• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/nauka.telegraf

14.01.2024

08:25

(VIDEO) Gori Amerika! Tramp Teslinim izumom učinio nezamislivo?! Snimak na mrežama šokirao javnost, evo šta je istina!

Shutterstock/Reuters

Vesti

(VIDEO) Gori Amerika! Tramp Teslinim izumom učinio nezamislivo?! Snimak na mrežama šokirao javnost, evo šta je istina!

Podeli vest

Donald Tramp putuje kroz vreme zahvaljujući izumima Nikole Tesle, a njegove avanture opisane su u dve knjige s kraja 19. veka, navodi se u jednoj od najneverovatnijih teorija zavere koja kruži internetom. Nju je, među poslednjima, predstavio korisnik TikToka b_sauce86 uz komentar: „Ja sam teoretičar zavera, ali ova je previše luda; odajem im priznanje za kreativnost“.

Kao i većina neverovatnih teorija zavera, a ova jeste među najneverovatnijm, zasnovana je na nekoliko činjenica koje su zatim izmenjene, prilagođene izmišljenim pričama i tvrdnjama i promenjene.

 

@b_sauce86 Im a conspiracy theorist but this one is just too crazy 🤣 ill give em credit for creativity though! Lol #longervideos #conspiracy #conspiracytherory #donaldtrump #trump #tesla #nicolatesla #timetravel #scif #q ♬ original sound - B-Sauce

 

Šta se tvrdi u neverovatnoj teoriji

- Ovo jedna od najluđih teorija zavere koje sam čuo. Postoji knjiga sa naslovom „Izvanredno podzemno putovanje Barona Trampa“, koja je napisana 1893. Priča je o dečaku po imenu Baron koji živi u Trampovom zamku. I Baronu postaje dosadan život u luksuzu, pa odlučuje da krene u avanturu. Na toj avanturi pomagao mu je čovek po imenu Don, koji mu je pomogao da nađe portal za putovanje kroz vreme u Rusiji – navodi se u videu i nastavlja:

- Onda je isti autor tri godine kasnije napisao nastavak nazvan „Poslednji predsednik“. Glavna radnja knjige je o bogatom čoveku koji živi u Petoj aveniji u Njujorku i rešava da se kandiduje za predsednika. Brzo nakon toga pobedi na izborima i tokom inauguracije za člana kabineta izabere gospodina Pensa. Nakon inauguracije, jer niko nije mislio da može da pobedi, izbijaju neredi, ljudi započinju pobunu i uništavaju sve oko sebe. Tu sve postaje čudno. Nikola Tesla, koji je tvrdio da je otkrio način za putovanje kroz vreme, imao je 80 sanduka sa svojim životnim delom kada je umro 1943. Čovek odgovoran za skupljanje tih radova bio je profesor MIT Džon Tramp, stric Donalda Trampa. Pazite na ovo, kada je Džon Tramp umro, postoje glasine da je Teslin rad nasledio Donald Tramp.

- Teorija je da je Donald Tramp koristio vremensku mašinu da putuje u budućnost, gde je video da Hilari Klinton postaje predsednica, što je dovelo do potpunog kolapsa SAD. Zbog toga se vratio nazad kroz vreme i odlučio da se kandiduje za predsednika kako bi spasao zemlju. Dobro, nema više interneta za danas – naveo je b_sauce86.

Šta je istina u ovoj teoriji

Već na prvi pogled jasno je da je ova teorija toliko fantastična da bi i sama mogla da bude deo nekog naučnofantastičnog romana. Međutim, delići informacija na kojima je zasnovana zaista su tačni, samo su spojeni tako da deluju koherentno i povezano iako to nisu.

Primera radi, knjiga „Izvanredno podzemno putovanje barona Trampa“ zaista postoji. Reč je o delu autora Ingersola Lokvuda iz 1893. Međutim, već u opisu glavnog junaka je napravljena greška. On se ne zove Baron Tramp, kako tvrde teoretičari zavere povlačeći paralelu sa najmlađim sinom bivšeg američkog predsednika, već se zove Vilhelm Hajnrik Sebastijan fon Tramp, a zovu ga mali baron Tramp jer je mali baron titula nasledna titula u njegovoj porodici, za koju se navodi da je francuskog porekla i da joj je prezime nekad bilo De la Trompe.

Takođe, tačna je informacija da živi u Trampovom zamku, čije ime su mnogi uporedili sa Trampovim tornjem u Njujorku, ali to je sve gde bilo kakve sličnosti postoje.

Drugi deo tvrdnje – da mu čovek po imenu Don (kako zovu Donalda Trampa) pomaže da nađe portal za putovanje kroz vreme u Rusiji – netačan je. U ovom delu uopšte ne postoji portal za putovanje kroz vreme, već portal za putovanje u podzemni svet. A da ga pronađe ne pomaže mu „čovek po imenu Don“ već za to koristi rukopis iz 15. veka koji je napisao španski mislilac i filozof don Konstantino Bartolomeo Strefolofidžegvanerijusfum, koga su skraćeno zvali don Fum. Don ima značenje gospodin, a ne predstavlja lično ime.

Teorija, koja je već pala na sličnostima između Donalda Trampa i malog barona Trampa, nastavlja se pozivanjem na potpuno drugi roman Ingersola Lokvuda – „1900. ili Poslednji predsednik“.

Objavljen 1896. ovaj roman nema nikakve veze sa avanturama malog barona Trampa, niti se bilo ko sa tim prezimenom spominje u njemu. To je satirična priča iz alternativne istorije u kojoj na izborima 1896. pobeđuje autsajder demokrata Vilijam Dženings Brajan, levičarski populista (stvarna ličnost i političar koji je, inače, izgubio i na tim izborima 1896. i na glasanju 1900. od republikanca Vilijama Mekinlija), pa izbijaju neredi koje organizuju njegove pristalice „anarhisti i socijalisti“, a različite odluke dovode do raspada države. Sve se završava eksplozijom Kapitola u ponoć 1900. i nestankom „Vašingtonove republike“.

Iako navode da je knjiga „o bogatom čoveku koji živi u Petoj aveniji u Njujorku“, u knjizi se ne radi ni o jednom čoveku, već o izborima u kojima se sukobljavaju stvarni američki političari iz tog doba.

Jedine dve sitnice u knjizi zbog kojih je povezuju sa Donaldom Trampom su spominjanje hotela u Petoj aveniji, gde se između ostalih nalazi i Trampova kula ali i mnogi drugi hoteli, i to što se ministar poljoprivrede zove Lafajet Laf Pens i deli prezime sa bivšim potpredsednikom SAD Majkom Pensom. Reč je o američkom kongresmenu iz Kolorada, levičarskom populisti, a ne o izmišljenoj ličnosti, pa i ta veza nema baš neku težinu.

Povezanost sa Nikolom Teslom

Nikola Tesla se često pominje u vezi sa putovanjem kroz vreme. Iako jeste spominjao da veruje da je odlazak u prošlost i budućnost moguć, nije poznato da je srpski naučnik i pronalazač ikada uspeo da napravi bilo šta nalik uređaju za putovanje kroz vreme. Posebno je zanimljivo da se po društvenim mrežama često spominje tvrdnja da je Tesla učestvovao u takozvanom „Filadelfijskom eksperimentu“ – kojim je, navodno, 28. oktobra 1943. američki ratni brod „Eldridž“ poslat na putovanje kroz vreme. Međutim, ta tvrdnja pada u vodu već najosnovnijom logikom – Nikola Tesla je preminuo 7. januara 1943, pa samim tim nije mogao ni da učestvuje u eksperimentu. Naravno, ima i onih teoretičara koji to znaju, pa su promenili narativ i tvrde, takođe bez ikakvog dokaza, da je Tesla ubijen jer je shvatio da bi taj eksperiment pošao po zlu, pa je tražio da se od njega odustane.

Osim toga, dobro je poznato da nikakav trag o „Filadelfijskom eksperimentu“ ili, kako tvrde teoretičari Projektu „Duga“ Kancelarije za pomorska istraživanja (ONR), ne postoji i da je reč o prevari koju je 1955. smislio Karl Alen, ufolog, a koja je nastavila da se širi i menja oblik i godinama kasnije. U ranim verzijama teorije ratni brod je navodno postao nevidljiv, u kasnijim verzijama je teleportovan u Norfolk, a tek poslednjih godina je dodato u priču i putovanje kroz vreme, povremeno sa uključivanjem Alberta Ajnštajna ili Nikole Tesle.

Međutim, dokumenta pokazuju da „Eldridž“ 1943. nijednom nije pristao u Filadelfiju, a Kancelarija za pomorska istraživanja (koja i sama još 1986. objavila informacije o tome) osnovana je 1. avgusta 1946, skoro tri godine nakon navodnog eksperimenta koji je vodila.

- ONR nije nikad eksperimentisala sa nestajanjem, ni u 1943. ni u bilo koje drugo vreme (ONR je osnovana 1946). U skladu sa trenutnim naučnim znanjem, naučnici ONR ne veruju da bi takvi eksperimenti bili mogući osim u svetu naučne fantastike – navela je Kancelarija u pismu iz 1986.

Trampov stric i veza sa Teslom

Tvrdnja o povezanosti Nikole Tesle i Džona Trampa ima utemeljenje u stvarnosti. Ovaj američki inženjer, pronalazač i fizičar, kao i višedecenijski profesor prestižnog Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) zaista je bio zadužen da pregleda (a ne sakupi, kako se tvrdi u teoriji) zaostavštinu srpskog naučnika nekoliko dana nakon Tesline smrti. Svojevremeno je u jednom dokumentarcu rekao da je zadatak da traga za bilo kakvim dokazom postojanja tajnog oružja, koje su tadašnji mediji nazivali „zrak smrti“, a zbog kojeg je bila zabrinuta vlada SAD.

U pismu napisanom 30. januara 1943. Tramp je poručio da je „pregledao zaostavštinu pokojnog dr Nikole Tesle kako bi utvrdio moguću korist za ovu zemlju u ratu i moguću opasnost ako padne u pogrešne ruke“.

- Kao rezultat mog pregleda, moje mišljenje je da među dokumentima i stvarima dr Tesle ne postoje naučne beleške, opisi ili metode koje bi imale značajnu vrednost za ovu zemlju ili koje bi predstavljale opasnost u rukama neprijateljima. Zbog toga ne vidim ni tehnički, ni vojni razlog zašto bi ova zaostavština bila zadržana. Nešto pisanog materijala dr Tesle, koji pokriva tipične i potpune ideje iz njegovih poznih godina, izdvojeno je i navedeno u dodatnom dokumentu. Nije diskreditovanje ovog uvaženog inženjera i naučnika, čiji su značajni doprinosi znanjima o elektrici napravljeni početkom veka, reći da su njegove misli i radovi u poslednjih 15 godina uglavnom spekulativnog, filozofskog i donekle promotivnog karaktera – često povezani sa bežičnim prenosom energije – ali nisu izneli sveže i radne principe i metode za realizaciju tih rezultata – napisao je Džon Tramp u pismu.

Sam dokument jasno pokazuje da Teslina zaostavština nije bila u Trampovom vlasništvu, već ju je on samo pregledao, pa nije ni mogao da je ostavi u nasledstvo svom bratancu. Međutim, Teslin sestrić Sava Kosanović tu zaostavštinu je pokupio i nakon nekoliko godina prebacio u Beograd, gde je osnovan Muzej Nikole Tesle u kojem se ona i čuva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija