• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2023

14:30

Panika u NATO! Erdogan rešio da udari blokadu, Americi uskoro stiže ultimatum, ako ne prihvate...

Tanjug/AP

Vesti

Panika u NATO! Erdogan rešio da udari blokadu, Americi uskoro stiže ultimatum, ako ne prihvate...

Podeli vest

Turska bi podržala članstvo Švedske u NATO-u pod uslovom da SAD održe obećanje i odobre prodaju borbenih aviona F-16 Ankari, objavio je turski list "Hurijet", pozivajući se na izvore.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra pogrešnim što SAD šalju borbene avione Grčkoj, a odbile su da ga pošalju Turskoj.

- Ovde nije problem članstvo Švedske, već nedostatak poverenja SAD u tursku stranu. Ako se to poverenje uspostavi, put Švedske će biti popločan - ocenio je kolumnista turskog lista blizak vladinim krugovima Abdulkadir Selvi.

Predstavnički dom američkog Kongresa je u julu 2022. usvojio amandman budžeta za odbranu kojim se američkoj administraciji zabranjuje da Turskoj prodaje nove avione F-16 i komponente za njihovu modernizaciju sve dok Turska krši vazdušni prostor Grčke.

Prethodno je Turska isključena iz programa proizvodnje lovaca-bombardera pete generacije F-35 zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsednikom pristala da, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU. Međutim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU "nisu u vezi jedno sa drugim".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija