• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.11.2023

08:25

Bajden i Si ćute o ovome! Amerika satelitima uočila zastrašujuću stvar u Kini, pa napravila radikalan zaokret!

EPA/informer

Vesti

Bajden i Si ćute o ovome! Amerika satelitima uočila zastrašujuću stvar u Kini, pa napravila radikalan zaokret!

Podeli vest

Džo Bajden je veći deo svog predsedničkog mandata proveo distancirajući se od svog prethodnika Donalda Trampa. Konkretno, Bajden je sebe proglasio državnikom koji nije nalik Trampu - a to se naročito moglo primetiti u San Francisku ove nedelje kada se, prvi put posle nekoliko godina, predsednik SAD sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u pokušaju da se ublaže rastuće tenzije oko Tajvana.

Ali ono u čemu se dva američka lidera, sadašnji i prethodni, najviše slažu, je odnos prema američkom nuklearnom naoružanju u istočnoj Aziji - razmeštanju i širenju američkog nuklearnog arsenala kao način da se kontroliše Peking. Bajden ne samo da sledi Trampovu politiku, već na neki način zauzima još agresivniji stav nego njegov prethodnik. A to, po mišljenju mnogih nuklearnih stručnjaka, gura Sjedinjene Države u novu trku u nuklearnom naoružanju, piše Politico.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa onim što je Bajden rekao da će uraditi kao predsednik. Tokom većeg dela svoje duge političke karijere Bajden se borio da smanji akcenat na nuklearnom naoružanju, da smanji nuklearne tenzije i prihvati kontrolu naoružanja. Ipak, Bajden se toga držao samo retorički - javno je osudio svaki nagoveštaj da bi nuklearno oružje ikada trebalo da se upotrebi u konvencionalnom ratu.

Bajden je prošlog meseca izjavio da bi čak i upotreba taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini dovela do "Armagedona" i rekao da trenutne tenzije podsećaju na kubansku raketnu krizu, prenosi Politico.

Zašto je Bajden promenio svoj pristup?

Pre više od dve godine satelitske fotografije zaprepastile su nacionalnu bezbednosnu agenciju otkrivajući dramatično nuklearno nagomilavanje Kine, uključujući čak 300 novih raketnih silosa.

Ta otkrića je pratio rat u Ukrajini sledeće godine i njegove ponovljene pretnje da će razmeštati nuklearno oružje, kao i Putinova najava ranije ove godine da će Rusija suspendovati svoje učešće u Novom START-u, poslednjem preostalom paktu o kontroli naoružanja između SAD i Rusije.

Foto: Tanjug/AP

 

Napor administracije da ojača nuklearni arsenal SAD dolazi u trenutku kada dve nuklearne sile, Kina i Rusija, sarađuju i dele odbrambenu tehnologiju. Osim toga, američke konvencionalne snage su raširene više nego ikad, posebno sada kada na Bliskom istoku izbija rat, i sa situacijom u Južnom kineskom moru. 

Uprkos pozitivnim utiscima koji ove nedelje dolaze iz San Franciska, gde se Bajden sastao sa Sijem na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, mnogi nuklearni stručnjaci vide malo nade za bilo kakav dogovor koji bi mogao da preokrene ovu nuklearnu eskalaciju.

Podsetimo, Džo Bajden je u sredu u jednoj rečenici opisao važnost sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom: "Osigurati da rivalstvo ne preraste u sukob", a Si je upozorio na "nepodnošljive" posledice mogućeg sukoba dve supersile. 

Rukujući se ispred elitne rezidencije u Kaliforniji, dvojica lidera nastavili su dijalog prekinut pre više od godinu dana. Si Đinping je, pak, ocenio, kako se može saznati iz engleskog prevoda, da Kina i SAD ne mogu da "okrenu leđa". Planeta je dovoljno velika da obe naše zemlje napreduju, istakao je on, dok se dve zemlje nemilosrdno takmiče na ekonomskom, tehnološkom, strateškom i vojnom planu.

Džo Bajden je pozvao na "zajedničke napore" u borbi protiv trgovine drogom i upravljanju razvojem veštačke inteligencije.

- Čvrsto verujem u svetlu budućnost naših bilateralnih veza - rekao je Si. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija