• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

31.01.2024

15:44

Šolc u strahu od jačanja AfD, besno stiskao pesnice za govornicom Bundestaga!

Reuters

Vesti

Šolc u strahu od jačanja AfD, besno stiskao pesnice za govornicom Bundestaga!

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc podsetio je Nemce na njihovu nacističku prošlost i pozvao ih da odbace desničarsku partiju Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na drugom mestu po većini anketa uoči izbora za Evropski parlament u junu ove godine.

Obraćajući se u Bundestagu nakon posebne sednice posvećene obeležavanju holokausta, Šolc je rekao da demokrate moraju da se drže zajedno i zaustave skretanje udesno.

- Reč 'remigracija' podseća na najmračnija vremena u nemačkoj istoriji. Oni koji ćute su saučesnici - poručio je Šolc nakon što je stotine hiljada ljudi protestovalo širom Nemačke protiv AfD-a pošto je objavljeno da su dva funkcionera te stranke razgovarala o "remigraciji", odnosno planovima za masovnu deportaciju građana stranog porekla.

Foto: Reuters

Šolc podseća na nacističku prošlost i poziva Nemce da odbace AfD

Šolc je rekao da bi želeo da birači vide AfD "onakvim kakav jeste".

On je upozorio da bi takozvani "Degzit", ideja o izlasku Nemačke iz EU, o kojoj je govorila jedna od lidera AfD Alis Vajdel, dovela do "najvećeg uništenja prosperiteta koje bi moglo da zadesi Nemačku i Evropu".

Šolc stiska pesnice

Tokom neuobičajeno borbenog govora, mašući stisnutim pesnicama, Šolc se založio za jaču Evropsku uniju, prenosi Rojters.

- Ako svet postane još teži, na primer ako pogledate šta je moguće na izborima u SAD, onda Evropska unija mora da postane jača - naveo je Šolc. Prema anketi objavljenoj ranije ove nedelje nakon protesta širom Nemačke, podrška AfD je neznatno opala, ali ta stranka, koja se snažno fokusira na migracije, i dalje je na drugom mestu prema većini anketa uoči evropskih izbora u junu ove godine.

Sa druge strane, Šolc i njegova koalicija sa Zelenima i slobodnim demokratama, pala je na rekordno nizak nivo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija