• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Izvestija

29.01.2024

23:32

Zelenski je verovatno smenio Zalužnog, ali čeka amin iz Vašingtona! Ako Bajden kaže "NE" stvar je propala!

Tanjug/AP

Vesti

Zelenski je verovatno smenio Zalužnog, ali čeka amin iz Vašingtona! Ako Bajden kaže "NE" stvar je propala!

Podeli vest

Lider Ukrajine Volodimir Zelenski čeka "amin" Vašingtona da bi potvrdio smenu glavniokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. General je verovatno smenjen, ili "prisiljen" da se povuče, ali se čaka presuda lidera SAD Džoa Bajdena! Dok ona ne stigne Kijev neće zvanično potvrditi da je Zalužni bivši i uporno će demantovati saznanja medija i insajdera u vrhu ukrajinske vlasti!

Ruski politikolog Jurij Svetov u razgovoru za Izvestija ne sumnja da će odluka o ostavci glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine (OSU) Valerija Zalužnog biti dogovorena sa Sjedinjenim Državama. 

- Verujem da postoji dekret osmeni, ali čak i ako dekret potpiše ukrajinski predsednik Zelenski, mora ga parafirati predsednik SAD Džo Bajden, jer Kijev to ne može da uradi bez dozvole Amerikanaca - rekao je Svetov. 

On podseća na reči lidera partije "Sluga naroda" u parlamentu Ukrajine Davida Arahamia koji je u nedavnom intervjuu priznao da je Ukrajina prinuđena da se odrekne svog suvereniteta kako bi nastavila borbe. 

- Ako su tri američka inspektora došla u Ukrajinu kako bi proverili kako Kijev koristi dostavljeno oružje i kako se tamo troši municija, onda će o tome i ko će biti komandant OSU, naravno, odlučivati Amerikanci, a ne Zelenski. Baš kao što je bilo slučaj sa ministrom odbrane Aleksejem Reznikovom - ističe ruski ekspert, 

Svetov je podsetio da je imenovanju Rustema Umerova na mesto ministra odbrane Ukrajine prethodilo njegovo putovanje u Sjedinjene Države, gde je bio u pratnji supruge Zelenskog.

Vašington post: SAD menjaju ratnu strategiju Ukrajine, da li je Moskva spremna i za ovakav okršaj sa Kijevom i Zapadom?!

- Amerikanci su ga pogledali, pa dali zeleno svetlo da postane ministar odbrane. Zato Zelenski sada ne može tako lako da ga ukloni - jasan je on.

Podsetimo, bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Bereza najavio je smenu Zalužnog, a zamenik šefa Rade Aleksej Gončarenko je potvrdio informaciju o ostavci glavnokomandujućeg. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane i sekretar za štampu predsednika zemlje Sergej Nikiforov brže-bolje su demantovali informacije o ostavci Zalužnog, ali javnost nisu ubedili da je u Kijevu sve po starom.

Informacije o sukobima između ukrajinskog lidera i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine postoje mesecima, posebno nakon intervjua koji je za časopis The Economist dao Zalužni! On je tada rekao da ukrajinske trupe ne mogu da ostvare iskorak, da je sukob bio dospeo u ćorsokak, ali je naglasio i da produženje ratnih dejstava nosi velike rizike za Ukrajinu.

Zelenski je odmah izrazio neslaganje sa Zalužnijevim mišljenjem, ali jei priznao da je ofanziva ukrajinskih oružanih snaga teška, jer ruske oružane snage kontrolišu nebo. Reagovao je i zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva koji je ustvrdio da je izjava Zalužnog neprikladna i da je izazvala paniku u rukovodstvima zapadnih zemalja.

U Kijevu besni rat! Ako je Zelenski smenio Zalužnog, ili ga "prisilio" na ostavku, vojni udar u Ukrajini je realan!

Krajam novembra zamenica šefa Komiteta za nacionalnu bezbednost Vrhovne rade Ukrajine Marijana Bezuglaja je istakla da Zalužni treba da da ostavku. Ona je ukazala da glavnokomandujući nije dao plan borbenih dejstava Oružanih snaga Ukrajine za 2024. godinu.

Bezuglaja je podelila mišljenje da bi Zalužnog mogao da bude zamenjen jednim od trojice ukrajinskih vojnih zvaničnika . Prema njenim rečima, među njima su načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov, komandant kopnenih snaga Oleksandar Sirski i zamenik glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Jevgenij Mojsjuk.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija