• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.01.2024

23:34

Putinovo zdravlje dovedeno u pitanje! Pentagon će upotrebiti nuklearku? Rusija se može zaustaviti

Tanjug/AP

Vesti

Putinovo zdravlje dovedeno u pitanje! Pentagon će upotrebiti nuklearku? Rusija se može zaustaviti

Podeli vest

Rat u Ukrajini – 686. dan.

Pentagon se neće libiti da upotrebi nuklearno oružje

Ukrajina i Litvanija počinju rad na sporazumu o bezbednosnim garancijama

Ukrajina i Litvanija počinju da rade na bilateralnom sporazumu o bezbednosnim garancijama kako je predviđeno Zajedničkom deklaracijom G7 o podršci Ukrajini, koja je potpisana u Viljnusu 12. jula 2023. godine.

To je saopštio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na sastanku sa predstavnicima masovnih medija u Viljnusu, nakon pregovora sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom.

Putinovo zdravstveno stanje dovedeno u pitanje

Zelenski u Litvanija: Rusija se može zaustaviti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Litvaniji izjavio je da su dokazali da se Rusija može zaustaviti, ali da sada moraju da dokažu da su sposobni da uspostave pravedan mir.

Zelenski je, takođe, komentarisao saradnju Ukrajine i Litvanije, istakavši da je neophodno da dve zemlje "ne postanu taoci", kao i da "ne dozvole Rusiji da uništi našu i vašu državnost"

- Zajedno moramo da odredimo koje će nam odluke doneti ova godina. To moraju biti odluke u korist naše slobode - rekao je Zelenski.

Američki ratni brodovi prete Rusiji

Rusija evakuiše decu iz Belgoroda

Desetine školaraca evakuisano je iz ruskog pograničnog grada Belgoroda posle niza ukrajinskih napada, rekao je guverner regiona.

Oko 300 stanovnika već je napustilo Belgorod, što je najveća evakuaciju iz jednog ruskog grada od februaru 2022.

Prva grupa dece otišla je iz Belgoroda u susednu oblast Voronjež, koja je dalje od granice, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

- Devedeset troje dece od prvog do četvrtog razreda iz različitih škola grada odmaraće se u dečijim zdravstvenim kampovima - dodao je on.

Korak prema NATO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare u Vilnjusu sa predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom zahtevao je od NATO-a konkretne korake po pitanju stupanja zemlje u Alijansu.

- Hteo bih da dobijem dve konkretne stvari. Odbrambeno rešenje i političko. Želeo bih da PVO dobije pojačanje koje nam je tako potrebno. Što se tiče političkih rešenja, potreban mi je makar jedan konkretan korak prema NATO - rekao je on.

 

Pogodiće sve mete u Ukrajini! Iran šalje Rusiji novo superoružje? (VIDEO)

 

Ukrajinski dron manje

Ruska vojska oborila je ukrajinski dron iznad Voronješke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Rano jutros ruska vojska je saopštila da je jedan ukrajinski dron presretnut iznad Saratovske oblasti. Pored toga, noću su Oružane snage Ukrajine bacile municiju iz drona na Kirovski okrug Donjecka.
 

(VIDEO) Neviđen horor! Terombarične rakete dezintegrisale Ukrajince! Rusi prikazali šta uliva strah u kosti svakom neprijatelju!

 

Glavno iz brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪ Četiri ukrajinska napada odbijena su na kupjanskom pravcu, neprijatelj je izgubio oko 145 ljudi, dva borbena pešadijska vozila.

▪ Na krasnolimanskom pravcu likvidirano je oko 190 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

▪ Na donjeckom pravcu gubici neprijatelja su iznosili 280 ljudi, dva tenka, dva borbena vozila Bredli.

▪ Dva ukrajinska napada su odbijena na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 170 ljudi i dva tenka.

▪ Na zaporoškom pravcu odbije je napad u području Rabotina, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 40 ljudi. Na hersonskom pravcu ukrajinske trupe su izgubile oko 50 ljudi.

▪ Pogođene su dve radionice za sklapanje dronova i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine.

 

"Padaju!" Putin zagrmeo o haosu u Evropi, čulo se do Amerike! Rusija ostvarila neverovatan rezultat, a oni...

 

Blinken traži od Micotakisa nastavak isporuke oružja Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken tražio je od grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa tokom sastanka 6. januara na ostrvu Krit da nastavi da isporučuje oružje Ukrajini, preneo je portal newsbreak.gr.

Portal tvrdi da je Blinken tokom sastanka tražio isporuku novih sistema naoružanja iz Grčke Ukrajini, „čak je postavio ultimatum od nekoliko dana za konačni odgovor premijera“.

Kako navodi portal, takav zahtev je ucena. Portal ističe da ako Micotakis podlegne ovoj uceni, to će naneti nezamislivu štetu nacionalnim interesima Grčke.
 

Sravniće sve! Rusi otkrili šta će uskoro baciti na Ukrajinu! Putinu prekipelo, kreće serijska proizvodnja monstruoznog oružja!

 

WSJ: Ukrajina izgubila hiljade najiskusnijih vojnika

Ukrajina je u sukobu sa Rusijom izgubila hiljade vojnika, uključujući najiskusnije i najmotivisanije borce, piše američki list Volstrit džornal.

Kako se navodi, ukrajinska kontraofanziva završila se pre nego što je i počela.

"Ovo nije Drugi svetski rat niti (Hitlerov general) Guderijan (sa taktikom blickrig). Ovo je Prvi svetski rat i rovovi", citira list reči neimenovanog predstavnika SBU, komentarišući sadašnje vojne akcije.

Prema drugom izvoru lista, američka podrška Kijevu varira zbog „unutrašnjih političkih nesuglasica“.
 

 

Brutalan odgovor Ukrajine! Objavljen broj mrtvih Rusa, podaci su zastrašujući! Ako je ovo tačno...

 

Serija eksplozija u Harkovu

U Harkovu je noću odjeknula serija eksplozija, javljaju ukrajinski mediji, pozivajući se na gradonačelnika grada Igora Terehova.
 

(VIDEO) Raketa pogodila bolnicu u Ukrajini usred operacije! Staklo iskasapilo hirurge i pacijente, među stradalima i deca!

 

Povećane cene municije za Ukrajinu

Načelnik generalštaba švedskih Oružanih snaga Mikael Klaeson saopštio je da su povećane cene municije za ukrajinsku vojsku.

- Cena municije potrebne za vojne operacije u Ukrajini porasla je 5-10 puta u poređenju sa onim što je bila pre sukoba - rekao je Sveriges Radio.

Prema Klaesonovim rečima, intenzivno naoružavanje Evrope i vojne isporuke Ukrajini doveli su do nestašice municije. On je naglasio da to doprinosi ogromnoj potražnji i konkurenciji.
 

 

"Gotovo, umro je..." Šok vesti o Zelenskom iz vrha Kijeva! Hitno se oglasio sekretar za nacionalnu bezbednost!

 

Stižu "Gerani" na raketni pogon

Nekoliko izvora je izvestilo da su ruske trupe počele da koriste Šahed-238, verziju čuvene bespilotne letelice Šahed-136/Geran-2 na mlazni pogon. Zaključak o tome donesen je na osnovu fotografija krhotina navodno pronađenih na tlu Ukrajine nakon jednog od poslednjih napada ruskih oružanih snaga.

 

 

Prednosti Šahed-238 u odnosu na prethodnika su očigledne – zahvaljujući turbomlaznom motoru postiže se veća brzina leta, što otežava njegovo presretanje streljačkim i topovskim naoružanjem. Cena je - povećanje cene i nešto kraći domet leta.

Bez obzira da li je novi iranski dron korišćen u nedavnim ruskim udarima ili ne, važno je jasno razumeti jednu stvar: ni novi Šahed ni drugi proizvodi iranskog (ili korejskog) vojno-industrijskog kompleksa nisu vundervafe. Sasvim je nelogično verovati da će posle njihovog pojavljivanja borbe postati žešće. Ali oni zaista mogu da obezbede izvesno povećanje udarnih sposobnosti Oružanih snaga RF. Naravno, uz pravilnu upotrebu uz dodelu dovoljnih snaga i sredstava za pogađanje određenih ciljeva.

 

Situacija na liniji fronta i borbena dejstva: Rusi napreduju, Kijev šalje pojačanja da zakrpi rupe (VIDEO)

Na Limanskom pravcu situacija nije pretrpela značajnije promene. Oružane snage Rusije nanose udare na položaje OSU u oblasti naselja Jampolovka i Terni, koristeći artiljeriju i avijaciju. Pozicione borbe se nastavljaju u šumariji Serebrjanski.

 

 

U pravcu Bahmuta nastavljaju se borbe za dobijanje pristupa operativnom prostoru sa ciljem daljeg zauzmanja Časovog Jara: ruske trupe su uspele da napreduju severno od Klešćejevke. Borbe se vode u pravcu Bogdanovke, kao i Krasnog, gde su Oružane snage Ukrajine zauzele aktivnu odbranu kod Hromova. Istovremeno, Oružane snage Rusije nanose vatrenu štetu ljudstvu i tehnici OSU u rejonima Antonovke, Bogdanovke i Klešćejevke.

 

 

 

Na Avdejevskom pravcu, Oružane snage RF su, prema nekim podacima, blago napredovale u pravcu Očeretina i oblasti dača u blizini postrojenja za prečišćavanje u blizini Kokso-hemijske fabrike. Teška situacija ostaje u oblasti Stepovoje, gde se vode pozicione borbe, i kod Severnog, gde su ruske trupe morale da se povuku sa položaja pod vatrom da bi sačuvale ljudstvo.

 

 

Na Donjeckom pravcu, posle oslobođenja Majinke, nastavlja se napredovanje ka Kurahovu. Borbe se vode na periferiji Georgijevke, gde su Oružane snage Rusije uspele da se učvrste. Granatiranje ukrajinskih formacija civilne infrastrukture Donjecke Narodne Republike ne prestaje. Donjeck i Jasinovatajski okrug su bili pod vatrom: oštećeni su stambeni objekti, jedna osoba je povređena. Najveća šteta pričinjena je Gorlovki: muškarac je poginuo, a žena povređena, oštećena je benzinska pumpa, gradska bolnica i druga civilna infrastruktura.

Na pravcu Ugljedara se nastavljaju teške borbe za selo Novomihajlovku: zauzeto je uporište ukrajinskih formacija koje su sa jugoistočne strane pokrivale ulaz u ovo naselje. Južno od autoputa od Elenovke nalazi se njihova vatrena tačka, koja sprečava Oružane snage Rusije da uvedu rezerve. U rejonu groblja, preduzeća Sintezprodservis i fabrike mašina i traktora nalaze se položaji OSU, a u centru sela deluje osmatračka oprema OSU. Bilo je izveštaja o napredovanju u šumskom pojasu južno od Novomihajlovke, međutim, nijedna strana nema pouzdanu kontrolu nad tim. Nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine zauzeto je u pravcu Pobede, međutim, generalno gledano, tempo napredovanja Oružanih snaga Rusije u ovoj oblasti je smanjen nakon dolaska OSU rezervi. Na liniji borbenog dodira južno od Ugljedara nema značajnijih promena.

 

 

Na Zaporoškom pravcu vode se borbe kod Rabotina i Verbovoga. Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su izvršile kontranapad na severnim prilazima Novoprokopovki, uspevši da povrate izgubljene pozicije. Oružane snage Rusije su nanele vatru na OSU koncentracije u Rabotinu. Istovremeno, Oružane snage Ukrajine pucale su na grad Tokmak koristeći MLRS: sistemi PVO su aktivirani, detalji granatiranja nisu poznati.

U pravcu Hersona situacija nije pretrpela značajne promene: na ostrvima se vode streljačke borbe, a u Krinkiju strane izvode pozicione borbene operacije, aktivno koristeći jurišne bespilotne letelice. Zabeležen je pokušaj Oružanih snaga Rusije da se učvrste u centru sela, ali je oklopni transporter koji je napredovao pogođen. Na desnoj obali Dnjepra, Oružane snage Rusije metodično uništavaju ljudstvo i opremu OSU: tako su posade FPV dronova pogodile transport Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Tjaginke. U međuvremenu, ukrajinske formacije nastavljaju da granatiraju naselja na levoj obali Hersonske oblasti. Tokom proteklog vremenskog perioda, napadnuti su Sagi, Aleški, Krinki, Dnjeprjani, Korsunka i Podstepnoe: informacije o žrtvama nisu dobijene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija