• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RIA

29.12.2023

23:01

Na delu je travestija i kolaps demokratije u SAD! Američki stručnjaci o zabrani Trampu da učestvuje na izborima za šefa Bele kuće!

EPA

Vesti

Na delu je travestija i kolaps demokratije u SAD! Američki stručnjaci o zabrani Trampu da učestvuje na izborima za šefa Bele kuće!

Podeli vest

Američki eksperti nazvali su zabranu za bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da se kandiduje na predsedničkim izboroma u Mejnu i Koloradu travestijom i kolapsom demokratije.

- Suština je da se američka demokratija raspada - rekao je za RIA Novosti ustavni istoričar i politički komentator Dan Lazar.

Prema njegovim rečima, „situacija je negativna, kako god na to gledate".

- Ako Vrhovni sud SAD potvrdi odluke Kolorada i Mejna, druge države bi mogle da slede njihov primer i da diskvalifikuju Trampa. Koliko će Amerikanaca međutim, prihvatiti tako nešto? Ili će guverner Teksasa Dan Matrik ispuniti svoju pretnju i zabraniti Bajdenu da učestvuje na izborima u državi, pa bi i  „Pospani Džo" mogao da bude isključen u drugim državama - sugeriše ekspert.

Na ispitu je, kaže ekspert, i Vrhovni sud koji bi mogao poništiti odluke država i time poslati signal za preostalih 48 država članica da je takva prevara neprihvatljiva. 

Prema ekspertu, „izborni sistem SAD je zastareo i zahteva reviziju, što ustavni sistem neće dozvoliti".

Istovremeno, kako je za RIA Novosti rekao istoričar Brus de Tores, u pozadini delovanja rukovodstva Mejna i Kolorada, većina stanovnika SAD može da vidi da su vladine institucije trule i da bi nešto drugo bi trebalo da zameni neuspeli američki eksperiment .

- Ovo je travestija. Tramp ni u kom slučaju nije osuđen za pobunu. Ako se suđenje nastavi, od toga neće biti ništa dobro -  rekao je on.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Džordž Mejson Frenk Bakli rekao je sa svoje strane da ne sumnja da će odluke Mejna i Kolorada biti poništene od strane Vrhovnog suda.

Osnova za uklanjanje Trampa sa predsedničkih izbora za sudije u Koloradu i Mejnu jeste Trampova navodna umešanost u "pobunu" - juriš na Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da ospori pobedu demokratskog rivala Džoa Bajdena. Podsetimo, 6. januara 2021. Trampove pristalice napale su Kapitol, blokirajući Kongres na nekoliko sati. Nakon što su demonstranti proterani iz zgrade, kongresmeni su potvrdili pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima. 

Stotine ljudi u SAD je kasnije uhapšeno pod optužbama u vezi sa njihovim učešćem u napadu. Tramp je optužen po četiri tačke: zavera radi prevare Sjedinjenih Država, zavera radi ometanja zvaničnih postupaka, mešanje i pokušaj mešanja u zvanične postupke i zavera radi kršenja prava. Bivši predsednik je na sudu izjavio da je nevin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija