• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug/Srna

20.12.2023

14:51

Sneg usporio lavu! Rejkjaviku ne preti uništenje!

Tanjug/Shutterstock

Vesti

Sneg usporio lavu! Rejkjaviku ne preti uništenje!

Podeli vest

Tokovi lave iz vulkana na Islandu usporavaju se pošto je gust sneg prekrio oblast, a čini se da erupcija neće zahvatiti obližnji grad koji je evakuisan posle više zemljotresa u prethodnim sedmicama.

- Teško je tačno videti šta se dešava, ali kada malo pogledate kroz sneg, očigledno je da je lave sve manje i manje - rekao je Haldor Geirson, vanredni profesor na Institutu za nauke o Zemlji na Univerzitetu Islanda.

On je dodao da bi erupcija u vulkanskom sistemu Svartsengi mogla da se završi tokom vikenda ili sledeće sedmice ili bi tokovi lave mogli da se nastave sporim tempom sedmicama ili mesecima, slično onome što se dogodilo u obližnjem sistemu Fagradalsfjal 2021. godine.

Ranije je upozoreno da bi zagađenje zbog erupcije vulkana moglo da stigne do glavnog grada Rejkjavika, oko 42 kilometra od Grindavika, koji je evakuisan, iako se to do sada nije dogodilo.

Erupcija na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda, izbacila je lavu i dim više od 100 metara u vazduh nekoliko sedmica nakon što je prvi put podignuta uzbuna zbog seizmičke aktivnosti.

Foto: Reuters

Erupcija vulkana na Islandu

Vlada je saopštila da je malo verovatno da će to uticati na letove i ublažila bojazan da će se ponoviti haos u međunarodnom avionskom saobraćaju zbog vulkanskog pepela tokom erupcije na Islandu 2010. godine.

Erupcija slabi

Islandski meteorološki zavod saopštio je sinoć da erupcija "nastavlja da slabi", a snimci iz vazduha pokazuju da dolazi do erupcije iz tri otvora, što je manje u odnosu na prethodnu erupciju iz pet otvora.

Zavod je naveo da, dok se nastavlja erupcija, postoji povećana verovatnoća da će doći do otvaranja više otvora duž prvobitne frakture na severu ili jugu i da bi upozorenje za nove otvore moglo doći u veoma kratkom roku.

 

Islandski mediji su javili da je sinoć helikopterom morao da bude spasen jedan muškarac nakon što se izgubio u blizini mesta erupcije.

Vlasti su upozorile ljude da se klone tog područja, istakavši da to nije turistička atrakcija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Spremite se! Srbija će osetiti posledice velike erupcije vulkana! Ceo svet gleda u jednu tačku i čeka najgore!
PAKAO

Spremite se! Srbija će osetiti posledice velike erupcije vulkana! Ceo svet gleda u jednu tačku i čeka najgore!

Nakon višenedeljnih intenzivnih zemljotresa na jugozapadu Islanda je noćas eruptirao vulkan. Oko 4.000 stanovnika grada Grindavika u blizini koga je lava izbila su evakuisani. Meteorolog Ivan Ristić istakao je da ćemo i mi u Srbiji na neki način osetiti posledice erupcije. Naveo i da je nikada veća aktivnost vulkana na zemlji, i da su sve oči uprte u Italiju, gde se čeka aktivnost supervulkana, koji je veoma opasan.

19.12.2023

15:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija