• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.10.2023

09:13

Velika analiza: Napadi na američke baze traju - ko stoji iza njih? SAD upiru prst u ovu državu

Photo by Airman 1st Class Edgar Grimaldo 86th Airlift Wing

Vesti

Velika analiza: Napadi na američke baze traju - ko stoji iza njih? SAD upiru prst u ovu državu

Podeli vest

Dok se izraelske trupe pripremaju za sve izvesniju kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, a Vašington i Teheran razmenjuju zapaljive poruke i međusobne pretnje, nekoliko američkih vojnih baza na Bliskom istoku poslednjih dana se našlo se na udaru raketnih i napada dronom.

Pentagon je prošle srede objavio da se američka vojska "sukobila" sa dva drona koja su se kretala ka bazi Al-Asad u zapadnom Iraku. Obe letelice su presretnute, ali je došlo do "manjih povreda", objavili su oni. Istog dana, američke trupe su se "sukobile" i sa dva drona u blizini baze Irbil na severu te zemlje.

Napad dronom se dogodio i u američkoj bazi Al-Tanf u Siriji, takođe u sredu, a prema navodima američke vojske jedan od dronova je uništen, dok je drugi "pogodio" metu i izazvao manje povrede.

Amerikanci su bazu Al-Tanf u sirijskoj pustinji otvorili 2016. godine, navodno kao deo kampanje protiv Islamske države. Ipak, pošto se baza nalazi na strateškom auto-putu koji spaja Bagdad i Damask, mnogi smatraju da je njen pravi cilj sprečavanje Irana da transportuje borce i naoružanje iz Iraka ka Siriji, piše bliskoistočni portal "Krejdl".

Dan kasnije, baza Al-Asad se ponovo našla na udaru, kada je navodno došlo do "više eksplozija". U međuvremenu, američke rakete ispaljene sa brodova u Crvenom moru oborile su rakete za koje "Njujork tajms" tvrdi da su lansirali "proiranski Huti" i da su bile usmerene ka Izraelu.

Foto: AP/Photo

Huti

Američki zvaničnici su, takođe, uglavnom ponavljali ranije izrečene pretnje i optužbe, prevashodno na račun Irana.

Tako je Džon Kirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, u ponedeljak rekao da SAD neće dozvoliti da pretnje njihovim interesima "prođu nekažnjeno", kao i da "Iran u aktivno prati ove događaje, a u nekim situacijama ih i aktivno organizuje ili podstiče one koji bi želeli da iskoriste aktuelnu konflikt".

Ko stoji iza napada?

Odgovornost za napade je preuzeo Islamski otpor u Iraku, prenosi libanska mreža "Al Majadin". Oni su objavili i da su sproveli napade dronom na američku bazu Al Malikija u sirijskoj severoistočnoj provinciji Hasakah. Ta baza, koja se nalazi blizu tromeđe Sirije, Iraka i Turske, uspostavljena je 2021. kako bi pomogla u krađi sirijskih resursa, pre svega nafte, prenela je u februaru te godine sirijska državna agencija SANA.

Islamski otpor u Iraku predstavlja novu pojavu na Bliskom istoku o kojoj se još uvek malo šta zna sa sigurnošću. U pitanju najverovatnije nije organizacija kao takva, već je reč o imenu za koaliciju većeg broja manjih pokreta u Iraku koji se protive američkom prisustvu na Bliskom istoku i njihovoj podršci Izraelu.

Oni informacije o svojim aktivnostima dele na Telegram grupi "Al Elam al Harbi" (u bukvalnom prevodu ratna soba), napravljenoj 18. oktobra, koristeći naziv "Islamski otpor" kao svojevrsni zajednički brend.

Američki Institut za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu tvrdi da je u pitanju "generičko ime koje se koristi za označavanje jedinstva među oružanim grupama koje podržava Iran i ukidanje njihovog individualnog identiteta tokom napada podstaknutih krizom u Gazi".

Kako navodi "Krejdl", odgovornost za napad na bazu Al-Asad je preuzeo Kataib Hezbolah, iračka šiitska paravojna formacija čiji je nekadašnji lider Abu Mahdi al Muhandis ubijen u istom američkom raketnom udaru u kom je početkom 2020. godine ubijen komandant jedinice Kuds iranske Islamske revolucionarne garde Kasem Solejmani.

Ta organizacija je članica iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga, koalicije paravojnih formacija koje su se borile protiv Islamske države.

- Snage otpora u Iraku su ušle u bitku 'Potop Al-Aksa' i usmeravaju svoje udare na američke baze - izjavio je u vojni portparol Kataib Hezbolaha.

U Vašingtonu optužuju Iran

Američki zvaničnici su, očekivano, za napade optužili Iran. Kako prenosi Si-En-En pozivajući se na američke zvaničnike, SAD imaju obaveštajne podatke da "grupe koje podržava Iran planiraju da pojačaju svoje napade na američke trupe na Bliskom istoku, pošto Teheran želi da iskoristi odbojnost koja postoji prema američkoj podršci Izraelu".

Američki zvaničnici priznaju da nemaju dokaza da je Iran direktno naredio sprovođenje ovih napada, već da su ih oni samo "podstakli". Džon Kirbi je rekao da postoji "veoma direktna veza između ovih grupa" i Iranske revolucionarne garde, kao i da su SAD "duboko zabrinute zbog potencijalne značajne eskalacije ovih napada u danima koji su pred nama".

Iranske vlasti priznaju da pružaju političku podršku Hamasu, Hezbolahu i šiitskim grupama u Iraku, ali negiraju da ih podržavaju i vojno. Oni su upozorili da bi izraelska kopnena ofanziva u Pojas Gaze mogla da naiđe na otpor i na drugim frontovima.

Foto: EPA

Hezbolah

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan u ponedeljak je dao donekle dvosmislenu izjavu, tvrdeći da Teheran "niti daje naređenja grupama otpora širom regiona, niti ih sprečava da donose odluke u sopstvenim zemljama na osnovu sopstvenih interesa". On je optužio američkog predsednika Džozefa Bajdena za licemerje, podsećajući ga da se tokom predsedničke kampanje zalagao za poštovanje ljudskih prava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija