• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tv Front

05.02.2024

17:57

SAD poručile Zalužnom: Ne diži vojsku na Zelenskog! I Ukrajinci na nogama - gde je ukaz o ostavci?!

Reuters

Vesti

SAD poručile Zalužnom: Ne diži vojsku na Zelenskog! I Ukrajinci na nogama - gde je ukaz o ostavci?!

Podeli vest

Ukrajinski politikolozi raspravljaju o situaciji oko ostavke glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, a jedna od glavnih tema jeste na čijoj su strani Sjedinjene Američke Države u ovoj priči.

Priče su pokrenute dolaskom zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland u Kijev, koja  je izrazila podršku predsedniku Ukrajine i "snažno poručila Zalužnom da ne diže vojsku protiv njega u slučaju ostavke". Nakon toga su se pojavili i izveštaji da će Zelenski smeniti ne samo Zalužnog, već i načelnika ukrajinskog generalštaba Sergeja Šaptalu.

Šta je u pozadini ovih razgovora? Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga objavio je Šaptalu čestitku za rođendan, nazivajući ga prijateljem i dodajući da se oni nikada neće stideti svojih poteza povučenih tokom sukoba u Ukrajini.

Foto: Reuters

Zalužni i Zelenski

U međuvremenu, ukrajinski eksperti iznose mišljenja o tome zašto ukaz o ostavci Zalužnog još nije objavljen?

Prema najpopularnijoj verziji, Zelenski posmatra kako se odvijaju događaji u Avdejevci i blizu Krupjanska. Ako se bar jedan od ovih gradova preda Oružanim snagama Ukrajine, onda će ukaz o uklanjanju Zalužnog biti objavljen. Najveći akcenat je stavljen na Avdejevku, koja je najmoćnije utvrđeno područje ukrajinske vojske.

Sam Zalužni još nije komentarisao izjave i verzije, ali  je Zelenski, kako je već izjavio za italijanske medije, priznao nameru da smeni generala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija