• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.02.2024

08:00

Jezivo! U krvi svetskih moćnika pronašli stravičnu materiju! Stručnjaci potvrdili, obistinile se najgore moguće sumnje!

Shutterstock

Vesti

Jezivo! U krvi svetskih moćnika pronašli stravičnu materiju! Stručnjaci potvrdili, obistinile se najgore moguće sumnje!

Podeli vest

Nevladine organizacije koje se bave životnom sredinom identifikovale su toksične "večne hemikalije" u krvi najviših zvaničnika Evropske unije.

To je urađeno u okviru kampanje za uvođenje evropske zabrane hemikalija uprkos snažnom protivljenju industrije, prenosi Politiko.

Svaki od 16 političara i javnih ličnosti koji su učestvovali u istrazi – uključujući izvršnu potpredsednicu Evropske komisije za digitalni razvoj i komesarku za konkurenciju Margret Vestager, bivši izvršni potpredsednik Evropske komisije za zeleni plan i komesar za zaštitu klime Frans Timermans i evropski komesar za zaštitu životne sredine Virginijus Sinkevičijus – imao je najmanje sedam vrsta toksičnih PFAS (perfluorovanih i polifluorovanih alkilovanih supstanci) hemikalija u krvi.

U pet slučajeva, količina je "prešla primenljivi bezbednosni prag" za te hemikalije.

PFAS hemikalije, koje se koriste u svakodnevnim predmetima kao što su tiganji i kabanice sa nelepljivim slojem i u proizvodnji poluprovodnika i baterija, povezuju se sa nizom ozbiljnih bolesti, uključujući rak i neplodnost.

Poznate su i kao "večne hemikalije" jer se prirodno ne razlažu u životnoj sredini, a pronađene su u uzorcima kišnice, zemlje i majčinog mleka.

"Građani moraju biti zaštićeni od večnih hemikalija"

"Ono što sam naučila iz ovoga jeste da možete sami da uradite brojne stvari, ali to nije dovoljno", rekla je Margret Vestager za Politiko i dodala da već 30 godina pokušava da izbegne toksične hemikalije u kozmetici.

"PFAS hemikalije su skoro svuda."

"Građani moraju biti zaštićeni od večnih hemikalija", rekao je Timermans, koji je napustio funkciju u Briselu i vratio se nacionalnoj politici u Holandiji.

"Moramo da zaustavimo sve odlaganje tog legalizovanog smeća."

Testovi krvi, koje su sproveli Evropska agencija za životnu sredinu (EEB) i ChemSec, deo su kampanje podizanja svesti koju vodi nevladina organizacija, jer EU razmatra potencijalnu zabranu hemikalija.

Evropska komisija je obećala da će postepeno zabranjivati PFAS hemikalije zbog njihovog uticaja na životnu sredinu i zdravlje, osim u slučajevima kada se pokaže da su nezamenljive i "neophodne" društvu.

Ali predlog pet evropskih zemalja da ih zabrani izazvao je veliki otpor niza sektora koji trenutno zavise od njih, uz upozorenje da bi nove mere štetile evropskoj konkurentnosti.

Da bi se ukinule hemikalije PFAS, potrebno je proći dug proces.

Odbori Evropske agencije za hemikalije moraju prvo da iznesu svoje mišljenje o predlogu zabrane Komisiji, a za to nije definisan rok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija