• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.10.2023

19:59

Velika Britanija u haosu! Krvavi obračun Izraela i Palestine na ulicama Londona!

Reuters

Vesti

Velika Britanija u haosu! Krvavi obračun Izraela i Palestine na ulicama Londona!

Podeli vest

Propalestinski demonstranti okupili su se u centru Londona, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i apelovali na vladu Velike Britanije da vrši pritisak na Izrael, da obustavi borbene operacije u pojasu Gaze.

Hiljade demonstranata okupilo se 28. oktobra, kako bi apelovalo na britansku vladu, da zahteva od Izraela hitno obustavljanje vatre u pojasu Gaze, zbog masovnih civilnih žrtava. Britanski portal "San" prenosi kako je do okršaja između demonstranata i londonske policije, došlo nakon što su kontramitingaši sa zastavama Izraela, došli iz pravca londonske oblasti Vajthol, sa natpisima "Sram vas bilo".

Nakon ovoga nasilje je usledilo odmah, a londonska policija u jednom momentu bila je saterana na drugi kraj ulice - prenosi "San".

Foto: Reuters

Hapšenje pro palestinskog demonstranta

 

U video snimku portala "San" moglo se čuti kako pripadnici kontramitinga sa izraelskom i britanskom zastavom uz megafon, provociraju pro palestinske demonstrante uz poruke "Simpatizeri terorista, niste dobrodošli" i "Sram vas bilo". Još nije poznato ima li povređenih i koji je tačan broj privedenih.

Policajcima naloženo da pojačano nadziru škole zbog tenzija oko Gaze

Policajcima u Londonu naloženo je da pojačaju aktivnosti prikupljanja obaveštajnih podataka u školama kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa, što je pojačalo zabrinutost među grupama za zaštitu ljudska prava u vezi sa nadzorom dece.

Policajcima je naloženo da "pojačaju vidljive patrole" u školama i da se angažuju sa školskim osobljem kako bi dobili informacije o "tenzijama u zajednici", navodi se u pismu upućenom direktorima škola, preneo je "Gardijan".

Prema navodima policije, ciljevi pojačanih aktivnosti u školama su "čuvanje mladih ljudi, poboljšanje poverenja u policiju i njihovo odvraćanje od kriminalnih aktivnosti".

Stotine hiljada demonstranata na skupovima podrške Palestincima širom sveta

Više stotina hiljada demonstranata okupilo se u subotu u gradovima širom Evrope, Bliskog istoka i Azije kako bi iskazali podršku Palestincima u vreme kada je izraelska vojska proširila svoju vazdušnu i kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze.

Dve osobe su uhapšene, a jedan policajac je napadnut kada je, prema procenama policije, između 50.000 i 70.000 ljudi  učestvovalo na skupu podrške palestincima u Londonu, prenosi Rojters, dok Gardijan navodi da se na protestu okupilo 100.000 ljudi. 

Na snimcima napravljenim iz vazduha, vidi se velika gomila ljudi kako maršira centrom britanske prestonice, zahtevajući od vlade premijera Rišija Sunaka da pozove na prekid vatre. 

Građani su izašli i na ulice Kopenhagena, Rima i Stokholma. U pojedinim gradovima u Francuskoj skupovi su zabranjeni od početka rata, iz straha da bi mogli da izazovu socijalne tenzije, ali je u Parizu, uprkos zabrani, održan mali skup, dok je u Marseju marširalo nekoliko stotina ljudi. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija