• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.11.2023

12:37

Završio karijeru! Zelenski zagrizao Putinov mamac! Ukrajina upala u smrtonosnu klopku iz koje nema povratka!

EPA/Shutterstock

Vesti

Završio karijeru! Zelenski zagrizao Putinov mamac! Ukrajina upala u smrtonosnu klopku iz koje nema povratka!

Podeli vest

Grad Avdejevka na istoku Ukrajine, se tokom proteklih nedelju dana pretvorio u novi centralni sektor fronta, oko kojeg se vode najžešće borbe. Najpametnije što Ukrajinci mogu da urade jeste da napuste grad , naglasio je bivši američki obaveštajac, Skot Riter, u intervjuu za „Gegenpol“.

Međutim, Ukrajina umesto toga planira da pošalje svoje rezerve u bitku, u uzaludnoj nadi da će nekako moći da obuzda i potisne ruske snage. Ona to neće moći da uradi, a ovo će biti strateška i moralna pobeda Rusije, smatra Riter.

Američki obaveštajac objasnio je šta će gubitak Avdejevke značiti za Ukrajinu, a šta njeno osvajanje za Rusiju.

-  Avdejevka je važna za Ukrajinu jer je veoma blizu Donjecka, a iz Avdejevke će Ukrajina moći da izvrši artiljerijsko bombardovanje Donjecka, kako bi kaznila stanovnike Donjecka za „zločin“, jer ne žele da žive pod tiranijom nacista. Dakle, ako Rusija oslobodi Avdejevku, moći će da spreči ova bombardovanja. Međutim, ovo nije strateška pobeda, to je moralna pobeda.Avdejevka je jednako važna za stratešku podršku kao i Bahmut. Bahmut je prešao u ruske ruke. Da li se rat završio posle ovoga? Da li je sve gotovo? Da li je ovo bio Staljingrad? Da li je to bila Moskva? Da li je ovo bio Berlin? Ne. Bio je to Bahmut - kaže Riter.

On je takođe izneo mišljenje zbog čega je Bahmut bio ključna ruska meta tokom proteklih meseci.

- Bahmut nije važan zbog njegovog geografskog položaja,već zbog činjenice da je Ukrajina obećala da neće dozvoliti da grad padne. Rusija je stvorila takvu situaciju, da je Ukrajince namamila u zamku, i oni su bili prinuđeni da nastave politiku koja je bila neodrživa, da se i dalje pridržavaju plana koji je bio neodrživ, da žrtvuju desetine hiljada života u borbi koja je značila ništa osim smrti i uništenja snage ukrajinskih oružanih snaga - rekao je američki obaveštajac.

Kako on kaže, najpametnije što Ukrajinci mogu da urade je da danas napuste Avdejevku, odvedu hiljade ljudi koji su tamo i formiraju drugu liniju odbrane, jer će u suprotnom izgubiti ovaj grad.

- Ne mogu da ga zadrže. Oni će umreti pokušavajući da ga zadrže. Rusija je u takvoj poziciji da im može dozvoliti da umru. U to će se ova bitka pretvoriti. Ovo će biti još jedan Bahmut, oko kojeg će Rusija stvoriti situaciju da Ukrajinci nisu okruženi, a najpametnije što Ukrajinci mogu da urade, jeste da odu kroz kanal koji Rusija ostavlja otvorenim. Međutim, Ukrajinci umesto toga kažu- poslaćemo naše rezerve u ovu bitku, u uzaludnoj nadi da ćemo nekako uspeti da potisnemo Ruse nazad - kaže Riter.

Američki obaveštajac je rekao da je sve ovo dobro osmišljen ruski plan.

- Ovo će biti strateška pobeda Rusije – ne zato što je Avdejevka tako važan deo teritorije, već zato što će Ukrajina žrtvovati sve što je preostalo od svojih vojnih rezervi u uzaludnoj borbi, u pokušaju da se zadrži na komadu zemlje koji ništa ne znači - zaključio je Riter.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!
Live TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!

U nedelju su izbori koji su lokalni, ali je njihov karakter i značaj daleko veći. Ako uzmemo u obzir šta smo sve u poslednjih nekoliko meseci gledali: formiranje raznih pokreta koji su antidržavni, onda ovo nije priča o tome da biramo vlast u nekim opštinama, nego je pitanje da li će neki faktori ući u institucije. Gosti "Info večeri" bili su predsednik opštine Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i presednik opštine Savski Venac Miloš VIdović.

29.05.2024

22:23

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)
Košarka

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)

Srpski košarkaški agent Miodrag Miško Ražnatović na društvenoj mreži "Iks" objavio je prepisku sa gazdom Panatinaikosa Dimitrisom Janakopulosom koja se dogodila još u martu prošle godine! Na fotografiji koju je u javnost pustio vlasnik Beobasketa vidi se kako kontroverznom čelniku grčkog velikana predlaže da dovede Ergina Atamana, koji je u tom trenutku bio trener Anadolu Efesa.

29.05.2024

18:25

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija