• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dailymail

24.01.2024

22:30

Američka posla! Životinjama treba dozvoliti da glasaju - one treba da se odrede o pitanjima koja ih se tiču! Svašta smo čuli, ali ovo...

pexels.com

Vesti

Američka posla! Životinjama treba dozvoliti da glasaju - one treba da se odrede o pitanjima koja ih se tiču! Svašta smo čuli, ali ovo...

Podeli vest

Omugućiti kućnim ljubimcima da glasaju na izborima zaista zvuči kao bizaran scenario. Ali, profesor na odseku za filozofiju na Univerzitetu Rovan u Nju Džersiju Joan-Radu Motoarca tvrdi da to možda i nije loša ideja. On smatra da bi određene životinje trebalo da imaju pravo glasa.

Po njemu treba napraviti takav sistem glasanja koji će omogućiti "kućnim stvorenjima da kažu svoje mišljenje o pitanjima koja ih se tiču".

Profesor Motoarka u svom radu priznaje da "ideja da životinje treba da imaju pravo glasa zvuči apsurdno". 

- Većina eksperata koji su se dotakli ovog pitanja u nekoliko reči odbacuju tu ideju kao apsurdnu. Međutim, tvrdim da ovu ideju možemo shvatiti kao prirodan ishod naših osnovnih demokratskih obaveza. Shodno tome, verujem da vlade treba da priznaju političko pravo da glasaju za bar određene kategorije životinja - ističe on.

Profesor Motoarka želi sistem glasanja za životinje, koji uključuje imenovane predstavnike. To bi bili pojedinačni ljude ili čitave kompanije i oni bi glasali u ime životinja. 

To bi uključivalo "predstavnike životinja" kad je reč o stočarstvu, standardima proizvodnje mesa, propisima o ribolovu ili brizi o kućnim ljubimcima. Pošto ih ne brinu složeni moralni problemi poput abortusa ili legalizacije prostitucije, životinje ne bi bile obavezne da glasaju o takvim pitanjima. 

Profesor Motoarka navodi i da postoje "predstavnici" koji deluju u ime dece ili osoba sa mentalnim invaliditetom, kojima je potreban neko drugi da bi ostvarili svoja prava. On tvrdi da nesposobnost životinja da "lično ostvare pravo glasa" nije valjan razlog da se one isključe iz izborbnog procesa.

On podesća da vlade u nekim državama već dozvoljavaju zakonska prava životinja preko predstavnika. Štaviše, u mnogim američkim tužbama, životinje se imenuju kao tužioci - odnosnio oni koji pokreću sudski spor protiv druge strane. 

Istorijski gledano, različite vlade su isključivale određene kategorije i nisu im davale pravo glasa  kao što su žene i robovi jer se to u to vreme činilo opravdanim. 

Ideja profesora Motoarke je primer principa "svi pogođeni interesi" gde svako ko je pogođen odlukama vlade treba da ima pravo da učestvuje u toj vladi.

Ovo datira iz Justinijanovog zakonika u rimskom privatnom pravu koji tvrdi da "ono što se tiče svih mora biti odobreno od svih". 

Međutim, Thom Brooks, profesor prava i vlade na Univerzitetu Durham, rekao je za MailOnline ne želi ni da čuje za ideju profesora Motoarke

- U vreme kada je poverenje javnosti u politiku uvek nisko, verujem da vreme i energiju treba trošiti na to da se glasovi građana čuju -  rekao je profesor Bruks. 

Metju Kramer, profesor pravne i političke filozofije na Univerzitetu Kembridž, smatra da je davanje prava glasa životinjama smešno. S druge strane,  profesor Kenet Erenberg sa pravnog fakulteta Univerziteta u Sariju ovu ideju smatra "veoma zanimljivom i nikako besmislenom". 

- Životinje osećaju bol i imaju interese. Može im biti bolje ili gore u zavisnosti od uslova u kojima žive. Nije nerazumno verovati da njihov interesa treba da ima udela u ishodu izbora, jer bi im životi mogli biti poboljšani ili pogoršani onim što se dešava na tim izborima. Jedini  problem je što životinje nisu sposobne da razumeju opcije, ili šta je glavno pitanje na izborima - rekao je on za MailOnline. 

Anketa




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Opa! Ovako se kradu izbori! Šta će Bajden reći na ovo?! Spektakularno suđenje u Džordžiji, svet užasnut otkrićem američkog stručnjaka!
DA LI JE OVO MOGUĆE?

Opa! Ovako se kradu izbori! Šta će Bajden reći na ovo?! Spektakularno suđenje u Džordžiji, svet užasnut otkrićem američkog stručnjaka!

Profesor kompjuterskih nauka sa Univerziteta Mičigen Aleks Halderman demonstrirao je kako je uz pomoć čip-kartice vredne 10 dolara, USB-a ili olovke moguće upasti u izborni sistem Džordžije, promeniti izborne rezultate i omogućiti pojedincima „super“ pristup mašinama za elektronsko glasanje koje koriste građani ove američke države.

23.01.2024

09:45

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija