• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

04.01.2024

22:53

General Zalužni pozvao poslanike na front, nema skim da ratuje! "Za decu Belgoroda" - Ukrajinci na bombama pisali zastrašujuće poruke (FOTO/VIDEO)

Shutterstock/AP

Vesti

General Zalužni pozvao poslanike na front, nema skim da ratuje! "Za decu Belgoroda" - Ukrajinci na bombama pisali zastrašujuće poruke (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske, 680. dan.

Uzbuna u Belgorodu: Opasnost od raketnih udara

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je u Belgorodu ispaljena sirena za upozorenje o raketama.
-Ako ste kod kuće, ne prilazite prozorima. Sklonite se u sobe bez prozora sa čvrstim zidovima (hodnik, kupatilo, toalet, ostava)", napisao je on na Telegramu.
Guverner je pozvao one na ulici da odu u sklonište ili drugo bezbedno mesto.
Ranije je objavljeno da je devojčica zadobila ranu od gelera u selu Soloti u Valujskom okrugu Belgorodske oblasti.

Proboj i kolaps fronta! Ukrajinski pukovnik objavio šokantnu vest i označio glavnog krivca za veliki poraz!

General Zalužnij poslanicima: Ajte i vi
na na front, nemam skim da se ratujem

Foto: Tanjug/AP

 

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni predložio je poslanicima Vrhovne rade Ukrajine da sami idu na front ako je nemoguće sprovesti dodatnu mobilizaciju, piše ukrajinski portal New Voiceso, pozivajući se na poslanika koji je želeo da ostane anoniman.
- Zalužni je rekao: potrebni su mi ljudi. S kim da ratujem? Ili da tražim ljude po svetu ili idite vi i ratujte ako ne obezbedite mobilizaciju, rekao je poslanik na koji se ukrajinski portal poziva.

Kirbi: SAD nema više para za Kijev!
Miler: Podržavaćemo Ukrajinu

Američki zvaničnici trenutno nemaju sredstava da pomognu Ukrajini, ali očekuju da će je saveznici i dalje podržavati, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi na redovnom brifingu za novinare.
Sjedinjene Države će podržavati Ukrajinu „koliko god bude potrebno", ali ne nužno na nivou 2022. i 2023. godine, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Šta reći?! Zelenski zna kako da uništi Ruse - treba mu samo 350.000 vojnika, 500 borbenih aviona i 2.000 tenkova!

"Za decu Belgoroda" Ukrajinci na
bombama pisali zastrašujuće poruke

https://twitter.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1742281364420870564

https://twitter.com/canthavepudding/status/1742078581688480177

Glavna meta ukrajinskih napada u poslednjih pet dana bio je ruski grad Belgorod, a ruska PVO davala je sve od sebe da te napade spreči, odnosno da maksimalno smanji štetu koju je trebalo da naprave ukrajinski projektili. Samo danas, ruska protivvazdušna odbrana oborila 12 projektila.
Ipak, kao što se može videti na snimku ispod, ne prave štetu samo ukrajinske ratete. Na snimku pred vama vidi se gorlji deo projektila PVO Pancir S-1, koji je nakon ispaljivanja pao na stambenu zgradu i završio u dečjoj spavaćoj sobi.
Za normalnog čoveka, uznemirujuća je i pomisao da deca svakodnevno ginu u ovim sukobima, ali to nije slučaj za neke pripadnike ukrajinskih trupa koji su, tokom pombardovanja Belgoroda, određene projektile namenili upravo deci. 
- Za decu Belgoroda - jasno stoji napisano na projektilima spremnim da budu lansirani na Belgorod, a kako se vidi na snimcima sa društvene mreže Iks (bivši Tviter), ovaj slučaj nije izolovan i bilo je još projektila namenjenih deci.

Došlo ih je 13 hiljada sa samo jednim cilem - da ubijaju Ruse! Putinova vojska im smanjila brojno stanje na jedva dve hiljade!

Ruski PVO oborio S-200 raketu iznad Lipecka

Dežurne snage protivvazdušne odbrane oborile su ukrajinsku raketu S-200, koja je pretvorena za gađanje u kopnenih ciljeva, iznad regiona Lipecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
-Večeras je sprečen pokušaj terorističkog napada pomoću protivvazdušne rakete S-200 pretvorene za gađanje kopnenih ciljeva na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.
-Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ukrajinski projektil nad teritorijom Lipecke oblasti, pojasnilo je rusko Ministarstvo.

Nemci tvrde: Obaranje H-32 nemoguća misija za VSU

Ukrajinska protivvazdušna odbrana, uključujući zapadni sistem "Patriot", nije uspela da obori nijednu krstareću raketu H-32 tokom intenzivnih ruskih napada, javio je dopisnik Velta Gvido Šmidtke.

Kinžali uništili dva voda PVO diviziona NASAMS

Nedavni napadi aerobalističkih raketa H-47M2 Kinžal doveli su do toga da su ukrajinske oružane snage izgubile najmanje dva voda diviziona protivvazdušnog raketnog sistema NASAMS. To javljaju poljski izvori svesni situacije u ukrajinskim oružanim snagama.
Oružane snage Rusije podvrgle su vojne objekte u Ukrajini velikim napadima raketama Kinžal. Kao rezultat toga, pričinjena je ozbiljna šteta vojnoj opremi diviziona protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS, koji su Oružane snage Ukrajine primile iz zapadnih zemalja.
Sistem PVO NASAMS je mobilni protivvazdušni raketni sistem proizveden u Norveškoj i namenjen uništavanju manevarskih aerodinamičkih ciljeva. Radi na malim i srednjim visinama. Uz njegovu pomoć mogu se uništiti protivničke bespilotne letelice, balističke rakete, helikopteri i avioni, krstareće rakete i drugi ciljevi u vazdušnom prostoru.

Nemačkih Leoparda nema na frontu u Ukrajini, većina ih je u Litvaniji na remontu! Toliko o oružju koje će promeniti rok rata!

VSU: Napadnatu jedinica u blizini Jevpatorije na Krimu

Ukrajina je izvela napad na rusku vojnu jedinicu u blizini Jevpatorije na Krimu, saopštio je danas komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikola Oleščuk.
- Hvala pilotima vazduhoplovnih snaga i svima koji su planirali operacija za savršen borbeni rad, napisao je Oleščuk na svom Telegram kanalu, pozivajucći se na snimak ekrana iz lokalnih medija, prenosi Rojters.
Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su ruske snage oborile 10 ukrajinskih raketa iznad Krima, kao i da su sprečile napad ukrajinskih trupa na objekte ruske vojske na tom poluostrvu.
U Sevastopolju i na Krimu proglašen je žuti nivo opasnosti od terorizma.

Francuski general: Rusija je
superiornija u vazduhu od VSU

Rusija je vojno superiornija u vazduhu u odnosu na Ukrajinu, izjavio je bivši šef francuske službe za vazduhoplovnu bezbednost general Bruno Klermon.

Ukrajinski general: Mormao manje da pričamo

Ruske trupe znaju lokacije objekata kritične infrastrukture i vojne industrije Ukrajine zbog nemara ukrajinskih političara, izjavio je general u penziji Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos.

Ruski PVO oborio 10 raketa: Odbijen napad na Krim

Foto: Printskrin Youtube/TV Zvezda

 

 

Dežurne ruske snage PVO zaustavile su teroristički napad koji je Kijev pokušao da izvede na rusku teritoriju, a iznad Krima je oboreno deset projektila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
- Oko 17.20 po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad vazdušnim navođenim projektilima na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, navodi se u poruci.
Deset ukrajinskih projektila je uništeno iznad poluostrva Krim od strane dežurnih sistema PVO, pojasnilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bivši britanski špijun: Rusija
eće prihvatiti predlog SAD

Rusija neće prihvatiti predlog SAD o fiksiranju granica i zamrznutom konfliktu u Ukrajini jer shvata da za to vreme zapadni saveznici Ukrajine mogu da ponovo naoružaju Ukrajinu, rekao je bivši britanski diplomata i nekadašnji saradnik MI6 Alister Kruk u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom".


Veliki gubici VSU u ljudstvu i tehnici,
oborene rakete HIMARS

Foto: Reuters

 

Ruske snage uništile su na kupjanskom pravcu ukrajinsko borbeno vozilo VBR „oljha" i tri vozila „vampir". Ukrajinske snage izgubile su na ovom pravcu do 100 vojnika;
Gubici ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu u protekla 24 časa iznose do 170 vojnika;
U Harkovskoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije ukrajinske vojske;Na donjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 190 vojnika, dva borbena vozila pešadije i tri oklopna vozila;
PVO sistemi ruskih snaga uništili su tri rakete „hajmars" i 37 ukrajinskih dronova;
Na krasnolimanskom pravcu u oblasti Červone Dibrove ruske snage pogodile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske, u napadu je poginulo i ranjeno do 120 ukrajinskih vojnika;
Na hersonskom pravcu ruske snage su tokom proteklog dana ubile do 30 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri automobila.

Istrošeni arsenali ukrajinske vojske

Arsenali ukrajinske vojske su istrošeni, oni koriste to što imaju i ne obavezno ono što je najbolje za uništavanje ciljeva, piše španski list „Pais" pozivajući se na jednog ukrajinskog vojnika.
Mlađi vodnik 47. mehanizovane brigade ukrajinske brigade, Aleksandar, rekao je za španski dnevnik da i njegova jedinica, kao i mnoge druge, osećaju deficit municije.

U Kropivnjickom se ponovo čuju eksplozije

Kao rezultat jutarnjeg raketnog napada na Kropivnjicki, oštećeno je energetsko postrojenje Ukrenergo, prenosi kompanija. Oštećen je i objekat Kirovogradoblenerga.

Bez struje su ostali ne samo potrošači, već i železnica.

Novi napad! Ruske rakete lete na Kroprivnjicki

 

Mobilizacija!

Glavnokomandujući Ukrajine Valerij Zalužni i ministar odbrane Rustem Umerov izjavili su da je povećana mobilizacija „objektivna komponenta rata“.

To su rekli na skupštinskom odboru gde se razmatra predlog zakona o mobilizaciji, prenosi narodni poslanik Gončarenko.

- Neće biti jačanja - neće imati ko da brani državu. U isto vreme, oni su spremni da finalizuju predlog zakona i unesu izmene, uključujući i uklanjanje neustavnih odredbi - piše on.

Komisija će 8. januara morati da donese odluku o budućnosti zakona.

Vazdušna opasnost i danas

U Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Kraj, Putin je nepobediv! Ruska vojska dobila supermoćne tenkove, rade posao i u najdubljem blatu (VIDEO)

Rusija i Ukrajina razmenili ratne zarobljenike uz posredništvo UAE

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je 248 ruskih ratnih zarobljenika vraćeno u Rusiju iz Ukrajine kao rezultat "složenih" pregovora u kojima su posredovali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

 

 

Počelo naoružavanje! NATO pomaže saveznicima da nabave "patriot", u igri četiri države - cilj samo jedan

Kirbi: Nema pomoći Ukrajini!

Portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD Džon Kirbi izjavio je danas da su Sjedinjene Američke Države ostale bez novca za pomoć Ukrajini i da "ne postoji magični šešir u koji bismo mogli da zavirimo", ukoliko Kongres ne usvoji novi paket o pomoći, preneo je Kijev independent.

Američki Stejt department objavio je pomoć od 250 miliona dolara za Ukrajinu, 27. decembra, čime je iscrpeo preostala sredstva koja su bila određena. Nacrt zakona, u kojem je i 61,4 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu, blokrali su republikanci u Senatu, ranije u decembru, jer nije sadržao striktne mere o američkim granicama i imigracionoj politici.

Kirbi je rekao da će zbog kašnjenja između potpisivanja paketa finansiranja i njihove stvarne isporuke, Ukrajina i dalje primati stavke dodeljene 27. decembra "narednih dana i nedelja".

Rusi za 24 sata duplirali broj napada! Na frotnu panika, jurišaju ka važnom gradu! Ukrajinski komandant: Vodimo krvave borbe

Pais: Ukrajinsci koriste arsenal koji imaju, ne i najbolji

Arsenali ukrajinske vojske su istrošeni, oni koriste to što imaju i ne obavezno ono što je najbolje za uništavanje ciljeva, piše španski list „Pais“ pozivajući se na jednog ukrajinskog vojnika.

Mlađi vodnik 47. mehanizovane brigade ukrajinske brigade, Aleksandar, rekao je za španski dnevnik da i njegova jedinica, kao i mnoge druge, osećaju deficit municije.

Ruski bombarder izveo udar!

 

 

Obračun Moskve i Kijeva prelio se na Kuharov! Rusi tokom noći ispalili rakete, uništili svaku metu koju su ciljali, pogođen i Harkov

Šef sajber službe SBU: Napad ruskih hakera na Kijevstar veliko upozorenje Zapadu

Ruski hakeri su bili prisutni u sistemu ukrajinskog telekom giganta Kijevstar najmanje od maja prošle godine, u sajbernapadu koji bi trebalo da predstavlja "veliko upozorenje" Zapadu, rekao je za Rojters šef odeljenja za sajberbezbednost Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ilja Vitijuk.

Hakovanje, jedno od najvećih od početka ruskog napada na Ukrajinu pre skoro dve godine, uticao je negativno na oko 24 miliona korisnika Kijevstara od 12. decembra. On je ove napade nazvao razarajućim sa ciljem da zadaju psihološki udarac i prikupe obaveštajne podatke.

- Ovaj napad je velika poruka, veliko upozorenje, ne samo Ukrajini, već celom zapadnom svetu, da shvati da niko nije nedodirljiv - ocenio je Vitjuk.

Šef sajber odeljenja pri SBU je rekao da je Kijevstar kompanija koja je mnogo uložila u sajber bezbednost. Međutim, napad je obrisao "skoro sve", uključujući i hiljade virtuelnih servisa i podatke sa kompjutera, dodaje Vitjuk, što je, kako je ocenio, verovatno prvi primer destruktivnog sajbernapada u kojem je uništena srž telekom operatera.

- SBU je procenila da su hakeri mogli da ukradu privatne informacije, da pronađu lokacije telefona, presretnu SMS poruke, a možda i da otmu Telegram naloge - rekao je Vitjuk.

On je istakao da je SBU pomogla Kijevstaru da povrati svoje sisteme u svega nekoliko dana i da odbije nove sajbernapade.

Tokom noći gađan Nikopolj

Rusija je noćas granatirala Nikopolj, nema žrtava. Oštećena su 4 stambena objekta, garaža, 3 pomoćne zgrade, dalekovodi i gasovod. Bez struje je ostalo skoro 1.500 porodica.

 

 

Ovo je bio poslednji "su-27"!? Zelenski ostao bez 17 aviona, oboren i najmoćniji borbenjak

Kijev nema plan B

U slučaju deficita vojne pomoći sa Zapada Kijev nema plan B, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba za Si-En-En.

- Nemamo plan B. Sigurni smo u plan A - rekao je on.

Alarm! Putin izdao brutalno naređenje vojsci! Službe digle uzbunu: Lansirali su...

Niko ne vidi "abramse"

Časopis „Forbs“ piše da se tenkovi „abrams“, otkako su stigli u Ukrajinu, nigde ne mogu videti.

- Prošlo je dva meseca otkako su nekadašnji američki tenkovi M-1 stigli u Ukrajinu i dva meseca otkako nismo videli nikakav dokaz o njihovom postojanju - navodi se u članku.

Kako se navodi, nejasno je šta Kijev sa njima radi i kojoj brigadi su predati.

Bela kuća je ranije potvrdila da je prva partija ovih tenkova isporučena Ukrajini i da Amerika namerava da ukupno da Kijevu 31 tenk.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov priznao je ranije da američki tenkovi neće dugo opstati na frontu.

Makronu još samo Putin ostao! Francuska srlja u ambis, ima li hrabrosti da ga pozove?! Šef "Patriota" uputio hitan apel!

U Marijupolju deminiranje

Ruski demineri su u roku od tri meseca u Marijupolju i okolini uništili dve hiljade neeksplodiranih mina, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Alarm u NATO!

Ukoliko se Ukrajina suoči sa velikim problemima na frontu NATO bi mogao da pošalje snage na teritoriju te zemlje, smatra britanski pukovnik u ostavci Hemiš de Breton-Gordon.

Ukoliko Ukrajini ne bi dobro išlo, kako je rekao, Alijansa bi mogla da uđe u rat sa Rusijom u narednih nekoliko godina.

Rusija u pripravnosti - Belgorod je samo početak?! Putinu stigla stravična pretnja "Jezikom koji on razume..."

Uništavanje ukrajinskih dronova na Krupjanskom pravcu

Pripadnici grupe „Zapad“ ruske vojske su uz pomoć protivtenkovskog raketnog sistema „kornet“ uništili su ukrajinske dronove na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Gubici tehnike u Ukrajini ugrozili su reputaciju zapadnog vojno-industrijskog kompleksa, piše američki časopis „Militari voč“.

Novinari su čak to uvrstili na listu 10 najvažnijih događaja 2023. na vojnom planu.

- S obzirom na to da je zapadna tehnika decenijama reklamirana kao vodeća u svetu po svojim karakteristikama posledice sukoba u Ukrajini mogu da potkopaju reputaciju zapadnog vojno-industrijskog kompleksa - navodi se u članku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija