• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.12.2023

09:00

Nije Ukrajina! Zapad otvara novi front sa Rusijom! Bitke će biti krvavije nego ikada, čeka se samo...

Informer

Vesti

Nije Ukrajina! Zapad otvara novi front sa Rusijom! Bitke će biti krvavije nego ikada, čeka se samo...

Podeli vest

Jedan broj zapadnih zemalja pokušava da pretvori Libiju u novu arenu konfrontacije sa Rusijom, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Petar Iljičev, direktor odeljenja međunarodnih organizacija Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prema njegovim rečima, Libija se do sada „nikada nije oporavila od gole agresije NATO koalicije, pokrenute 2011. godine u zaobilaženju odluka Saveta bezbednosti UN – zemlja je zapravo podeljena na dva dela, lebdeći na ivici građanskog rata i pretvarajući se u izvor ilegalne migracije.”

- Istovremeno, u pozadini ukrajinske krize, pojedine zemlje, u okviru široke antiruske kampanje, pokušavaju da pretvore Libiju u arenu konfrontacije sa našom zemljom. Međutim, ovi pokušaji samo pomažu u konsolidaciji postojeće linije podele „na terenu“ i potiskuju izglede za međulibijsko rešenje - rekao je Iljičev.

On je napomenuo da je stanje u Libiji „na terenu“ moguće poboljšati samo kroz dijalog svih zaraćenih libijskih strana, uz pomoć zainteresovanih spoljnih aktera i uz centralnu ulogu UN.

- Polazimo od činjenice da izražavanje narodne volje može da stavi tačku na dugotrajnu dvojnu vlast u Libiji i da će postati osnova za stabilizaciju vraćanjem jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje. Istovremeno, vreme održavanja izbora treba da odrede sami Libijci, bez pritiska spolja i veštački nametnutih rokova - dodao je Iljičev.

U Libiji postoje dve vlade koje se međusobno ne priznaju. Prva – koju su priznale UN i na čijem je čelu Abdelhamid Dbeibah – deluje u Tripoliju. Drugi – koji ima ovlašćenja Predstavničkog doma – nalazi se u Bengaziju, a nakon smene Fati Bašage, privremeno ga vodi Osama Hamad.

Nakon svrgavanja i ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, Libija je prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. Poslednjih nekoliko godina došlo je do sukoba između vlasti u Tripoliju na zapadu zemlje i vlasti na istoku, koje je podržala Libijska nacionalna armija pod komandom maršala Kalife Haftara. Forum za libijski politički dijalog u Ženevi pod pokroviteljstvom UN izabrao je 2021. godine prelaznu izvršnu vlast do opštih izbora, koji još nisu održani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija