• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/AlArabiya

02.02.2024

18:34

Indijska mornarica spasila 19 članova posade na brodu koji su oteli somalijski pirati

Tanjug/AP

Vesti

Indijska mornarica spasila 19 članova posade na brodu koji su oteli somalijski pirati

Podeli vest

Indijska mornarica saopštila je u petak da je spasila 19 članova posade na ribarskom brodu otetom kod Somalije, što je treća takva operacija ove nedelje nakon niza napada na brodarstvo u regionu.

Poziv u pomoć od FV Omarija pod iranskom zastavom primljen je u sredu, a indijski patrolni čamac INS Šarda presreo je brod u „ranim satima“ u petak, navodi se u saopštenju mornarice.

- Brod je obezbedio uspešno oslobađanje posade... zajedno sa čamcem - navodi se.

- Brod je takođe izvršio potvrdni ukrcaj na FV Omari da bi dezinfikovao i proverio dobrobit posade koju su držali somalijski pirati. Na brodu je bilo 11 iranskih i osam pakistanskih članova posade - navodi se u saopštenju.

Na fotografijama koje je objavila mornarica vide se indijski pomorski komandosi kako se ukrcavaju u čamac, koji je uz bok bio ukrašen iranskom nacionalnom zastavom, na otvorenim vodama.

Na jednoj fotografiji se vidi kako jedan od otmičara podiže ruke u vazduh.

Sedam pirata je preuzelo kontrolu nad brodom, navodi se u saopštenju mornarice, u kojem se ne navode detalji o tome da li su otmičari privedeni.

To je bio treći put u protekloj sedmici da su indijske snage presrele ribarske brodove pod iranskom zastavom u toj oblasti kako bi spasile svoje posade od somalijskih otmičara.

Još jedan patrolni čamac je u ponedeljak "prinudio bezbedno oslobađanje" 19 članova posade sa FV Al Naeemi.

Ta operacija je usledila samo 36 sati nakon što je Indija saopštila da su njene snage oslobodile 17 članova posade na MV Iman.

Oživljavanje racija

Otmice kod Somalije podstakle su zabrinutost u vezi sa ponovnim oživljavanjem napada oportunističkih pirata u Indijskom okeanu, što je vrhunac odvojenog porasta napada koje su pokrenuli jemenski Huti koje podržava Iran.

Naoružani Huti izveli su brojne napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu ciljajući na plovila povezana sa Izraelom kao odgovor na izraelski rat protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

Međunarodne pomorske snage su preusmerene na sever iz Adenskog zaliva u Crveno more, što je izazvalo strahove da će pirati iskoristiti bezbednosni jaz, a prvi uspešan slučaj somalijske piraterije od 2017. zabeležen je u decembru.

Napadi pirata kod somalijske obale dostigli su vrhunac 2011. godine -- naoružani ljudi su započeli napade čak 3.655 kilometara (2.270 milja) od somalijske obale u Indijskom okeanu -- pre nego što su naglo pali nakon što su međunarodne mornarice poslale ratne brodove i komercijalni brod raspoređene naoružane stražare.

Pored spasavanja posade i oslobađanja čamaca, Indija je rekla da njene operacije sprečavaju „zloupotrebu ribarskih plovila kao matičnih brodova za dalja dela piraterije“ na većim trgovačkim brodovima.

Indijska mornarica je neprekidno raspoređena kod Somalije od 2008. godine, ali je u decembru poslala daleko veće snage, uključujući tri razarača sa vođenim projektilima i izviđačke avione P-8I, kako bi „održala odvraćajuće prisustvo“ nakon niza napada sa broda.

Indija, koja ima bliske trgovinske veze sa Iranom, nije se pridružila pomorskoj operativnoj grupi koju predvode SAD u Crvenom moru radi zaštite međunarodnog brodarstva od napada Huta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija