• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.02.2024

07:40

Uzbuna! Ukrajina kuva nešto krupno! Veliki napad na Rusiju samo što nije! "Porušićemo sve..."

Reuters, Tanjug/AP

Vesti

Uzbuna! Ukrajina kuva nešto krupno! Veliki napad na Rusiju samo što nije! "Porušićemo sve..."

Podeli vest

Krimski most koji povezuje rusko poluostrvo Krim i Krasnodarski kraj biće uništen do kraja godine, zapretio je komandant ukrajinske mornarice viceadmiral Aleksej Nežpapa.

- Krimskom mostu su odbrojani dani. Mislim da ne moramo dugo da čekamo – to će biti sigurno ove godine - dodao je Nežpapa u intervjuu sa Dmitrom Gordonom, novinarom i bivšim članom Gradskog veća Kijeva.

Krimski ili Kerčki most dug oko 19 kilometara otvoren je četiri godine nakon pripajanja Krima Rusiji i od tad je ključna ruta za snabdevanje i logistiku poluostrva.

Nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, više ukrajinskih zvaničnika i komandanata, uključujući i predsednika Vladimira Zelenskog, pretilo je da će uništiti najduži most u Evropi, pa je tako on više puta, uglavnom bezuspešno gađan raketama i pomorskim dronovima.

U oktobru 2022, kamion napunjen eksplozivom eksplodirao je dok je išao duž mosta, pri čemu su stradale tri osobe i naneta šteta koja je mesecima nadoknađivana.. U julu prošle godine, ispod konstrukcije je eksplodirao čamac-dron koji je ubio dva civila i četrnaestogodišnju devojčicu ostavio bez roditelja.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je napad kao "brutalan" i besmislen iz vojne perspektive, objašnjavajući da se most više ne koristi za transport borbene opreme i municije.

"Biznis insajder", međutim, više veruje Ukrajincima – tvrdeći da je to most od strateškog značaja jer je najkraći kopneni put do Krima, dok ga ruska vojska, prema njihovim navodima "koristi za transport velike količine opreme i vojnika u Ukrajinu".

Prvi zamenik predsednika komiteta ruske Državne dume za pitanja odbrane Aleksej Žuravljov, ranije je, međutim, rekao "da su ukrajinske oružane snage imale priliku da dignu u vazduh Krimski most, odavno bi to uradile".

Žuravljov je dodao da je most za Zapad "kao trn u oku", jer svedoči o tome da Rusija ulaže velike napore u unapređenje i razvoj poluostrva, za razliku od "ranijih privremenih vlasnika".

Direktor Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk, takođe je, u intervjuu datom krajem godine, poručio da će Krimski ili Kerečki most biti "legitimna meta" za Ukrajince, uprkos tome što je reč o civilnom objektu.

Zbog ovakvih najava i ne čudi što je Putin nedavno ocenio da je Kijev, uz direktnu podršku stranih obaveštajnih službi, krenuo putem državnog terorizma, vršeći diverzije na civilnim objektima, transportnoj i energetskoj infrastrukturi i izvodeći terorističke napade na civile i javne ličnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija