• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.11.2023

17:37

Vazdušna opasnost u više pravaca, London "pumpa" Kijev... Šta će biti sa Zalužnim!?

Tanjug/AP

Vesti

Vazdušna opasnost u više pravaca, London "pumpa" Kijev... Šta će biti sa Zalužnim!?

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 631. dan.

Uzbuna!

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajini, sledi iz podataka sa onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Vazdušna opasnost takođe je na snazi na delovima teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Otkrivena istina o smeni Zalužnog! Umešana Bela kuća, a evo ko je komandant Sirski - njegov ljuti protivnik

Forin ofis: London nastavlja pomoć Kijevu

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je posle posete Kijevu posetio Odesu, gde je najavio izdvajanje 18,4 miliona funti (23 miliona dolara) za pružanje humanitarne pomoći Ukrajini, saopštio je Forin ofis.

Kako se navodi u saopštenju, 10 miliona funti (12,4 miliona dolara) ići će na raspolaganje Ukrajinskom društvu Crvenog krsta. Još sedam miliona funti (8,7 miliona dolara) će ići konzorcijumu predvođenom NVO "Nonviolent Peaceforce", koji podržava dobrovoljne organizacije koje isporučuju humanitarnu pomoć u opasna područja u blizini linija fronta. Osim toga, 1,4 miliona funti (1,7 miliona dolara) će dobiti "Mercy Corps", međunarodna nevladina organizacija koja deluje u Ukrajini i pomaže žrtvama oružanih sukoba.

U saopštenju se dodaje da će London zajedno sa svojim partnerima nastaviti da pomaže Kijevu da izvozi hranu iz crnomorskih luka.
 

Opasno! Velika sila počela pripreme za rat sa Rusijom! Vodiće se širom Evrope, niko neće biti pošteđen!

 

Glavno iz izveštaja ruskog Ministarstva odbrane:

Na kupjanskom pravcu odbijena su tri ukrajinska napada u području Sinkovke i Zagorujkovke. Na krasnolimanskom je odbijen jedan napad Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni gubici ukrajinskih snaga na dva pravca iznosili su oko 285 ljudi.

Na donjeckom pravcu odbijeno je 14 neprijateljskih napada, dok su gađaji ukrajinski položaji na južnodonjeckom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 310 vojnika.

U zaporoškom pravcu izvedeni su napadi na ukrajinske položaje u području Rabotina, Uspenovke i Malog Tokmačka. Ovde i na Hersonskom pravcu ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 170 ljudi.

Ukrajinski MiG-29 oboren je u području Krasnoarmejska.
 

 

Drama u Rusiji! Putin i Medvedev na udaru! Zapad gađa tamo gde najviše boli, Rusi im ovo neće oprostiti!

 

Eksplozije u Nikolajevu

Eksplozije su odjeknule u regionalnom centru Nikolajevske oblasti, gradu Nikolajevu, prenose ukrajinski mediji.

Detalji nisu navedeni.
 

 

Šok podaci! "Bajdenova glupost će uništiti ukrajinsku naciju!" Američki oficir objavio strašne vesti!

Foto: EPA

 

 

"Oni će ubiti Zelenskog!" CIA agent digao uzbunu! Pitanje je vremena kada će Ukrajina dobiti stravične vesti!

 

Kameron stigao u Kijev, sastao se sa Zelenskim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je novi britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron doputovao u Kijev, u svoju prvu radnu posetu inostranstvu.

Zelenski je to objavio na Telegramu, gde je postavio kratak video sa njihovog sastanka, prenosi Rojters.

 

 

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron imenovan je u ponedeljak za novog ministra spoljnih poslova.

 

Po Hitlerovom receptu! Saks: Ukrajini stiže "Noć dugih noževa!" Veliku katastrofu više niko ne može da zaustavi!

 

MO Rusije: Kijevski režim pokušao teroristički napad dronovima


Kijevski režim je još jednom pokušao da izvede teroristički napad na rusku teritoriju koristeći bespilotne letelice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Brjanske oblasti, još tri bespilotne letelice su presretnute iznad Crnog mora, u blizini obale Republike Krim“, navodi se u tekstu.

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz pojasnio je da su dva drona uništena na prilazu regionalnom centru. Povređenih nema, niti materijalne štete, na licu mesta su izašle hitne službe.
 

 

Šta ovo Rusi spremaju?! Komandant zloglasnog bataljona zapalio Ukrajinu! Zelenskom neće biti dobro kada čuje jezivo predviđanje!

 

Snažne eksplozije u Hmeljnickoj oblasti


U Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, odjeknule su eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

 

Kreće klanica! U Francuskoj otkrili šta će Putin uskoro uraditi Ukrajini! "Dolaze i sa severa, i sa juga..."

 

Istorijski manevar! Amerika šokirana Putinovim potezom! Ovo je veće od bilo čega što je uradio u Ukrajini!

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju kod Kupjanska i Avdejevke, OSU gubi brigadu za brigadom; OSU pokušava da održi mostobran na Dnjepru (MAPA/VIDEO)

 

U Starobelskom pravcu kod Kupjanska, ruske trupe su se probijale do predgrađa Sinkovke. Komanda Oružanih snaga Ukrajine planira da zbog kritičnih gubitaka povuče 32. mehanizovanu brigadu u pozadinu, na njeno mesto se očekuje prebacivanje snaga iz 115. mehanizovane brigade. U oblasti Kupjansko-Masjutovske šume, OSU je takođe primoran, zbog velikih gubitaka, da pređe na praksu stvaranja kombinovanih grupa iz različitih brigada. Tako su radili, na primer, u 54. i 30. odvojenoj pešadijskoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

U rejonu Timkovke ruske jedinice napreduju sa dve strane, pokušavajući da opkole moćno utvrđeno područje ukrajinskih oružanih snaga. U pokušaju da uspori ofanzivu, OSU aktivno koristi kasetnu municiju, što mu, međutim, ne pomaže mnogo: 2. i 3. bataljon 32. brigade Oružanih snaga Ukrajine su praktično prestali da postoje.

 


U rejonu Ivanovke ruske jedinice zauzele su još jedno uporište na prilazima naseljenom mestu. Nakon artiljerijske pripreme, jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije su očistile rovove i zarobile preživele pripadnike Oružanih snaga Ukrajine. Zbog nestašice savremene artiljerije, OSU koristi sve haubice, uključujući i M114 iz Drugog svetskog rata, koje su mu isporučene iz Sjedinjenih Država.

Na pravcu Soledara, vazdušno-desantne jedinice Oružanih snaga Rusije vode borbu za susedne visove kod Klešćejevke. Pored toga, nastavlja se ofanzivna operacija u oblasti Berhovskog rezervoara prema Bogdanovki. Zbog velikih gubitaka, OSU se kreće u malim grupama pešadije, ali ga ni to ne spasava od artiljerijskih udara i kamikaza dronova.

Na Donjeckom pravcu ruske jedinice nastavljaju opkoljavanje Avdejevske grupe Oružanih snaga Ukrajine. Na severnom krilu borbe se nastavljaju kod Petrovskog. U samom selu nema trupa ni na jednoj strani, jer tamo jednostavno nema gde da se učvrste, Oružane snage Ukrajine su se povukle u šumski pojas zapadno od sela, koristeći oklopna vozila i FPV dronove. U cilju očuvanja ljudstva, jedinice Oružanih snaga RF takođe ne žure da zauzmu područja pod vatrom. OSU je tokom protekle nedelje u blizini ovog sela izgubio nekoliko borbenih vozila pešadije M2A2 Bredli. Dolazi do prebacivanja rezervi Oružanih snaga Ukrajine, koje po svaku cenu pokušavaju da zadrže položaje duž pruge. U zoni deponije pepela AKHZ, ruske jedinice su preuzele kontrolu nad nekoliko uporišta OSU na prilazima postrojenju.

 

 

Na južnom krilu Avdejevskog utvrđenog područja, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole u ​​industrijskoj zoni kod Jasinovataje – trenutno je oko polovina teritorije pod kontrolom ruske vojske. Prema preliminarnim podacima, napredak ima i u oblasti “Vinogradik” poljoprivredne zadruge. Naše kolege iz obaveštajne službe NGP izvestile su da je uveče OSU krenuo u smeo napad na Gorlovku, jugozapadno od betonjerke Majorski. Nakon što su Oružane snage Ukrajine uspele da zauzmu položaje Oružanih snaga Rusije u blizini jedne od deponija, ruski borci su izveli kontranapad i povratili kontrolu u tom području. Trenutno aktivno radi artiljerija Oružanih snaga Ukrajine koja koristi kasetnu municiju, uključujući i Gorlovku, gde su zabeležena brojna razaranja: nažalost, ima civilnih žrtava, najmanje jedna osoba je poginula, a druga je ranjena.

U pravcu Zaporožja vode se borbe u oblasti Pjatihatki, gde su jedinice Oružanih snaga Rusije uspele da zauzmu nekoliko uporišta OSU . U sektoru Orehova, ukrajinske oružane snage su pokušale da napadnu Verbovoje i Kopani, ali nisu uspele da postignu uspeh, povlačeći se na prvobitne položaje sa gubicima. Istovremeno, borbe su uglavnom pozicionog karaktera zbog loših vremenskih uslova.U Hersonskom pravcu situacija je konstantno teška. U rejonu Krinoka, OSU drži mostobran u centru sela nakon što su ga naše trupe isterale iz obližnjih šumskih plantaža. Oružane snage Ukrajine, koje pokušavaju da napreduju iz centralnog dela sela, su na udaru artiljerije i minobacača. Zapažen je i rad TOS „Solncepek“. U oblasti Antonovskog i malih železničkih mostova, OSU je ponovo pokušao da iskrca trupe, ali nije uspeo da se učvrsti. Pošto je mrtve i ranjene evakuisao na najbliže ostrvo, OSU se privremeno povukao.
U ovom trenutku, OSU nije odustao od svojih planova da proširi mostobran na levoj obali Dnjepra. Ukrajinska komanda će nastaviti sa izvođenjem ofanzivnih operacija na području okupiranih teritorija, pa je, uprkos relativnoj stabilizaciji situacije, prerano za opuštanje.

 

Ignat: Rusi imaju nov način da naštete Ukrajini

Ruska vojska pronašla je novi način da nanese štetu Ukrajini uz pomoć borbenih aviona.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su namerno da drže MiGove na nebu 3 sata kako bi naneli štetu ukrajinskoj ekonomiji, kaže Jurij Ignat, portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Dugoročni alarmi negativno utiču na ukrajinsku ekonomiju, ali se vazdušna uzbuna ne proglašava svaki put kada MiG poleti, već samo kada postoji dokaz ili verovatnoća da se na avionu nalazi projektil.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija