• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.01.2024

13:41

Papa zna nešto, svet je upao u jezivu opasnosti! Iz vrha Vatikana upravo je stiglo strašno upozorenje!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

Papa zna nešto, svet je upao u jezivu opasnosti! Iz vrha Vatikana upravo je stiglo strašno upozorenje!

Podeli vest

Papa Franja upozorio je danas na "perverzne opasnosti" koje prete od veštačke inteligencije (AI) i ponovio poziv za njenu regulaciju na svetskom nivou.

On je to rekao povodom Dana društvenih komunikacija Rimokatoličke crkve i  priznao da je i sam bio žrtva montirane fotografije, stvorene uz pomoć veštačke inteligencije (AI), prenosi Rojters.

Poglavar Rimokatoličke crkve je takođe skrenuo pažnju na "kognitivno zagađenje" koje može da iskrivi stvarnost, promoviše lažne narative i zatvori ljude u "ideološke eho komore".

- Treba samo da razmislimo o dugotrajnom problemu dezinformacija u vidu lažnih vesti, koje danas mogu da utiču na stvaranje i širenje slika koje izgledaju savršeno uverljivo, ali su lažne, i sam sam bio žrtva ovoga - rekao je papa.

Franja je prošle godine bio subjekat modifikovane fotografije u kojoj je prikazan kako nosi pufer kaput, dok se osvrnuo i na audio verzije "deepfake" izmena.

On je takođe govorio o opasnosti veštačke inteligencije u medijima, posebno u izveštavanju o ratu, dodavši da AI mora podržati a ne eliminisati ulogu novinarstva na licu mesta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija