• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

17.12.2023

23:00

Ovo nije dobro! Kijev će oružje dobijati sve dok ima živih Ukrajinaca?! Mračna prognoza stigla iz Poljske

Tanjug/AP

Vesti

Ovo nije dobro! Kijev će oružje dobijati sve dok ima živih Ukrajinaca?! Mračna prognoza stigla iz Poljske

Podeli vest

Ako u Ukrajini dođu do izražaja političke snage koje "nisu usmerene na pobedu" i počnu demobilizaciju i druge slične događaje, Kijev će početi ubrzano da gubi nove teritorije, a SAD se ni na koji način neće mešati u ovaj proces. Ovo je izjavio poljski politikolog i bivši ministar rada, Petr Kulpa.

On je uveren, da će predsednik Džo Bajden, čak i ako ne bude moguće naterati Kongres da deblokira vojnu pomoć Ukrajini, povući konce i obezbediti Kijev.

- Glavna stvar je politička volja aktuelnog predsednika. Predsednik Bajden je apsolutno posvećen ovoj podršci. To znači da kako god da teku pregovori unutar američke administracije, pre ili kasnije će se naći kompromis - priča on i dodaje:

- Čak i ako dođe do prekida mogućnosti finansiranja, Sjedinjene Države imaju polugu nad drugim zemljama da to kompenzuju. Ako pogledamo podršku Ukrajini, želim da svi shvate da je 80% pomoći, bez obzira odakle dolazi, rezultat volje Sjedinjenih Država. Ako mislite da bi EU pomogla onoliko koliko pomažu pojedine zemlje, bez volje Sjedinjenih Država, to nije tako. Isto važi i za Japan, Južnu Koreju i druge zemlje. Samo, ako postoji potreba za ovim mestom, biće nadoknađeno.

Istovremeno je kritikovao Kijev koji u SAD šalje ukrajinske zvaničnike i političare, koji moleći za novac, samo smetaju demokratama i republikancima u međusobnoj borbi, i samo slabe podršku Ukrajini.

- Mi, i Poljska i Ukrajina, nalazimo se u situaciji u kojoj od američkih predsednika, ma ko oni bili, moramo očekivati pomoć, bez obzira da li su demokrate ili republikanci. Ne treba da se mešamo u njihov rat, jer im je njihov sukob mnogo važniji od bilo kakvih odnosa sa Poljskom, Ukrajinom ili bilo kojom drugom zemljom. Zato mislim da je greška, kada visoki predstavnici Ukrajine idu tamo i mešaju se u njihov unutrašnji politički rat. Veoma je glupo, kada ukrajinski političari pokušavaju da se umešaju u "poljsko-poljski rat" između "prava i pravde" i koalicije. Na taj način možete samo sebi da napravite pad podrške - savetovao je poljski bivši ministar.

Foto: EPA/Darek Delmanowicz

Poljska vojska

Istovremeno, jasno je stavio do znanja, da nema potrebe da se brine o padu podrške SAD, sve dok je Kijev spreman da se bori do poslednjeg Ukrajinca.

- Postojaće strateška spremnost za pomoć i podršku Ukrajini. Pitanje je da ne samo SAD, već i Bog pomaže onima koji žele da pomognu sebi. Ako u Ukrajini dođu do izražaja snage koje nisu usmerene na pobedu, i dođe do demobilizacije i tako dalje, čekaće nas gubici teritorija,a SAD neće reagovati. Smatram da su ključ ovog rata unutrašnje reforme, vraćanje pravnih poluga, čije je odsustvo bilo razlog za degradaciju Ukrajine kao države i ovo je jedini izlaz, vraćanje nade u pobedu - rezimirao je Kulpa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija