• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.03.2024

22:22

Ponovo eruptirao vulkan na Islandu

Reuters

Vesti

Ponovo eruptirao vulkan na Islandu

Podeli vest

Vlasti su nedeljama upozoravale da je erupcija neminovna na poluostrvu Rejkjanes

Vulkan na Islandu eruptirao je u subotu po četvrti put od decembra, izbacujući svetlonarandžastu lavu u vazduh, javlja Rojters.

Vlasti su nedeljama upozoravale da je erupcija neminovna na poluostrvu Rejkjanes, južno od islandske prestonice, sedma po redu u tom području od 2021. godine. Vulkan je poslednji put eruptirao početkom februara, prekidajući snabdevanje grejanjem za više od 20.000 ljudi dok su lavine uništile puteve i cevovode, dok je erupcija u januaru spalila nekoliko kuća u ribarskom gradu.

Nalazi se između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, među najvećim na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište jer se ove dve ploče kreću u suprotnim pravcima. Vulkanološke erupcije na poluostrvu Rejkjanes nazivaju se pukotinske erupcije, koje obično ne izazivaju velike eksplozije ili značajno raspršivanje pepela u stratosferu.

Međutim, naučnici strahuju da bi mogle trajati decenijama, i islandske vlasti su počele da grade nasipe kako bi preusmerile tekuće lavine daleko od kuća i ključne infrastrukture.

Island ima više od 30 aktivnih vulkana, što ovo severnoevropsko ostrvo čini glavnom destinacijom za vulkanski turizam - specifičan segment koji privlači hiljade avanturista.

Godine 2010, oblaci pepela iz erupcija vulkana Ejafjatlajokul u južnom delu Islanda proširili su se preko velikih delova Evrope, prizemljujući oko 100.000 letova i prisiljavajući stotine Islanđana da evakuišu svoje domove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija