• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.09.2023

17:56

Dramatični snimci iz Njujorka! Velika jabuka pogođena jakom olujom: Poplavljen metro, životinje pobegle iz zoo vrta (VIDEO)

Reuters

Vesti

Dramatični snimci iz Njujorka! Velika jabuka pogođena jakom olujom: Poplavljen metro, životinje pobegle iz zoo vrta (VIDEO)

Podeli vest

U Njujorku je proglašeno vanredno stanje nakon što su oluje izazvale velike poplave.

Mnogi gradski sistemi metroa, ulice i autoputevi su poplavljeni, dok je najmanje jedan terminal na aerodromu LaGvardija juče bio zatvoren. U pojedinim delovima grada palo je i do 20 cm kiše.

- Ovo je opasna, po život opasna oluja“, rekla je guvernerka Keti Hočul. „Proglašavam vanredno stanje u Njujorku, Long Ajlendu i dolini Hadson zbog ekstremnih padavina koje vidimo širom regiona - dodala je ona. Ona je pozvala ljude da preduzmu korake da ostanu bezbedni i da ne pokušavaju da putuju po poplavljenim putevima. Nema izveštaja o smrtnim slučajevima ili ozbiljnim povređenima.

Vanredno stanje je proglašeno i u Hobokenu u Nju Džersiju, odmah preko reke Hadson, nedaleko od Njujorka.

 

 

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams upozorio je ljude da je vreme za „povećanu budnost i krajnji oprez” pošto je uvedeno vanredno stanje. „Neke od naših metroa su poplavljene i veoma je teško kretati se gradom“, rekao je on na konferenciji za novinare. On je dodao da je juče uveče bilo 15 spasavanja iz automobila i tri spasavanja iz podrumskih stanova. Iako je kiša prestala kasnije u petak, guverner Hočul je upozorio da opasnost još nije prošla. „Trenutno me najviše brine da će ljudi videti kako se kiša smiruje i da će svoja vozila izvući na puteve“, rekla je ona za CNN.

 

 

Masovni poremećaji u podzemlju

Poplave su izazvale velike poremećaje u sistemu metroa u Njujorku i prigradskom železničkom sistemu metroa sever, prema Metropoliten transportnoj agenciji. Neke linije metroa su potpuno obustavljene, a mnoge stanice zatvorene. U Mamaroneku, predgrađu okruga Vestčester severno od grada, službenici hitne pomoći su koristili splavove na naduvavanje da spasu ljude zarobljene u zgradama, preneo je Rojters.

Policija Njujorka je takođe najavila višestruko zatvaranje puteva i saopštila da je raspoređena Nacionalna garda. Voda je ušla u 150 od 1.400 njujorških škola koje su ostale otvorene u petak, rekao je njujorški kancelar Dejvid Benks na brifingu za novinare. Škola u Bruklinu je evakuisana kada su poplavne vode izazvale dim u školskom kotlu, rekao je on.

 

 

Morski lav je zbog poplave pobegao iz zoološkog vrta. Ona se vratila

Naučnici kažu da je sve ovo posledica klimatskih promena. „Kao što znamo, ovaj promenljiv vremenski obrazac rezultat je klimatskih promena“, rekao je Rohit Agarvala, glavni službenik za klimu u Njujorku na konferenciji za novinare. „A tužna realnost je da se naša klima menja brže nego što naša infrastruktura može da odgovori“, dodao je on.

 

 

Iako je njujorški zoološki vrt u Central parku bio zatvoren u petak zbog lošeg vremena, jedan od njegovih stanovnika, morski lav, uspeo je da pobegne iz bazena zahvaljujući obilnim padavinama koje su poplavile njeno ograđeno mesto. Ali izgleda da joj se nije previše dopalo kupanje u mutnoj mutnoj vodi oko kuće, pa se relativno brzo vratila u svoj bazen.

 

 

Informaciju o bekstvu ženke morskog lava iz svog ograđenog prostora u zoološkom vrtu Central Park potvrdio je Džim Breheni, izvršni potpredsednik Zooloških vrtova i akvarijuma Društva za zaštitu divljih životinja. Rekao je da se na kraju ispostavilo da sloboda nije onakva kakva je zamišljala, pa je vrlo brzo otplivala nazad do svog bazena.

„Osoblje zoološkog vrta pratilo je morskog lava dok je istraživala područje oko bazena dok se nije vratila u poznato okruženje gde su je dočekala još dva morska lava“, rekao je Breheni, dodajući da se voda od tada povukla i da su sve životinje bezbedne. njihove nastambe.

 

 

Nevreme nije ugrozilo ni osoblje ni posetioce zoološkog vrta.

Jaka kiša u petak na severoistoku Sjedinjenih Država paralisala je za vrlo kratko vreme ceo Njujork, megalopolis nenaviknut na ekstremne vremenske uslove. Od petka u ponoć, voda u Central parku dostigla je 20 cm. Podaci su iz Nacionalne meteorološke službe. Ovo je nivo koji nije viđen od uragana Ida 2021.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija