• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.10.2023

13:16

Opa! Tužilaštvo: Drugi najbogatiji čovek sveta prao novac sa Rusima! Francuzi pokrenuli hitnu istragu!

EPA

Vesti

Opa! Tužilaštvo: Drugi najbogatiji čovek sveta prao novac sa Rusima! Francuzi pokrenuli hitnu istragu!

Podeli vest

Javno tužilaštvo Pariza istražuje izvršnog direktora modnog giganta LVMH, Bernara Arnoa, drugog najbogatijeg čoveka sveta, zbog finansijskih transakcija u koje je uključen ruski oligarh Nikolaj Sarkisov.

Francuski list "Le Monde" objavio je u četvrtak, pozivajući se na francusku finansijsku obaveštajnu jedinicu "Tracfin", da je Sarkisov kupio nekretnine u jednom alpskom letovalištu uz pomoć Arnovog kredita.

Tužilaštvo u Parizu potvrdilo je u petak da je preliminarna istraga u toku još od 2022. godine i da je izveštaj "Tracfina" „koji skreće pažnju tužilaštva na operacije koje se tiču ​​g. Bernara Arnoa i g. Sarkisova, koje verovatno karakterišu dela pranja novca, pridružen ovoj proceduri.”

Tužilaštvo je odbilo dalje da komentariše istrage koje su u toku. Preliminarna istraga ne podrazumeva nužno nedela, a "Le Monde" je citirao Arnoovog bliskog saradnika koji je rekao da je pomenuti posao obavljen u skladu s francuskim zakonima.

Bernar Arno, osnivač, izvršni direktor i predsednik najveće svetske kompanije LVMH za luksuznu robu i trenutno najbogatiji čovek na svetu (po Forbesu), izgubio je u februaru spor na Višem sudu protiv francuskih poreskih istražitelja zbog zakonitosti racije u sedištu LVMH-a 2019. Upad se odnosio na istragu o poreskoj prevari povezanoj s aktivnostima u Belgiji.

Nikolaj Sarkisov je visoki predstavnik u ruskoj osiguravajućoj kompaniji RESO-Garantia, svog brata Sergeja.

Zamenik generalnog direktora RESO-Garantia Igor Ivanov rekao je za CNBC u petak da ni kompanija, ni Nikolaj Sarkisov lično nisubili uključeni u spornu transakciju, te da Sarkisov nikada nije ni sreo Arnoa.

- Transakciju je vodila mala investiciona jedinica koja profesionalno ulaže u evropske nekretnine. Sastojao se od kupovine stanova u staroj zgradi u Korševelu od raznih privatnih vlasnika, s ciljem da se oni kasnije prodaju investitoru nakon što se cijela zgrada otkupi - rekao je Ivanov u mejlu.

- Sve transakcije su obavljale francuske kompanije, preko francuskih notara od strane francuskih advokata sa svih strana. Ovo je bio uobičajen posao sa nekretninama - dodao je.

On je rekao da ni kompanija ni Sarkisov nisu dobili nikakav zahtev od francuskih vlasti.

LVMH nije odgovorio na zahtev CNBC-a za komentar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija