• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.11.2023

23:00

Raspad u Kijevu! Zelenski konačno priznao da postoji sukob sa Zalužnim

EPA

Vesti

Raspad u Kijevu! Zelenski konačno priznao da postoji sukob sa Zalužnim

Podeli vest

Predsednik Ukrajine je upozorio da generali, koji se bave politikom, rizikuju da izazovu neposlušnost sopstvenih vojnika i da to ugrožava jedinstvo zemlje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je vojni vrh zemlje da se ne uključuje u politiku, jer time rizikuje da izazove neposlušnost sopstvenih vojnika, a ovo upozorenje usledilo je usred svađe sa glavnokomandujućim ukrajinskih snaga generalom Valerijem Zalužnim, prenosi britanski list "San".

Zalužni je prethodno izjavio da je rat sa Rusijom u ćorsokaku, a da je proboj ukrajinskih snaga "slabo verovatan".

Zelenski je upozorio generale da se drže dalje od politike. Na pitanje o odnosu sa vojnim komandantima, predsednik Ukrajine je kazao da su generali koji su ušli u politiku "napravili grešku".

Predsednik Ukrajine je upozorio da generali, ukoliko se uključe u politiku, rizikuju da izazovu neposlušnost sopstvenih vojnika i da to ugrožava jedinstvo zemlje.

Foto: EPA

Zalužni

Takođe, Zelenski je komentarisao ponašanje ukrajinskih komandanata koji su se uključili u politiku nakon 2014. godine. 

"Razne političke snage guraju vojsku u politiku. Posle 2014, svaka politička partija htela je da ima svoje vojnike, svoje zvezde rata".

Britanski list primećuje da bi Zalužni sada mogao da se uključi u politiku i postane rival Zelenskom.

U poruci ukrajinskim komandantima, Zelenski je izjavio: "Ako vojnik odluči da se bavi politikom, to je njegovo pravo. Vojnik može da uđe u politiku, ali tada ne može da se bavi ratom."

"Ako vodite rat", dodao je, "imajući u vidu da ćete se sutra baviti politikom i izborima, onda ćete se na liniji fronta ponašati kao političar a ne kao vojnik. Mislim da je to velika greška."

Predsednik Ukrajine je takođe izjavio: "Uz poštovanje prema generalu Zalužnom i svim komandantima koji su na bojnom polju, postoji apsolutno razumevanje hijerarhije, i to je to. Ne može biti ni dva, tri, četiri ili pet."

Foto: Reuters

Zelenski i Zalužni

"O tome se ne može razgovarati u vreme rata. To ne vodi jedinstvu zemlje", dodao je Zelenski.

General Zalužni je nedavno za "Ekonomist" izjavio da su linije fronta dostigle "zastoj" kao u Prvom svetskom ratu, jer obe strane imaju sličnu tehnologiju. Kako je zaključio Zalužni: "Najverovatnije neće biti proboja".

Zelenski mu je potom odgovorio: "U moralu nema zastoja. Mi smo u našoj kući, Rusi su na našoj zemlji. Stoga nema zastoja."

Zelenski je nedavno smenio jednog od zamenika generala Zalužnog, zaduženog za specijalne snage.

Proteklih meseci u zapadnim medijima sve češće se pojavljuju informacije o podelama u najvišem rukovodstvu Ukrajine. Tamošnji izvori tvrde da je Zelenski nerealan u želji da potisne Rusije sa svih teritorija na koje Kijev polaže pravo.

Ukrajinski predsednik je ranije rekao novinarima da je od ukrajinskih i savezničkih obaveštajnih službi dobio informacije koje upozoravaju na "plan dezinformacija interno poznat kao 'Majdan 3'", čiji je cilj da iskoristi podele u društvu i podstakne pobunu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31