• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda.ru

06.11.2023

18:21

Nešto je pošlo naopako! Zapad pomogao ekonomiji Rusije, kurs rublje to najbolje pokazuje!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Nešto je pošlo naopako! Zapad pomogao ekonomiji Rusije, kurs rublje to najbolje pokazuje!

Podeli vest

Zapadna štampa nastavlja da analizira koliko se efektivno pokazao takozvani plafon cena ruske nafte. A najčešće mišljenje je da se efekat pokazao izuzetno ograničenim (a ovo je vrlo blaga ocena).

Na primer, američka poslovna publikacija Voil Strit Žurnal (VSJ) izveštava da plafon cena sve više pokazuje svoju neefikasnost. Napominje se da je ruski budžet u oktobru dobio više nego dva puta više prihoda od izvoza energenata nego mesec dana ranije.

VSJ naglašava da je gornja granica cena prestala da bude efikasna mera za uticaj na ruske prihode, jer kako raste ruski izvoz, pritisak na rublju se smanjuje i njen kurs prema dolaru se stabilizuje .

Ranije je Forin Polisi naveo da ograničenje cene ruske nafte nije uticalo na Rusku Federaciju, koja se u potpunosti prilagodila ograničenjima.

Pristalice ograničenja, međutim, ne odustaju i zahtevaju nastavak pritiska, uključujući i uvođenje sankcija stranim posrednicima koji prodaju rusku naftu i naftne derivate.

Međutim, publikacija napominje da će takva opcija samo pogoršati negativne trendove u globalnoj ekonomiji.

Podsetimo, u decembru prošle godine SAD, Evropska unija, Australija, Velika Britanija i Japan podržale su uvođenje takozvanog plafona cena za rusku naftu koja se transportuje morem. Odlučili su da se nafta iz Rusije može prodavati za najviše 60 dolara po barelu. Onima koji prekrše ovaj uslov zaprećeno je sankcijama - uskraćivanje osiguranja, zabranom ulaska u luke i tako dalje.

Osim toga, prvo su SAD, a zatim i Evropska unija uvele embargo na isporuke ruske nafte. A kasnije su uvedena ograničenja cena i evropski embargo za naftne derivate iz Rusije - benzin, dizel, mazut.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u februaru ukaz kojim se zabranjuje prodaja nafte fizičkim i pravnim licima koja su podržala gornju granicu cena. U praksi su ruski energetski resursi preusmereni na države koje se nisu pridružile sankcijama. U početku su popusti na naftu i naftne derivate bili prilično veliki, a sada su znatno manji .

Vredi napomenuti da su neki zapadni analitičari upozorili da ako Indija i Kina ne podrže gornju granicu cena, onda će ova mera biti neefikasna.

Međutim, za sada američki i evropski zvaničnici ne žele da priznaju da ideja o restrikcijama ne ide kako je planirano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija