• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.11.2023

16:00

Ako Zelenski uradi ovo, sve je gotovo! Putinovu stravičnu odmazdu osetiće ceo svet! Poljaci digli uzbunu, nismo spremni za ono što dolazi!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Ako Zelenski uradi ovo, sve je gotovo! Putinovu stravičnu odmazdu osetiće ceo svet! Poljaci digli uzbunu, nismo spremni za ono što dolazi!

Podeli vest

Još više zapadnog oružja neće pomoći komandantu ukrajinskih oružanih snaga, Valeriju Zalužnom, da postigne uspeh za Ukrajinu, jer Rusija ima moćan vojni potencijal, a jedino rešenje za preokret na frontu je da zapadni oficiri preuzmu rukovanje oružjem, rekao je penzionisani poljski general-major Boguslav Paček, u intervjuu za radio „RMF FM“.

- Zalužni je otvoreno priznao jednu stvar- sa trenutnim nivoom obuke ukrajinskih vojnika, sa trenutnim nivoom snabdevanja sa Zapada, i sa trenutnim nivoom ruskih sposobnosti, ovaj sukob danas ne može da se završi uspehom za Ukrajinu - rekao je Paček.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci ne mogu samostalno efikasno da koriste oružje koje isporučuju zapadne države, jer za to nemaju potrebno znanje i obuku.

General je napomenuo, da u ovom slučaju Ukrajini može pomoći samo direktno raspoređivanje zapadnih specijalista i vojnog osoblja na samom frontu, što obećava i opasne posledice za Rusiju.

- Postoji samo jedan način za preokret na frontu, da zapadni oficiri rukuju oružjem na frontu. O tome međutim nema dogovora. Ne vidim nikakvu mogućnost da bi Ukrajina mogla da računa na održavanje savremenih sistema na teritoriji Ukrajine od strane vojnog i civilnog osoblja zapadnih zemalja, jer bi to značilo uključivanje ovih država u ovu situaciju, a postojao bi rizik i od izbijanja sukoba velikih razmera i odmazde Rusije, onim zemljama koje ulaze u ovaj sukob - kaže ekspert.

Paček je dodao, i da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine napravio mnogo kardinalnih grešaka prilikom pokretanja ofanzive, pošto Ukrajinci nisu mogli da se nose sa ruskom vojskom.

Valerij Zalužni je ranije priznao zastoj u sukobu, i rekao, da „najverovatnije neće biti dubokog prodora“.

Prema publikaciji u časopisu „Ekonomist“, Kijev i Zapad očekivali su više od ukrajinske kontraofanzive. Prema rečima Zalužnog, u skladu sa udžbenicima NATO-a, četiri meseca je trebalo da bude dovoljno da ukrajinske snage stignu do Krima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija