• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.10.2023

08:50

Kakav preokret! Zelenski dobio dva noža u leđa! Izdaju ovih razmera Ukrajina ne pamti!

Tanjug/AP

Vesti

Kakav preokret! Zelenski dobio dva noža u leđa! Izdaju ovih razmera Ukrajina ne pamti!

Podeli vest

Dva saveznika Kijeva u NATO-u, Sjedinjene Američke Države i Slovačka, mogle bi da smanje iznos pomoći Ukrajini, piše američki magazin Njuzvik.

"Ukrajina je dobila loše vesti od Sjedinjenih Država i Slovačke, koje prete da smanje obim humanitarne i vojne pomoći koju prima Kijev“, navodi se u materijalu.

Kako navodi publikacija, NATO je postao najvažniji saveznik Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije, obezbeđujući joj desetine milijardi dolara, ali događaji proteklog vikenda Kijevu najavljuju nove probleme sa potrošnjom na odbranu.

Reč je pre svega o potpisivanju zakona o privremenom finansiranju rada vlade od strane američkog predsednika Džoa Bajdena, a koji ne predviđa izdvajanje sredstava za potrebe Ukrajine.

"Predsednik Džo Bajden, koji je uporni pristalica Ukrajine, tražio je 300 miliona dolara za dodatno oružje za Ukrajinu i obuku njenih vojnika, ali ta sredstva nisu uključena u nacrt zakona jer je pomoć toj istočnoevropskoj zemlji postala prepreka za konzervativce Predstavničkog doma koji se protive da umesto toga novac treba da se troši na domaćem tržištu“, kaže se u materijalu .

Alarmantan signal za Ukrajinu u nedelju je bila i pobeda na izborima u Slovačkoj političke partije Smer, čiji je lider Robert Fico obećao da će prestati da pruža vojnu pomoć Ukrajini, ograničavajući se na humanitarnu podršku, napominje Njuzvik.

Magazin je takođe citirao podatke anketa sprovedenih u avgustu, prema kojima je broj Evropljana koji se protive pomoći Ukrajini porastao na 34 odsto.

Rusija je prethodno poslala notu zemljama Severnoatlantske alijanse zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Kako je istakao ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov , svaki teret koji sadrži vojnu opremu za Oružane snage Ukrajine postaće legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga .

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je takođe naglasilo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom” isporučujući Kijevu oružje za uništenje. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je zauzvrat podsetio da napumpavanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija