• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index

07.02.2024

19:15

Šta će sada Rusi?! Britanci su objavili dokument "Spremni za rat?" i zaključili: "Nismo spremni"!

EPA

Vesti

Šta će sada Rusi?! Britanci su objavili dokument "Spremni za rat?" i zaključili: "Nismo spremni"!

Podeli vest

Britanski poslanici upozorili su da njihova vojska neće biti spremna za rat "visokog intenziteta" ako se ne pozabave nedostatkom osoblja i opreme. Odbor za odbranu Donjeg doma Skupštine saopštio je da osoblje odlazi brže nego što regrutuje nove i da moraju da poboljšaju uslove u vojsci, prenosi BBC.

Oni su napisali da se ovaj "začarani krug" mora prekinuti kako bi se suočili sa rastućim pretnjama. Prioriteti su povećanje regrutacije i zadržavanja u vojsci, piše Ministarstvo odbrane.

Prošlog meseca, general Sir Patrik Sanders, vrhovni komandant vojske i načelnik generalštaba, pozvao je da počne obuka dobrovoljačke građanske vojske kako bi bila spremna za rat na kopnu. On je upozorio da povećanje broja rezervista neće biti dovoljno. On je istakao pretnju koju predstavlja Rusija nakon invazije na Ukrajinu i istakao da druge evropske zemlje pripremaju svoje stanovništvo za ratno stanje. Tražio je i bolju opremljenost i modernizaciju vojske.

Dokument "Spremni za rat"

Ser Patrik je ranije zagovarao da je Velikoj Britaniji potrebna veća vojska, koja sada ima 73.000 vojnika, u odnosu na 100.000 2010. godine. U izveštaju međustranačkog odbora za odbranu „Spremni za rat?", parlamentarci su napisali da „kad god vojska mora da deluje, pokazalo se da je preopterećena i da je spremnost za rat visokog intenziteta niska zbog tempa operacija i drugih obaveze".

Oni su kazali da ih sve više brine kriza u regrutovanju i zadržavanju kako redovnog osoblja tako i rezervista. Oni su napisali da „nije iznenađujuće što više ljudi odlazi iz vojske nego što joj ide". Dodali su da vlast ne čini dovoljno da to suzbije.

Budžet od 1,95 milijardi funti je namenjen za rezerve municije, ali taj novac može da se iskoristi za popravljanje nedostataka u resursima. Ove godine će potrošiti ukupno 50 milijardi funti na odbranu, a u narednoj deceniji svoju ukupnu potrošnju na odbranu povećali su na 288,6 milijardi dolara. Ministarstvo odbrane planira da podigne troškove odbrane na oko 2,5 odsto BDP-a.

Parlamentarci su zatražili od Ministarstva odbrane da razmotri i napravi plan raspodele novca koji im je obećan u planovima budžeta za 2022. i 2023. Odbor je zatražio i unapređenje procesa nabavki i povećanje britanskih industrijskih kapaciteta, uglavnom za proizvodnju municije u kontekstu rata u Ukrajini, ali i kao pripremu za budući rat. Ovo takođe treba da uključi čuvanje opreme koja se više ne koristi.

Čekaju ih teške odluke

Sir Džeremi Kvin, poslanik koji predsedava komitetom, opisao je britansku vojsku kao „vojsku svetske klase čije osoblje pokazuje ogromnu hrabrost i fleksibilnost, bez oklevanja odgovara na širok spektar kriza i pretnji širom sveta i nikada ne popušta u zadatku za odbranu nacije".

Uprkos ovim rečima, on je upozorio na „stabilan, spori pad operacija i obaveza" i pad regrutovanja i zadržavanja u vojsci. Rekao je da vlada mora da počne da donosi teške odluke: ili da ulaže velika sredstva u vojsku, ili da jasno odluči da bi davanje prioriteta vojsci ostavilo manje resursa za druge stvari. 

Ministar odbrane Grant Šaps rekao je da Velika Britanija mora da se pripremi za "sve opasniji svet" u kontekstu pretnji koje predstavljaju Kina, Rusija, Iran, Severna Koreja i terorističke grupe. On je rekao da ne može dati tačan datum kada će vlada dostići ciljni nivo ulaganja u vojsku. Rekao je da će to biti "kada ekonomski uslovi dozvole".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija