• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.01.2024

11:34

Jezivo proročanstvo iz Rusije za 2024. godinu! Veliki vojni obračun je neizbežan, elite Zapada čeka neprijatno iznenađenje!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Jezivo proročanstvo iz Rusije za 2024. godinu! Veliki vojni obračun je neizbežan, elite Zapada čeka neprijatno iznenađenje!

Podeli vest

Ova godina je počela žestokim vojnim obračunom od globalnog značaja, a završava se sa dva takva obračuna, koji će se nastaviti i u 2024. godini, piše za RT Internešenel Fjodor Lukjanov, glavni i odgovorni urednik časopisa "Rusija u globalnim poslovima", predsednik Saveta za spoljnu politiku i direktor Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

Ovi sukobi su samo naizgled teritorijalni, ali zapravo imaju egzistencijalni značaj. U 20. veku, koji su obeležili ratovi, revolucije, kolonijalizam i borba za nacionalno oslobođenje, svet je bizarno i nelogično podeljen.

Vojno-ideološke konfrontacije iz druge polovine veka postepeno su postale globalne. Svi ovi sukobi bi, teorijski, mogli da budu rešeni, ali to se ne dešava. Naprotiv, konflikti izbijaju sa novom snagom.

Sadašnje jačanje sukoba je simptom slabljenja savremene međunarodne strukture moći. Liberalni svetski poredak se u poslednje vreme naziva poretkom zasnovanom na pravilima. Osnova ovog poretka je sve do nedavno bilo poverenje u pravednost i istinitost zapadne ideologije, koje je Zapad stekao pobedom u Hladnom ratu.

Liberalna demokratija i tržišna ekonomija pobedile su sovjetski režim i njegovu plansku ekonomiju. Ali, ubrzo se demokratija, kao moć većine koja uzima u obzir mišljenje manjine, transformisala u liberalnu šemu u kojoj manjina uzurpira prava većine.

U skoro svim zemljama G7, rejting vladajućih partija i koalicija je izuzetno nizak, odnosno, vlade zastupaju interese manjeg dela stanovništva. Alternativne snage, koje izazivaju aktuelnu vlast, označene su kao "populističke". Ovaj termin, koji potiče od reči populus, što znači narod, postao je pogrdan, a mejnstrim se bori protiv protiv njih tako što ih premazuju katranom.

Osnovna ideja Zapada je da sadašnje elite nipošto ne treba menjati.

2024. godina velikih odluka

Establišment ovu borbu predstavlja kao borbu za demokratiju, što bi trebalo da znači da je demokratija pobeda onih snaga koje održavaju kontinuitet. Oni koji žele da promene kurs proglašavaju se neprijateljima demokratije, čak i ukoliko imaju većinu.

Koncept "svetske većine", zemalja van zapadne zajednice, koji je ove godine ušao u ruski politički leksikon, uklapa se u procese u pojedinačnim zemljama i u procese na globalnom nivou.

Ulogu globalnog establišmenta ovde igra Zapad. Ne postoji nijedna "populistička" snaga koja se tome suprotstavlja. Ali postoji "svetska većina", koja veruje da manjina, odnosno Zapad, zloupotrebljava svoju moć.

Ono što se pojavljuje nije rigidna opozicija, već rastući otpor, koji smanjuje efikasnost politike SAD i njenih saveznika. I unutar same zapadne zajednice vidimo sve snažnije zahteve "populista" da se smanji učešće u svetskim poslovima, jer gubici od toga premašuju koristi.

Ovo nema direktan i neposredan efekat, već, naprotiv, dugotrajan i indirektan. Ali, pošto se istorija odvija sve brže i brže, značenje trajnosti se menja.

Godina 2022. je bila prekretnica, jer je ovo prvi put da je moć vladajuće manjine direktno osporena. Presedan je napravljen. Ova godina je bila vreme navikavanja na činjenicu da stara ograničenja, sama "pravila" na kojima se poredak zasnivao, nestaju i da se otvara prostor mogućnosti za sve.

Godina 2024. će biti godina velikih odluka. Doslovno će većina sveta, koju predstavlja stanovništvo Indije, SAD, Pakistana, Bangladeša, Južne Afrike, Indonezije, Rusije i Egipta, glasati, uključujući i Evropsku uniju, koja će birati Evropski parlament.

U vodećim zemljama Zapada vodi se žestoka bitka između "populista" i establišmenta, a glavna arena je, naravno, sama Amerika, zaključuje Lukjanov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija