• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.11.2023

22:38

Putine, imaš li milosti?! Zapad se nadao - do ovoga neće doći, Moskva stvara "su-30MK" širokog dometa (VIDEO)

youtube The Military Curiosity

Vesti

Putine, imaš li milosti?! Zapad se nadao - do ovoga neće doći, Moskva stvara "su-30MK" širokog dometa (VIDEO)

Podeli vest

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) iz Rusije uspešno je patentirala svoju najnoviju tehnologiju - dvosed stelt lovac sa nadzvučnim i podzvučnim mogućnostima. Borbenjak je otkriven u saopštenju za javnost, koje je objavila ruska državna novinska agencija TASS.

Analitičari TASS-a, iako nisu dali tačne patentne dokumente, sugerišu da ovaj inovativni borbeni avion UAC-a ima značajnu sličnost sa lovcima porodice Su-30MK. Otkrili su da novi stelt borac koji tek treba da bude imenovan ima "nekoliko zajedničkih karakteristika i odgovarajućih karakteristika" sa njima. 

Prema zvaničnoj izjavi UAC-a, ovaj najsavremeniji stelt lovac je napravljen da efikasno identifikuje i obara vazdušne, površinske i zemaljske ciljeve. 

Poznati detalji

- Pronalazak se odnosi na sektor avijacije, posebno na multifunkcionalne dvosede taktičke stelt avione. Pored brzog otkrivanja i eliminisanja vazdušnih, površinskih i kopnenih ciljeva pri različitim brzinama leta i dometima visine, ovaj lovac služi i kao komandni centar u vazduhu za koordinaciju akcija mešovitih grupa aviona u okviru mrežno orijentisanog okruženj - piše u dokumentu, gde dodaju:

- Treba da znate da je ovaj avion, kao što je detaljno navedeno u njegovom patentnom dokumentu, dizajniran da nosi i vođeno i nevođeno oružje. Štaviše, može čak da služi i kao vazdušna kontrolna tačka, koordinirajući operacije između drugih aviona i vojnih jedinica na zemlji i kontrolišeći bespilotne letelice. Ova izrada ispunjava nekoliko uloga u jednoj mašini. 

Zapanjujuće u vezi sa ovim pronalaskom je povećan domet leta i produženo trajanje leta. Ovo se postiže proširenjem rezervoara za gorivo za 10% u poređenju sa originalnim dizajnom. Dizajn pametno ugrađuje ove uvećane rezervoare u izmenjene geometrijske konture trupa dok se u njega nalazi drugi član posade, a takođe se koriste i tovarni odeljci aviona. Učinak je prioritet bez ugrožavanja operativne efikasnosti. 

Međutim, 'novina' ovog aviona je sa nekih strana podigla obrve. Neki ruski stručnjaci tvrde da ovo nije potpuno novi stelt lovac, kao što je derivat Su-30MK. Umesto toga, vide ga kao dvosednu verziju Su-75 Šah-mat. 

Su-75 mat?

Oni potkrepljuju svoju tvrdnju sa nekoliko razloga: Prvo, prototip već postoji. Drugo, 13. novembra 2023. godine, deklaracijom Denisa Manturova, šefa Ministarstva industrije i trgovine, projektovana je pojava prototipa Su-75 pre kraja 2025. Treće, trenutno postoje samo dva stelt lovca za koja se zna da su Ruske proizvodnje, odnosno masovno proizvedeni Su-57 i perspektivni Su-75. 

Uprkos svom skepticizmu, ovi stručnjaci ne odbacuju u potpunosti mogućnost da ruski inženjeri dizajniraju, ili zaista naprave, potpuno novi lovac sa inovativnim dizajnom. 

Na sličan način, svet je doživeo prilično iznenađenje pre samo dve godine. Rusija je najavila stvaranje novog stelt lovca - jednomotornog, ni manje ni više. Uvođenje Su-75 šah-mat zaista je zateklo međunarodne posmatrače. Da li je budućnost Su-75 šah-mat sigurna i kako bi ta budućnost mogla izgledati ostaje posebna diskusija.

Porodica Suhoj Su-30MK

Su-30MK [Flanker-H] je komercijalno plasirana verzija originalnog aviona Su-30M, koji je prvi put predstavljen 1993. Indonezija je 2003. kupila dve jedinice Su-30MK, koje su kasnije modernizovane u Su-30MK2 verzija. 

Među raznovrsno dizajniranim modelima Su-30, Su-30MKI [Flanker-H] se ističe kao izvozna varijanta namenjena Indiji, napravljena u partnerstvu sa Hindustan Aeronautics Limited [HAL]. Ovaj avion je označio svoj status prvog člana serije Su-30 koji integriše i dizajn kanada i kontrolu vektora potiska [TVC]. Njegov sistem avionike kombinuje tehnologije iz Indije, Rusije, Francuske i Izraela. 

Su-30MKA označava specifičnu varijantu Su-30MKI prodatu Alžiru. Svi izraelski elementi, kao što su head-up displej i generator digitalnih mapa, zamenjeni su indijskim rešenjima. 
Izrazito napravljen za Kraljevsko vazduhoplovstvo Malezije, Su-30MKM je specijalizovani izdanak rusko-indijskog Su-30MKI. Ovaj avion uključuje kanade i kontrolu vektora potiska kao i njegovi prethodnici, ali uvodi različite komponente avionike. Sastoji se od IR sistema za navigaciju (NAVFLIR), head-up displeja [HUD] i Damocles Laser Designation pod [LDP] francuske Thales Group, zaista je multinacionalan.

Napravljen za Kraljevsko vazduhoplovstvo Malezije, Su-30MKM je specijalizovani izdanak rusko-indijskog Su-30MKI. Ovaj avion uključuje kanade i kontrolu vektora potiska kao i njegovi prethodnici, ali uvodi različite komponente avionike. Sastoji se od IR sistema za navigaciju (NAVFLIR), head-up displeja [HUD] i Damocles Laser Designation pod [LDP] francuske Thales Group, zaista je multinacionalan.

 

Dodatna oprema, kao što je senzor upozorenja o približavanju projektila MAV-300 [MAVS], RVS-50 RVR i laserski senzor upozorenja [LVS] dolazi od južnoafričkog SAAB AVITRONICS. Ruska tehnologija je podjednako prisutna sa karakteristikama kao što su NIIP N011M Bars pasivni radar sa elektronskim skeniranjem, sistem za elektronsko ratovanje [EV], sistem optičke lokacije [OLS] i staklena kabina.

Suhoji Su-SM

Su-30SM je prilagođena verzija vektorskog potiska Su-30MKI, dizajniranog specijalno za ruske Vazdušno-kosmičke snage od strane Irkut Corporation. Priznat od strane NATO-a kao Flanker-H, smatra se borbenim avionom 4+ generacije. Ovaj avion je prošao nadogradnju u skladu sa ruskim vojnim standardima, uključujući poboljšanja radara, sistema radio komunikacije, katapultnih sedišta, sistema za identifikaciju prijatelja ili neprijatelja, naoružanja i niza drugih integralnih karakteristika. 

Avion ima maksimalni domet detekcije od 400 km, što je domet pretrage od 200 km. Su-30SM je ojačan tehnološki naprednim radarskim sistemom N011M Bars. Takođe, Su-30SM ima najsavremeniju faznu antenu. Dizajniran je sa prednjim horizontalnim perajima i upravljivim potisnicima, što doprinosi njegovoj supermanevarnosti. Dalje poboljšanje njegove sposobnosti je širokougaoni HUD. 

Predviđen da dominira vazdušnom borbom, kao i da se bavi kopnenim ciljevima, opremljen je da nosi sveobuhvatan izbor oružja. To uključuje rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, zajedno sa vođenim i nevođenim bombama, čija ukupna težina može da dostigne 8.000 kg. Pored toga, ima jednocevni autotop 30 mm GŠ-30-1. Funkcija dopunjavanja goriva [IFR] tokom leta čini ga savršeno pogodnim za misije smeštene daleko od aerodroma. 

Kao mera odbrane od elektronskog ratovanja, može biti opremljen sa dve SAP-518 ometajuće mahune na vrhovima krila. SAP-518 radi na zaštiti aviona od različitih tipova projektila vazduh-vazduh i zemlja-vazduh. To postiže stvaranjem lažnih ciljeva, ometanjem navođenja projektila, radara neprijateljskih aviona ili kopnenih i morskih sistema protivvazdušne odbrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15