• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.01.2024

21:02

Rusi napadaju jednu članicu NATO-a! Vraća se Vagner!

Tanjug/AP

Vesti

Rusi napadaju jednu članicu NATO-a! Vraća se Vagner!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 694. dan.

Skandalozni snimak isplivao u medije

Najnoviji izveštaji ukazuju na to da su ukrajinske vojne snage oslikale kukaste krstove na oklopnim vozilima BMP Bradley, koja su deo američke vojne pomoći.

Zapad neće izvršiti samubistvo za Ukrajinu

Zapad neće ići na krajnje mere da spase Ukrajinu, napisao je bivši obaveštajac Oružanih snaga SAD Skot Riter na društvenoj mreži "X".

Rusi napadaju jednu članicu NATO-a

NATO će izvoditi vežbe koje simuliraju početak trećeg svetskog rata.

- NATO sledeće nedelje počinje svoju „najveću vežbu u deceniji - rekao je Kristofer Kavoli, glavni saveznički komandant alijanse u Evropi.

Prema njegovim rečima, planirano je da se u vežbe uključi oko 90 hiljada vojnih lica. Ona će trajati nekoliko meseci.

Kako navodi španski ABC, protivnik NATO-a u vežbama biće nepostojeća država slična Rusiji.

Bajden pozvao Kongres da brzo obezbedi dodatnu pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden primio je najviše zvaničnike Kongresa u Beloj kući koje je pozvao da brzo obezbede dodatna finansijska sredstva za podršku Kijevu u ratu protiv ruske agresije koja traje skoro dve godine.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je tokom sastanka saopštio Bajdenu da je potrebno izvršiti pooštravanje graničnih bezbednosnih mera SAD i da republikanci u Kongresu zahtevaju "suštinsku promenu politike".

Rusi napravili avion kao iz filmova "Star wars"

Zahvaljujući specifičnoj kombinaciji boja i oblika, Su-75 će se potpuno uklopiti u svoje okruženje i biće gotovo nemoguće razlikovati ga od oblaka iznad, i objekata na zemlji ispod njega

Vraća se Vagner

Vagnerovci se vraćaju na front u Ukrajinu, ali u sastavu Ruske garde. Prema objavljenim podacima o resursima povezanim sa četom, komanda Vagnera počinje da formira 1. dobrovoljački korpus.

Ruske snage preuzele kontrolu nad selom u Donjecku

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Veseloje u regionu Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Na putu ka (gradu) Donjecku, kao rezultat ‘uspešnih dejstava’ jedinica Južne grupe, oslobođeno je selo Veseloje u Donjecku“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Pored toga, ruska avijacija, artiljerija i teški raketni sistemi napali su ljudstvo i opremu tri mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kleščejevke i Andrejevke.

Ambasador Francuske pozvan u ruski MIP

Ambasador Francuske u Moskvi Pjer Levi pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon što je uništena baza stranih militanata u Harkovu, gde su se nalazili i Francuzi, saopštila je portparol Ministarstvo inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

NATO mobiliše 90.000 vojnika

NATO planira da mobiliše oko 90.000 vojnika za ogromnu vojnu vežbu koja bi trebalo da počne u februaru, a cilj je odvraćanje Rusije, javlja dpa.

Ono što Francuska proizvede za godinu dana, Ukrajina potroši za par dana

Francuska za godinu dana proizvede municije kalibra 155 milimetara koliko Ukrajina potroši za nekoliko dana, izjavio je predsednik Odbora Senata za spoljne poslove i odbranu Sedrik Peren.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska svakog dana ispali 5.000-8.000 granata tog kalibra, dok Francuska proizvede svega 20.000 takve municije.

Zapad treba da pomogne Ukrajini da napadnu Krim

Zapad treba da pomogne Oružanim snagama Ukrajine da napadnu Krim, piše novinar portala „Hil“ Glen Hovard.

- Sledeći korak Zapada na Crnom moru biće pomoć Kijevu u napadu na Krim i sprečavanje logistike ruskih vojnika koji deluju na jugu Ukrajine - navodi se u članku.

Autor podseća da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio od Zapada nemačke krstareće rakete „taurus“, mada su nemački zvaničnici to odbili zbog bojazni od eskalacije sukoba.

Kijev: Tokom noći oborena 22 ruska drona

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija tokom noći lansirala 33 bespilotne letelice i dve rakete na Ukrajinu, a protivvazduhoplovna odbrana je uništila 22 drona.

- Glavne oblasti napada bile su jug i sever. Vazduhoplovstvo i odbrambene snage Ukrajine uništile su 22 neprijateljske bespilotne letelice. Još nekoliko dronova nije stiglo do svojih ciljeva - saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

Ukrajinske civilne i vojne vlasti još nisu izvestile da li je napad izazvao bilo kakve žrtve ili štetu.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Ruske snage oslobodile su mesto Vesjolo u DNR;
Na kupjanskom pravcu odbijeno je šest ukrajinskih napada, protivnik je izgubio gotovo 155 vojnika i dva tenka;
Na krasnolimanskom pravcu odbijena su tri napada, protivnik je izgubio više od 200 ljudi, pet oklopnih vozila, uključujući borbeno vozilo pešadije „bredli“;
Na donjeckom pravcu poginulo i ranjeno više od 260 ukrajinskih vojnika, uništen tenk i dva borbena vozila pešadije;
Na južnodonjeckom pravcu odbijen je jedan napad, protivnik je izgubio više od 130 pripadnika,
Na zaporoškom i hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 95 ljudi i četiri tenka;
Uništena su dva punkta gde su bili locirani strani plaćenici, četiri skladišta Oružanih snaga Ukrajine sa municijom,
Tokom prethodnog dana oborene su dve rakete „točka u“, 18 granata višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i „vampir“, kao i 91 dron.

Šokantno priznanje nemačkog ministra! Narodu konačno saopštio šta je uništilo državu! "Tih para više nema..."

 

Šokantne informacije iz Francuske


Francuska za godinu dana proizvede municije kalibra 155 milimetara koliko Ukrajina potroši za nekoliko dana, izjavio je predsednik Odbora Senata za spoljne poslove i odbranu Sedrik Peren.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska svakog dana ispali 5.000-8.000 granata tog kalibra, dok Francuska proizvede svega 20.000 takve municije.

 

Ludilo opasnih razmera! Otvara se novi front u Evropi! Moskva dobila katastrofalne vesti: Stigli su oklopnjaci...

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

 

(VIDEO) Šok obrt! Rusi Iskanderom razneli strane plaćenike! Nećete verovati šta su čuvali tik do uništenog hotela!

 

Hovard: Zapad treba da pomogne Ukrajini da napadne Krim

Zapad treba da pomogne Oružanim snagama Ukrajine da napadnu Krim, piše novinar portala „Hil“ Glen Hovard.

„Sledeći korak Zapada na Crnom moru biće pomoć Kijevu u napadu na Krim i sprečavanje logistike ruskih vojnika koji deluju na jugu Ukrajine“, navodi se u članku.

Autor podseća da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio od Zapada nemačke krstareće rakete „taurus“, mada su nemački zvaničnici to odbili zbog bojazni od eskalacije sukoba.

 

Putinova oluja razara Zapad! Veleobrt u 20 država sveta, Moskva saopštila neverovatne vesti! "Priključuju se..."

 

Ukrajina prešla na stratešku odbranu

Ukrajinske snage na desnoj obali Dnjepra postepeno prelaze na stratešku odbranu, a u samom Hersonu, koji je pod njihovom kontrolom, utvrđuju odbranu, izjavio je za Sputnjik gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- U Hersonu se utvrđuju neke ulice koje idu paralelno sa obalom. Grade se utvrđenja na granici sa Nikolajevskom oblašću i na drugim mestima. Neprijatelj računa na mogućnost da pređe u odbranu - naglasio je gubernator.
 

 

Rusi počeli nemilosrdan lov, Ukrajina gori! Hitne mere zbog razornih udara, situacija iz minuta u minut sve gora!

 

Odbijen napad na Moskvu

U moskovskom gradskom okrugu Podolsk odbijen je napad drona koji je leteo ka ruskoj prestonici, objavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

- Snage PVO u gradskom okrugu Podolsk odbile su večeras napad drona koji se kretao ka Moskvi. Na mestu pada bespilotne letelice, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava ni materijalne štete. Na licu mesta su pripadnici Hitne pomoći - napisao je gradonačelnik na Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

Ruska novinska agencija podseća da ukrajinske oružane snage redovno granatiraju centralne i pogranične regione Rusije, izvode udare dronovima i sprovode sabotaže.

 

NATO: Na samitu u Vašingtonu Ukrajina jedan od prioriteta

Ukrajina će biti jedan od prioriteta na sledećem samitu lidera NATO koji će se održati u Vašingtonu u julu 2024. godine, saopštio je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Joana tokom sastanka Vojnog komiteta bloka u sedištu NATO-a u Briselu.

Prema njegovim rečima, na samitu će biti reči o jačanju kolektivne odbrane, posebno protivvazdušne i protivraketne odbrane a jedan od prioriteta biće podrška Ukrajini, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Alijanse.

 

Proruska hakerska grupa napala sajtove švajcarske vlade zbog obraćanja Zelenskog

Sajtovi švajcarske vlade bili su meta sajber napada, a proruska hakerska grupa "NoName" preuzela je odgovornost za napad, navodeći kao razlog prisustvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, saopštile su švajcarske vlasti.

Prema švajcarskom Nacionalnom sajberbezbednosnom centru, sajber napad je pravovremeno otkriven i specijalne službe savezne administracije preduzele su adekvatne akcije da vrate pristup sajtovima što pre.

Dodaje se da su sajtovi švajcarske savezne vlade i još nekoliko vladinih kancelarija napadnuti juče oko 8 časova ali ne i onlajn portal savezne vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija