• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.12.2023

12:35

Ukrajina gori, Orban razara bez milosti! Svet šokiran silovitim udarom Mađarske, Evropa hitno sprema odgovor!

Shutterstock/Tanjug

Vesti

Ukrajina gori, Orban razara bez milosti! Svet šokiran silovitim udarom Mađarske, Evropa hitno sprema odgovor!

Podeli vest

Lideri zemalja Evropske unije moraju da osmisle kako da spreče Viktora Orbana da priguši podršku Brisela Kijevu, rekli su zvaničnici i diplomate, nakon što je nepopustljivost mađarskog lidera u pogledu pomoći Ukrajini označila novo pogoršanje odnosa sa blokom, piše "Fajnenšel tajms".

Na samitu lidera EU u četvrtak u Briselu, Orban je neočekivano popustio u pristupnim pregovorima nakon što ga je nemački kancelar Olaf Šolc ubedio da napusti prostoriju i da ode na kafu, a da u stvari ostane uzdržan nakon što je nedeljama signalizirao da će se odupreti svakom potezu za početak pregovora.

Ali, samo nekoliko sati kasnije upropastio je trenutak proslave Kijeva — i oduševio Kremlj — stavivši veto na četvorogodišnji paket finansijske pomoći od 50 milijardi evra.

Čak i po Orbanovim standardima, to je bila iznenađujuća predstava koja je šokirala njegove partnere. Njegovo odbijanje da traži kompromis o ključnom bezbednosnom pitanju EU zaprepastilo je čak i one koji su godinama bili u sporu s njim.

Daniel Hegedus, viši saradnik istraživačkog centra German Maršal Fund, rekao je da je to bio "nizak udarac za EU ​​i nova tačka eskalacije".

Tokom većeg dela svojih 13 godina na vlasti, Orban je koristio antagonistički odnos sa EU da podstakne glasače i izvuče finansijske ustupke iz Brisela. Njegov trenutni problem sa Briselom je suspenzija finansiranja od 20 milijardi evra zbog zabrinutosti u vezi sa vladavinom prava i osnovnim pravima, ali zvaničnici EU pokušavaju da ograniče njegovu sposobnost da osujeti dnevni red bloka.

- To postaje njegov način ophođenja. Svi vidimo šta je potrebno da se on pokrene, a to je novac - rekao je visoki diplomata EU.

Orban je 2019. pokrenuo bilbord kampanju protiv EU, prikazujući tadašnjeg predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera kao marionetu filantropa milijardera rođenog u Mađarskoj Džordža Soroša. Pošto će se izbori za Evropski parlament održati u junu, slični plakati su se nedavno ponovo pojavili na ulicama Budimpešte na kojima je Ursula fon der Lajen, Junkerova naslednica, sa Aleksom Sorošem, sinom filantropa.

"Fajnenšel tajms" navodi da je "dugogodišnji evroskeptik igrao tvrdoglavo na nekoliko prethodnih samita", obećavajući da će blokirati budžet EU od 1,8 milijardi evra i fond za oporavak od pandemije 2020. ili paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra pre godinu dana.

"Šta je želeo lukavi lider?"

- On je uvek transakcijski, nikada ideološki. I ne treba da potcenjujemo da on voli da je u centru pažnje - rekao je evropski diplomata.

Ali, uoči prošlonedeljnog samita, lideri EU su se trudili da shvate šta je tačno lukavi lider želeo. Da li je izvršavao nalog ruskog predsednika Vladimira Putina ili je pokušavao da natera Brisel da oslobodi zamrznuta sredstva?

Dan pre nego što su se lideri EU okupili u Briselu, komisija se složila da Mađarskoj odmrzne 10 milijardi evra zamrznutih sredstava, tvrdeći da je sprovela reforme kojima se jača nezavisnost pravosuđa. Zvaničnici EU rekli su da je ustupak bio zasnovan na zaslugama, ali im je i tajming bio od koristi.

Orban i njegovi saveznici su više puta govorili da njegovo protivljenje pomoći Ukrajini nije povezano sa mađarskim finansiranjem EU. Ali, kako se samit bližio kraju u petak, on je konačno naveo svoju cenu: plaćanje preostalih 20 milijardi evra u fondovima.

"Ovo je odlična prilika za Mađarsku da jasno stavi do znanja da treba da dobije ono što zaslužuje. Ne pola ili četvrtina, već cela stvar. Zahtevamo pravičan tretman, a sada imamo dobre šanse da to postignemo", rekao je Orban za mađarski javni radio.

Mađarski lider je takođe istakao da ima još 75 mogućnosti da blokira proces pridruživanja Ukrajine, jer svaka faza zahteva jednoglasno odobrenje članica EU. To dodatno komplikuje stvari, jer Mađarska preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje blokom u julu, što je još jedan potencijalni izvor uticaja.

Međutim, svako dalje oslobađanje sredstava verovatno će se suočiti sa oštrom opozicijom. Poslanici EP su odobrili prošlonedeljnu isplatu od 10 milijardi evra.

- To je iznuda. Ništa manje - rekao je Danijel Frojnd, nemački zeleni poslanik u Evropskom parlamentu.

Preostalih 20 milijardi evra koje se duguju Mađarskoj zadržavaju se po posebnoj proceduri — novom mehanizmu "uslovljavanja" koji Briselu daje potrebnu polugu da preokrene vladavinu prava i demokratske povrede. Popuštanje Budimpešti bi ozbiljno narušilo njen kredibilitet, rekli su zvaničnici.

Smišljaju kako da Orbanu oduzmu pravo glasa

Neki zvaničnici su razmišljali o ponovnom aktiviranju takozvanog postupka kažnjavanja po članu 7 za kršenje vladavine prava, što može rezultirati suspenzijom prava glasa. Može ga blokirati druga država članica, ali promena vlade u Poljskoj znači da Mađarska više nema garantovanog zaštitnika. Ipak, više zemalja je nervozno zbog upotrebe onoga što je u suštini najveće oružje EU protiv države članice.

Umesto toga, rekli su zvaničnici, prioritet je ubediti Orbana da odustane tako što će jasno objasniti ono što je jedan zvaničnik opisao kao "pune troškove" njegove izolacije.

Ako to ne uspe, 26 drugih članica EU mogle bi same da sklope dogovor, iako bi za to bilo potrebno vreme i značilo bi samo kratkoročno rešenje.

- Možda Mađarska može da stvori još problema. Možda nas Mađarska može naterati da koristimo nekoliko različitih alata. Ali na kraju, Mađarska nas ne može sprečiti da dajemo novac Ukrajini. On nije Putinova marioneta, kako neki misle - rekao je treći visoki zvaničnik EU prisutan na samitu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija