• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.11.2023

15:34

Novi predsednik Argentine šokirao svet! Svoj dom poredi sa KiM, zalaže se za prodaju organa, učitelj je tantričkog se*sa, a Trampa obožava!

EPAIMAGES

Vesti

Novi predsednik Argentine šokirao svet! Svoj dom poredi sa KiM, zalaže se za prodaju organa, učitelj je tantričkog se*sa, a Trampa obožava!

Podeli vest

Ekstremno-desničarski ekonomista Havijer Milej pobedio je na predsedničkim izborima u Argentini, pobedivši time levičara Serhija Masea, bivšeg ministra ekonomije iz Peronističke partije, koja decenijama vodi glavnu reč u argentinskoj policiji.

Milej, obožavalac bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i bivši trener tantričkog seksa, rekao je da bi bi trebalo ukinuti Centralnu banku Argentine, smatra da su klimatske promene "socijalistička laž", seksualno obrazovanje karakteriše kao zaveru za uništavanje porodice, veruje da bi prodaja ljudskih organa trebalo da bude legalna i želi da olakša mere za posedovanje pištolja.

Analitičari su saglasni da je kandidat iz redova političkih autsajdera, koji se istakao oštrim kritikama na račun "političke kaste", postigao mnogo bolje rezultate od očekivanih.
Politički establišment je Mileja, koji je sličan Trampu, na početku odbacivao kao smešnog TV klovna. Njegova stranke će svakako imati značajan uticaj u Kongresu, prilikom čega će Milej imati snažnu platformu za svoje nekonvencionalne ekonomske stavove, piše "Rojters".

Foto: Tanjug/AP

 

Milej, koji nosi kožne jakne, izvodi rok pesme pred svojim pristalicama, protivi se abortusu, kritikovao je zakone o radu naklonjene radnicima kao "kancer", a američkog gangstera Al Kaponea pohvalio kao heroja.

Inače, u mlađim danima je bio fudbalski golman, a zanimljivo je da je neko vreme navijao za Boka juniors, pa prešao na rivala River platu.

Porodični dom uporedio sa KiM

Milej je iznenadio javnost kada je krajem avgusta postao relativni pobednik na predsedničkim predizborima. Kako piše Njujork tajms, Milej se tada u svom govoru posebno zahvalio psima i pomenuo Kosovo. Njegovi psi, koje bezuslovno voli, napravili su haos u kući i izgrizli fotelje, što je njega podsetilo tada na južnu srpsku pokrajinu.

- Oni su moja četvoronožna deca - rekao je Milei, koji živi s pet mastifa koje već dugo zove svojom decom.

Zanimljivo je da su svih pet pasa klonovi njegovog prethodnog psa Konana, koji je dobio ime prema filmu Konan varvarin iz 1982. godine s Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi.

Otkako je 2005. godine na svet došao prvi klonirani pas, nekoliko kompanija u SAD, Kini i Južnoj Koreji bavi se kloniranjem pasa. Imati kloniranog kućnog ljubimca već duže vreme trend je među bogatima i ekscentričnima.

Pet klonova psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svet u blizini teksaskog grada Ostina. Četiri psa Marej, Milton, Robert i Lukas imena su dobili prema ekonomistima. Kako piše Njujork tajms, Milej je tada za jedan argentinski portal rekao da mu je "Konan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka“.

Milej je tokom slavlja u izbornom štabu obećao da će "stati na kraj parazitskoj, korumpiranoj i beskorisnoj političkoj kasti koja postoji u ovoj zemlji" preneo je "AP".

- Danas smo napravili prvi korak ka obnovi Argentine. Drugačija Argentina nije moguća sa istim ljudima - rekao je.

On je najavio da će ukinuti nekoliko ministarstava koja smatra nepotrebnim.

Analitičari su uoči izbora upozoravali da bi bolji rezultati od očekivanih za Mileja, 52-godišnjeg ekonomistu, verovatno poremetili finansijska tržišta i doveli do oštrog pada vrednosti argentinskog pezosa usred neizvesnosti u vezi sa ekonomskim politikama koje bi mogao sprovesti.

Glasanje u nedelju se takođe posmatrala kao nacionalni referendum o popularnosti kandidata među Argentincima uoči oktobarskih izbora. Milej, koji je bio poslanik u donjem domu argentinskog Kongresa od 2021. godine, nije imao konkurenciju na preliminarnim izborima svoje stranke La Libertad Avanza (Sloboda napreduje).

Rezultati ukazuju na to da je Argentina postala najnovija zemlja u regionu gde birači traže kandidata izvan političkog establišmenta kao način da izraze nezadovoljstvo tradicionalnim političarima.

Nezadovoljstvo u zemlji

Sebastijan Macuka, argentinski politikolog sa Univerziteta "Džons Hopkins", okrivio je ekonomske greške trenutne vlade za Milejevu pobedu, preneo je "Gardijan".

"Kada su ekonomske neefikasnosti kiršnerističkog populizma iscrpile sve moguće ekonomske resurse, rezultat je bio visoka i nekontrolisana inflacija, siromaštvo i patnja. Zbog mnogo manjih grešaka, druge vlade Latinske Amerike su izgubile izbore", rekao je, misleći na nekadašnju predsednicu Kristinu Kiršner.

Nezadovoljstvo je rasprostranjeno u Argentini, koja se bori sa godišnjom inflacijom od 116 odsto, rastućim siromaštvom i brzim padom vrednosti valute. Milej je privukao podršku pozivajući da se pezos zameni američkim dolarom.

Foto: Tanjug/AP

 

- Veoma sam srećan, tražimo promene. Umorni smo od života ovakvog kakav je. Sve zemlje koje su dolarizovane — napredovale su i zaustavile su inflaciju - rekao je za AP Franko Lesertesur (19), dok je slavio ispred Milejevog izbornog štaba u centru Buenos Airesa.

Čini se da su i glasači glavne opozicione koalicije desnog centra, Ujedinjeni za promenu, spremni da dodatno skrenu udesno, budući da je bivša ministarka bezbednosti Patrisija Bulrič ubedljivo pobedila više centrističkog protivnika, gradonačelnika Buenos Airesa Horasija Rodrigeza Laretu, preneo je AP.

- Kao Argentinci, živimo sa očajem, strahom, nesposobni da sanjamo, planiramo ili živimo normalan život. Ali danas imamo razloga da zajedno radimo, da uvodimo duboku promenu u Argentini, promenu koja zauvek ukida korupciju, otvarajući put štednji -  rekla je Patrisija Bulrič.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija