• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.12.2023

11:51

Lavina se sručila na Trampa! Još 16 američkih država hoće da mu zabrani učešće na predsedničkim izborima!

Tanjug/AP

Vesti

Lavina se sručila na Trampa! Još 16 američkih država hoće da mu zabrani učešće na predsedničkim izborima!

Podeli vest

Najmanje 16 država trenutno ima otvorena pravna pitanja u pogledu podobnosti bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za tu funkciju, ali šta će se dalje dešavati zavisi od Vrhovnog suda SAD.

Ovonedeljna odluka Vrhovnog suda Kolorada da diskvalifikuje bivšeg predsednika Donalda Trampa za ponovnu trku za tu funkciju "prva je pobeda velike pravne akcije koja se još uvek odvija širom zemlje", piše Njujork tajms.

Najmanje još 16 američkih saveznih država trenutno ima nerešena pravna osporavanja kvalifikovanosti Trampa za funkciju prema 14. amandmanu, podaci su iz baze Lofera, nestranačkog veb sajta posvećenog pitanjima nacionalne bezbednosti.

U tužbama se tvrdi da je bivši predsednik nepodoban za tu funkciju jer je "svojim akcijama učestvovao u nemirima na Kapitolu 6. januara 2021. godine", piše list.

Kako se navodi, četiri od ovih tužbi - u Mičigenu, Oregonu, Nju Džersiju i Viskonsinu - podnete su državnim sudovima. Jedanaest tužbi - u Aljasci, Arizoni, Nevadi, Njujorku, Novom Meksiku, Južnoj Karolini, Teksasu, Vermontu, Virdžiniji, Zapadnoj Virdžiniji i Vajomingu - podneto je federalnim okružnim sudovima.

Predmete u dve od ovih država, Arizoni i Mičigenu, prvobitno je odbacio niži sud, ali je na njih uložena žalba, a još jedan izazov za Trampa je tužba podneta u Mejnu.

Iz Trampove kampanje su saopštili da će uložiti žalbu na presudu u Koloradu, u kojoj je Vrhovni sud države rekao da će svoju odluku staviti na čekanje - što znači da nije na snazi - do 4. januara, u nadi da će dobiti smernice od Vrhovnog suda SAD, piše Tajms.

 

Vrhovni sud

Sudije iz Kolorada su navele da bi se njihova odluka mogla promeniti na osnovu "dobijanja bilo kakvog naloga ili mandata od strane Vrhovnog suda".

Ako Vrhovni sud SAD pristane da sasluša žalbu, zabrana Vrhovnog suda Kolorada će biti privremeno ukinuta i Tramp će imati pravo da učestvuje na predizborima u martu, odnosno unutarstranačkim izborima za predsedničkog kandidata republikanca sve dok najviši sud nacije ne donese odluku, navodi država Kolorado.

Takva žalba bi najverovatnije "zamrzla" i ostale tužbe.

- Ako Vrhovni sud uzme slučaj, on će efektivno obustaviti postupak u svim drugim državama - rekao je Džej Majkl Lutig, penzionisani sudija žalbenog suda koji je bio glavni zagovornik pokretanja prigovora na 14. amandman.

U Mejnu se očekuje da će državni sekretar u narednim danima doneti odluku, budući da se tamošnji proces malo razlikuje od ostalih država: odredba državnog zakona dozvoljava stanovnicima da osporavaju podobnost za kandidaturu, a državni sekretar prvo treba da čuje te argumente. Tada svaka strana može uložiti žalbu na odluku Višem sudu države.

Foto:  

Tramp nema puno vremena

U međuvremenu, pažnja nacije će se usredsrediti na to da li će Vrhovni sud SAD uzeti slučaj u Koloradu. Ako odbije, Tramp neće imati pravo da se pojavi na glasačkom listiću u Koloradu, navodi Stejt department.

Vrhovni sud će se suočiti i sa određenim vremenskim pritiskom. Kako je Džena Grisvold, državna sekretarka Kolorada rekla za Em-En-En-Bi-Si, njena kancelarija mora da potvrdi koji kandidati su u igri ili van nje do 5. januara, kako bi glasački listići za martovske predizbore, odnosno unutarstranačke izbore za predsedničkog kandidata partija bili odštampani na vreme.

Brojne druge države takođe održavaju svoje predizbore 5. marta, poznate kao Super utorak, uključujući nekoliko njih sa nerešenim tužbama: Virdžinija, Teksas i Vermont, piše Njujork tajms.

Podsetimo, Vrhovni sud Kolorada je tesnom većinom proglasio bivšeg predsednika Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću zbog, kako objašnjavaju, uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija