• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

16:55

Francuski petao je reščerupan! Makronu zadat poslednji udarac - Da li je Francuska definitivno poražena?

Pixabay/EPA

Vesti

Francuski petao je reščerupan! Makronu zadat poslednji udarac - Da li je Francuska definitivno poražena?

Podeli vest

Vojni savet Nigera potvrdio je da je francuska diplomatska misija napustila zemlju, kako je Makron i najavio u nedelju

Ambasador Francuske u Nigeru Silven Ite napustio je Niger i uputio se prema Parizu, javlja kanal "Al Arabija", pozivajući se na izvor iz Vojnog saveta te afričke Republike.

Vojni savet Nigera potvrđuje odlazak francuskog ambasadora u Čad i odatle u Pariz, prenosi izvor.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u nedelju objavio da Pariz povlači svog ambasadora i sve članove diplomatske misije koja se trenutno nalazi u Nigeru.

Foto: EPA

Nigerci

Krajem jula u ovoj afričkoj zemlji dogodio se državni udar – vojska, koju je predvodio komandant predsedničke garde, general Abdurahman Čiani, smenila je predsednika Muhameda Bazuma sa vlasti. To je osudila većina zapadnih zemalja kao i regionalna organizacija Ekonomska zajednica zapadno-afričkih država (EKOVAS).

Međutim, nove vlasti Nigera nisu se pokolebale, već su zahtevale povlačenje francuskih trupa i odlazak ambasadora. Pariz je u više navrata izjavljivao da ne priznaje ove zahteve i pozivao na momentalno oslobađanje Bazuma. Kako vidimo, Makron je ipak povukao francuske diplomate iz ambasade u Nijameju.

Niger je, kao bivša francuska kolonija, ostao jedan od poslednjih saveznika zapadnih zemalja u Sahelu. Ova afrička država ima bogate rezerve uranijuma, od čijeg snabdevanja Francuska zavisi. Kako pišu "RIA Novosti", iz Nigera dolazi od 15 do 17 odsto sirovina za francuske nuklearne elektrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija