• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

01.02.2024

22:06

Ako ne možeš da ih ubiješ, pošalji ih u egzil! Izrael smislio kako da se reši lidera Hamasa, hoće li Sinvar i Deif pristati!

Reuters

Vesti

Ako ne možeš da ih ubiješ, pošalji ih u egzil! Izrael smislio kako da se reši lidera Hamasa, hoće li Sinvar i Deif pristati!

Podeli vest

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua je navodno iznela ideju o progonstvu nekih lidera Hamasa u druge zemlje Bliskog istoka kako bi pomogla da se okonča rat u Gazi i otvori put za novu vlast u palestinskoj eksklavi.

Predlog poziva da se najvišim zvaničnicima Hamasa u Gazi - uključujući političkog lidera Jahju Sinvara i vojnog komandanta Mohameda Deifa - dozvoli da se presele u drugu zemlju, kao što su Alžir, Katar ili Saudijska Arabija, izvestio je Semafor, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa razgovorima Izraela i SAD zvaničnici. 

Vođe militanata koji su planirali napade 7. oktobra koji su pokrenuli trenutni rat biće među onima kojima je dozvoljeno da pobegnu u izgnanstvo.

Neki izraelski zvaničnici vide plan kao način da pomognu u ubeđivanju Hamasa da oslobodi svoje preostale taoce u Gazi, položi oružje i preda upravljanje palestinskom teritorijom novom rukovodstvu, rekao je Semafor. Takav mirovni sporazum bi onda mogao da ubrza dogovor sa Saudijskom Arabijom o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom uz posredovanje SAD.

Džon Hana, bivši pomoćnik Bele kuće u administraciji predsednika Džordža V. Buša, rekao je Semaforu da bi brzo okončanje rata otvorilo vrata za normalizaciju odnosa između Rijada i Zapadnog Jerusalima, čime bi se suprotstavio uticaju Irana u regionu. On je sporazum Izraela i Saudijske Arabije nazvao „glavnim ciljem SAD" i rekao da je poslednjih nedelja razgovarao o planu Hamasa za egzil sa visokim Vašingtonom i izraelskim zvaničnicima.

Strategija puštanja lidera Hamasa u egzil mogla bi biti slična inicijativi iz 1982. godine u kojoj je Palestinska oslobodilačka organizacija, predvođena Jaserom Arafatom, premestila svoje sedište u Tunis nakon što je bila pod opsadom izraelskih snaga u Libanu. Međutim, čak i ako bi se pronašla zemlja koja je voljna da obezbedi sigurno utočište, Semafor je rekao da je malo verovatno da će lideri Hamasa prihvatiti takvu ponudu.

- Momci iz Hamasa u Gazi neće otići, jer bi verovatno radije umrli kao mučenici. Osim toga, lideri Hamasa znaju da bi ih Izraelci na kraju mogli uloviti i ubiti gde god bi mogli da nađu utočište - rekao je za medije visoki arapski zvaničnik. 

Foto: Reuters

 

Šef Mosada Dejvid Barnea obećao je ranije ovog meseca da će se osvetiti svima koji su umešani u napade 7. oktobra, „gde god oni bili".

Više od 27.000 stanovnika Gaze ubijeno je od početka rata, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima. U napadima Hamasa 7. oktobra ubijeno je više od 1.100 ljudi u Izraelu, a stotine drugih vraćeno je u Gazu kao taoci. Većina žrtava na obe strane bili su civili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija