• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2024

19:00

Afrika će biti ruska?! I ova vojska se povlači pred Rusima, nestaju baze u Gabonu, Senegalu, Obali Slonovače...

Reuters

Vesti

Afrika će biti ruska?! I ova vojska se povlači pred Rusima, nestaju baze u Gabonu, Senegalu, Obali Slonovače...

Podeli vest

Francuska je odlučila da uskoro smanji svoje vojno prisustvo u francuskim bazama u Gabonu, Senegalu i Obali Slonovače, piše Mond.

- Želimo da se odmaknemo od modela gde smo stalno prisutni u afričkim prestonicama i da zauzimamo mnogo manje područje - prokomentarisao je odluku visoki zvaničnik vlade.

Napominje se da će Pariz, kako bi obezbedio isti nivo bezbednosti u regionu, ojačati interakciju sa američkim predstavnicima.

U septembru je načelnik štaba francuskog vazduhoplovstva Stefan Mil rekao da njegova zemlja planira da smanji broj vojnih baza u zapadnoj Africi kako bi povećala njihov broj u pacifičkom regionu.

Istovremeno je agencija Blimberg, pozivajući se na izvore, izvestila da će ruski "Afrički korpus", formiran pod vođstvom predstavnika Ministarstva odbrane Rusije, uključivati 20 hiljada ljudi, koji će se sastojati od novih vojnika i bivših boraca privatne vojne kompanije "Vagner", biće raspoređeni u pet afričkih zemalja: Burkina Faso, Libija, Mali, Centralnoafrička Republika i Niger.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija