredstva za kupovinu izviđačkih dronova za ukrajinske trupe na frontu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija