• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.01.2024

17:51

Sve miriše na rat! Trojac gradi vojni blok: Lavrov upozorava da je sukob sa Severnom Korejom neminovan

Shutterstock

Vesti

Sve miriše na rat! Trojac gradi vojni blok: Lavrov upozorava da je sukob sa Severnom Korejom neminovan

Podeli vest

Svet je podeljen jer Zapad želi da sačuva dominaciju, dok "bivše kolonije" nastoje da razviju i ojačaju državnost i suverenitet, kaže ruski ministar spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je da se Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države spremaju za rat sa Severnom Korejom.

- Vidimo da SAD, Japan i Južna Koreja grade novi vojni blok koji povećava vojnu aktivnost, i izvode vežbe velikih razmera bez presedana, sa otvoreno deklarisanim ciljem da se pripreme za rat sa Severnom Korejom - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Njujorku.

On je istakao da je Rusija svojevremeno ponudila uspostavljanje zone bezbednosti i mira na Korejskom poluostrvu, ali se Amerika usprotivila i ocenila da je ta ideja "preuranjena".

Lavrov je napomenuo da Japan i Južna Koreja često koriste "agresivnu retoriku" protiv Severne Koreje, i podsetio da se vode razgovori o otvaranju kancelarije NATO u Japanu, nakon čega će najverovatnije uslediti razmeštanje vojne infrastrukture alijanse u ovoj zemlji.

- Priča se da trojac SAD-Japan-Južna Koreja razvija saradnju u nuklearnoj oblasti - naglasio je Lavrov i napomenuo da takve planove Pjongjang vidi kao pretnju.

Foto: Reuters

Kim Džong Un

Govoreći o izjavi lidera Severne Koreje Kim Džong Una o nepostojanju planova za ponovno ujedinjenje sa Južnom Korejom, Lavrov se zapitao zašto su njegove reči privukle veliku pažnju, dok izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji isključuju osnivanje palestinske države nisu.

Prema rečima ruskog ministra, svet je podeljen jer Zapad želi da sačuva dominaciju, dok "bivše kolonije" nastoje da razviju i ojačaju državnost i suverenitet.

- Zapad već zaostaje, barem za BRIKS-om - ukazao je Lavrov.

Ruski ministar pozvao je SAD da "poštuju realnost savremenog sveta i prestanu da misle da dolarom mogu da zadave svakoga", da se isključe iz SVIFT sistema, odbijaju zajmove preko Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

On je situaciju u globalnoj politici uporedio sa sukobom između starije i mlađe generacije - "kada stariji zloupotrebe svoj razvoj i vređaju mlađe, mlađi odrastu i uzvraćaju".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija