• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.12.2023

08:40

Progovorio drug masovnog ubice iz Praga! Isplivali detalji iz života Davida Kozaka: Krenuo je da baci...

Tanjug/epa/reuters

Vesti

Progovorio drug masovnog ubice iz Praga! Isplivali detalji iz života Davida Kozaka: Krenuo je da baci...

Podeli vest

Jedan od školskih drugova ubice iz Praga Davida Kozaka, koji je išao sa njim u Malostransku gimnaziju, ispričao je za medije detalje iz njegovog života.

- Jedva ga se sećam, bio je godinu dana stariji od mene, ali je uvek bio natmurena osoba koja se ni sa kim nije baš zabavljala - rekao je.

Jedan od meštana Hostounja, rodnog mesta ubice, rekao je da je bio introvertan momak, pomalo čudan, "kao i svaki drugi štreber".

- Obično sam ga sreo kada bi išao da baci smeće iz bašte. Njegova porodica je delovala normalno. Išli smo u njihovu vikendicu pre mnogo godina. Njegov otac nekada je bio šef mog oca i bili su prijatelji van posla - kazao je.

Dan žalosti

U češkoj je danas dan žalosti nakon što je u četvrtak u pucnjavi na Karlovom univerzitetu 24-godišnji student ubio 14 i ranio 25 osoba, a potom izvršio samoubistvo.

Očekuje se da će predsednik Petr Pavel i drugi državni zvaničnici prisustvovati misi za poginule u katedrali Svetog Vida danas u 11 sati, prenosi Radio Prag Internešenal.

Foto: printscreen

 

Zastave širom Češke spuštene su na pola koplja, a u podne će se oglasiti crkvena zvona i u celoj zemlji minutom ćutanja biće odata pošta poginulima.

U Pragu, ali i u drugim češkim gradovima pojačane su mere policijskog nadzora, a pripadnici policije patroliraju ulicama uoči božićnih praznika nadgledajući pijace, tržne centre i druga mesta gde se okuplja veliki broj ljudi.

Kulturni događaji tokom božićnog vikenda su otkazani, a sva javna dešavanja počinjaće minutom ćutanja.

Inspirisala ga devojčica koja je u Rusiji 

Kozaka je navodno je bio inspirisan pucnjavom u jednoj školi u Rusiji u kojoj je 14-godišnja devojčica Alina ubila jednog, a ranila pet učenika nakon čega je izvršila samoubistvo.

Britanski list Tajms je do zaključka šta mu je bila inspiracija došao na osnovu Kozakovih objava na mreži Telegram gde je navodno objavio da mu je "Alina Afanaskina mnogo pomogla", ali je dodao da ona "nije ubila dovoljno ljudi, što će on pokušati da popravi".

- Uvek sam želeo da ubijam, mislio sam da ću u budućnosti postati manijak. Shvatio sam da je mnogo isplativije raditi masovna ubistva nego serijska. Seo sam. Čekao sam. Sanjao. Hteo... ali Alina je postala poslednja tačka. Kao da mi je pritekla u pomoć sa neba baš na vreme - napisao je on navodno na toj društvenoj mreži.

Napisao je da mrzi sve i da svi mrze njega, kao i da planira da ostavi što više bola. Poslednji post datira od 19. decembra kada piše o nepodnošljivom zvonu u ušima.

Istovremeno, policija proverava da li je zaista reč o profilu ubice iz Praga, jer to nije izvesno.

- Moramo da proverimo ceo profil i procenimo informacije - rekao je Martin Vondrašek, direktor češke policije.

Međutim, neki stručnjaci osporavaju teoriju da bi to zaista mogao biti profil napadača. Podsećaju, između ostalog, da na Telegramu postoji mogućnost da se retroaktivno uređuju postovi i ukazuju na savršeni ruski jezik na kojem su postovi napisani, što ukazuje na izvornog govornika ruskog jezika.

Pucnjava u Brjansku

U 5. gimnaziji u Brjansku, gradu koji se nalazi jugozapadno od Moskve, početkom meseca došlo je do pucnjave u kojoj je ubijena jedna devojčica, a napadačica je izvršila samoubistvo. Petoro dece ranjeno je tom prilikom.

Alina Afanaskina je jutra zakasnila na čas biologije, ali je ušla u učionicu i sela na svoje mesto. Incident se dogodio kasnije u fiskulturnoj sali.

- Čuli smo neke zvuke, lupanje, mislili smo da je lopta udarila u zid, pomislili smo da dopire sa časa fizičkog vaspitanja. Ali učiteljica je izašla u hodnik i rekla: "Ne, ovo je nešto strašno." A za njom su pristigle i dve devojčice. Rekli su da se puca... Počeli su da se barikadiraju. Dečaci su blokirali vrata stolovima, jedna od devojčica je pozvala policiju - rekla je jedna učenica.

Učenici su izjavili da je devojčica bila "veoma čudna, da nije bila aktivna na društvenim mrežama i da je jedva komunicirala sa drugovima iz razreda."

Lovačko oružje iz kojeg je izvršena pucnjava registrovano je na oca devojčice, rekao je tada poslanik Državne dume Aleksandar Hištajn.

Alina je imala sestru bliznakinju koja je bila prisutna u učionici u vreme incidenta. Obe sestre su zajedno stigle u školu, mada su istražitelji sugerisali da sestra verovatno nije bila svesna Alininih planova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija