• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.02.2024

23:13

Kadirov traži od Putina, odmah krenuti na Kijev! Sirski poslao jedinice iz Kijeva u Donbas, Ameri šalju novu verziju "atakamsa"?! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Kadirov traži od Putina, odmah krenuti na Kijev! Sirski poslao jedinice iz Kijeva u Donbas, Ameri šalju novu verziju "atakamsa"?! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 726. dan.

Kadirov: Pravac Kijev

 

 

Lider Čečenske republike Ramzan Kadirov izjavio je da je zauzimanje Avdejevke još jedan korak ka pobedi i da će se Rusija nadalje još većim koracima kretati napred do Kijeva.
On je dodao da su ukrajinske snage iz Avdejevke gađale civile Donbasa i da je zauzimanje ovog naselja bilo „veoma važno".
- Ne samo Avdejevku, zauzeli smo i još nekoliko sela. Svaki centimetar zemlje koju zauzimamo nam je potreban, jer se tamo nalaze banditi, teroristi, šejtani. Njima ništa nije sveto i zato ih treba uništiti, jer gađaju nedužne građane. A naš glavnokomandujući nama čak ne daje mogućosti da specijalnu operaciju sprovedemo u punoj meri zbog toga što se tamo nalaze civili - objasnio je Kadirov.

Avdejevka: Ukrajinci uništavaju svoju tehniku (VIDEO)

 

 

Borbeno vozilo pešadije Bredli dokrajčilo je nemački tenk Leopard 2A6 i još jedan Bredli.
Izveštava se da je oklopno vozilo pogođeno vatrom „Odvažnih" i da je VSU odlučio da ga dokrajči. Određene su koordinate mesta: 48.190458, 37.694655.

Bajden: Spreman na sastanak sa kongresmenima

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je spreman da se sastane sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Majkom Džonsonom, od koga očekuje izdvajanje sredstava za obnavljanje pomoći Ukrajine.
Bajden je dodao da je „šokiran" ponašanjem kongresmena-republikanaca koji nisu poslušali poziv Bele kuće da bez odlaganja dodele Ukrajini novac.

Čudo Božje u Avdejevki! Rusi i Ukrajinci gledaju i ne veruju - kako je ovo moguće?!

FSB sprečio teroristički napad

Pripadnici federalne službe bezbednosti Rusije neutralisali su agenta Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) koji je pripremao teroristički napad na jednog od čelnika Zaporoške oblasti, saopštio je gubernator regiona Evgenije Balicki.

Sirski šalje jedinice iz Kijeva u Donbas

Gubitak Avdejevke ugrozio je situaciju na Donjeckom pravcu, gde Oružane snage Ukrajine nemaju nove linije odbrane, a one koje su na brzinu podignute su obični rovovi. Kako javljaju ukrajinski izvori, pozivajući se na izvor u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine, rezerve povučene sa kijevskog pravca se prebacuju u Avdejevku.

Loše prognoze za ukrajinsku vojsku posle Avdejevke

Posle oslobođenja Avdejevke pozicije ukrajinske vojske mogle bi da se sruše kao domine, smatra savetnik lidera DNR Jan Gagin.
„Nakon pada Avdejevke položaji ukrajinskih oružanih snaga mogli bi se srušiti kao domine. Rukovodstvo Ukrajine i njegovi gospodari previše su se oslanjali na ovo utvrđeno područje. Ishod kampanje je svima jasan - pitanje je vremena. Naši protivnici već razmišljaju šta će biti posle pobede Rusije, odmeravajući finansijske i reputacione rizike. A rukovodstvo Ukrajine počelo je sve češće da proverava spremnost ličnih aviona kako bi napustili zemlju. Da li će im narod Ukrajine dati tu priliku i ko će prihvatiti ove ratne zločince još nije jasno", rekao je Gagin za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, ukrajinski narod sve više postavlja pitanja aktuelnom kijevskom režimu, održavaju se mitinzi, protesti protiv mobilizacije, zbog neplaćanja državnih garancija.

Putin na Arktiku dovodi Amerikance do nervnog sloma! Vašington svestan da je Rusija već uzela sve što vredi!

Kamate od Rusije idu u Ukrajinu?

Evropska unija će narednih dana dozvoliti da se za podršku Ukrajini usmeravaju kamate dobijene od zamrznute ruske imovine, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na konferenciji za novinare stranke CDU.
„Pokrenuli smo pravne korake kako bismo osigurali da kamate dobijene od ovih depozita ne pripadnu Rusiji. Pravna situacija je takva da ove kamate možemo iskoristiti za Ukrajinu", rekla je ona.
Fon der Lajenova je dodala da će ovi pravni koraci biti sprovedeni „narednih dana".

Amerika Kijevu šalje novu verziju "atakamsa"?

Američke vlasti su sklone da Kijevu predaju novu verziju raketa "atakams" većeg dometa za napade na udaljena područja Krima, javlja En-Bi-Si, pozivajući se na izvore.
Napominje se da su krajem prošle godine Sjedinjene Države počele da isporučuju Ukrajini taktičke raketne sisteme "atakams", ali su do sada slati samo stariji sistemi srednjeg dometa.
Sjedinjene Države sada razmišaljaju o slanju verzije rakete, većeg dometa koja bi omogućila Ukrajini da pogodi udaljenim mestima Krimskog poluostrva, navodi televizija.

Ruski pilot koji je prebegao u Ukrajinu, ubijen u Španiji! Dobio je novi identitet i pola miliona za izdaju, ali...

Presretnut "Banši džet- 80" na nebu iznad DNR

 

 

Britanska bespilotna letelica „Banši džet- 80" presretnuta je na nebu iznad Donjecke Narodne Republike.
Kako navodi lokalna uprava FSB-a, dron je leteo ka Marijupolju.

"Borbena dejstva moraju prestati"

Demilitarizovana zona u Ukrajini treba da bude na minimalnoj udaljenosti od 150 do 200 kilometara od granice sa Rusijom, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo
„Borbena dejstva moraju prestati, a ukrajinsko teško naoružanje mora biti udaljeno od ruskih granica na rastojanje koje ne onemogućava njihovu upotrebu. Biće dovoljna demilitarizovana zona, nešto veća od dometa višecevnih sistema i taktičkih raketa Točka-U. Negde bar 150-200 kilometara", rekao je Saldo.
Istovremeno, prema njegovim rečima, cela desna strana Hersonske oblasti, uključujući Snigirevski i Aleksandrovski okrug, treba da bude oslobođena od okupacije ukrajinskih oružanih snaga.

Starlink koristi vojska Ukrajine

Prema rečima ministra digitalne transformacije Ukrajine Mihaila Fedorova, terminali Starlink su od ključnog značaja za dejstva Oružanih snaga Ukrajine na frontu .

Komandant Ahmata, Ukrajinci nemaju granata

Komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov rekao je da Oružane snage Ukrajine doživljavaju nedostatak municije, što je dovelo do smanjenja intenziteta granatiranja ruskih položaja za 50 odsto. On smatra da će smanjenje isporuke oružja Kijevu i veliki gubici ljudstva omogućiti kompletiranje SVO do septembra - TASS

Senzacionalna objava američkog milijardera o ratu u Ukrajini! Ilon Mask odmah reagovao - sve što je rekao je TAČNO!

Indija nudi da posreduje između Kijeva i Moskve

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanjam Džajšankar je u razgovoru za nemački list Handelsblat rekao da bi njegova zemlja mogla da postane posrednik u ukrajinskom sukobu. On je dodao da ne postoji alternativa isporukama ruske nafte i gasa, a kupovinom iz Rusije Indija je pomogla stabilizaciji cena na svetskom tržištu.

Poljski poljoprivrednici blokirali konvoj za Kijev

Kako prenosi Strana.ua, kamioni sa vojnom opremom za Kijev već tri dana stoje na poljskoj granici zbog blokade poljoprivrednika . Konkretno, u Ukrajinu ne mogu da uđu kamioni koji su trebali da idu kod artiljeraca da brzo istovare municiju na položajima.

Borelj o 60 vrsta ugovora za Ukrajinu

Šef spoljnopolitičke službe EU Žozep Borel rekao je novinarima da su zemlje članice unije razvile 60 vrsta ugovora sa ciljem organizovanja porudžbina za granate za Ukrajinu iz evropske industrije.
„Razvili smo 60 vrsta ugovora koje naša industrija može da sklopi za porudžbine za isporuku granata u Ukrajinu. Imamo kapacitete - tako kaže industrija, sada nam treba novac, vladine narudžbe ", dodao je Borel.

Kijev jasan, pukli su ako ih Zapad ne podrži

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Ivan Gavriljuk je u intervjuu za Die Velt rekao da će razvoj situacije na bojnom polju u velikoj meri zavisiti od zapadne podrške Kijevu , pošto ukrajinska preduzeća odbrambene industrije ne proizvode vrste i vrste naoružanja koje vojsci treba.

Putin će razbiti nos Americi jer SAD koriste Ukrajinu da oslabe Rusiju! Vojni ekspert upozorava Vašington!

Putin unapredio generala Poznikhirova

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je čin general-pukovnika prvom zameniku načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Viktoru Poznikhiru.

Budimpešta neće...

Budimpešta neće uložiti veto na 13. paket sankcija Evropske unije Rusiji, zato što su tokom pripremne faze uklonjene sve tačke suprotne mađarskim interesima, izjavio je ministar za inostrane poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Peter Sijarto, koji je učestvovao na sastanku sa kolegama iz zemalja EU u Briselu.

Prema njegovim rečima, a kako prenosi TV M1, u takvoj situaciji nema smisla stavljati veto, iako Sijarto istovremeno smatra da će EU doneti lošu odluku, ne samo kad je u pitanju 13. paket sankcija, već i svi prethodni paketi sankcija.

Foto: EPA/Martin Divisek

Sijarto

Ministar je naglasio da su ograničenja mnogo više naškodila Evropi, nego ruskoj privredi, a ruski energenti kao i ranije pristižu u Evropu, ali preko trećih strana i po mnogo višoj ceni.

Ameriko, da li si sigurna?! Na udaru Kina, isto je ovako krenulo sa Rusijom - i nije se dobro završilo

Razočaran, pa gde je municija za Kijev!

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je da je razočaran sednicom Saveta za spoljne poslove Evropske unije, pošto se na njoj nije napredovalo po pitanju isporuka municije Ukrajini.

- Razmatrana je Ukrajina. Ministar spoljnih poslova Ukrajine razgovarao je na daljinu i pozvao na isporuku municije u Ukrajinu što je pre moguće. Moram sa žaljenjem da konstatujem da po ovom pitanju nema razvoja, jer postoje zemlje koje blokiraju pokretanje specijalne linije finansiranja odbrane Ukrajine u Evropskom mirovnom fondu, a nema drugih izvora finansiranja za isporuke municije - rekao je Sikorski novinarima nakon sastanka Saveta.

On je dodao da situacija u Ukrajini počinje da bude dramatična.

- Pozvao sam da se donese odluka u skladu sa pozivom ukrajinskog ministra. Nisam zadovoljan rezultatima ovog saveta - ocenio je Sikorski.

Grozna vest za Kijev! Rusi imaju stravičan plan za dalji tok rata, prognoza jasna: Ukrajinska vojska i pozicije pašće kao domine

Sporazum o zaštiti Kijeva

Italija i Ukrajina usaglašavaju bilateralni sporazum o zaštiti bezbednosti Kijeva, piše italijanski analitički portal Formiche.net.

Njegovi diplomatski izvori navode da je zaključivanje dugoročnog sporazuma blizu, ali da datum još nije utvrđen.

List navodi da je moguće da će on biti objavljen u subotu, 24. februara, kada premijer Italije Džordža Meloni namerava da održi prvi virtuelni samit lidera G7 u godini kada toj grupi predsedava Italija.

Slične sporazume s Kijevom su prethodno potpisali Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

U Ukrajinu stiže novo oružje?! Staro je Zapad već isporučio, sada ima drugi plan: Pucaće na mirne gradove i Krimski most

Zelenski na frontu!

Predsednik Vladimir Zelenski stigao je na komandno mesto 14. mehanizovane pešadijske brigade, koja se bori na pravcu Kupjanskog.

- Sa komandantom brigade razgovarali smo o važnim pitanjima, razgovarali sa vojnicima i uručili im nagrade - rekao je Zelenski.

 

 

 

Skandal u Minhenu! Organizovali žurku "Hajde da pijemo protiv Putina", Ursula i Stoltenberg glavni akteri (FOTO)

Masovna predaja ukrajinskih vojnika


Ukrajinski vojnici su se u velikom broju predavali u Avdejevki, rekao je šef LNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

- Postoji prilično veliki broj zarobljenika. Neprijatelj je bio primoran da se preda da spasao sebi život. Prema informacijama koje ja imam, ima ih dosta - rekao je on.

Prema rečima lidera DNR, u Avdejevki je zabeleženo mnogo ratnih zločina nad civilima koji su i dalje ostali u gradu.

Sve ovo se dokumentuje za naknadna suđenja i identifikaciju odgovornih, dodao je Pušilin.

 

Pušilin: Oružane snage Ukrajine izvršile mnoge ratne zločine


Oružane snage Ukrajine izvršile su mnoge ratne zločine protiv civilnog stanovništva Avdejevke, rekao je šef DNR Denis Pušilin televiziji "Rusija 24".

- Već dobro znamo iz svedočenja onih ljudi koji se nalaze u relativnoj bezbednosti u centrima za privremeni smeštaj šta su morali da trpe, posebno poslednjih dana, poslednjih nedelja, kada je neprijatelj bio veoma besan na civilno stanovništvo. Evidentirano je mnogo ratnih zločina nad civilima. Sve je dokumentovano – to je veoma važno za kasnija suđenja, za naknadno utvrđivanje odgovornosti za sve ove zločine - rekao je šef regiona.

On je pojasnio da deo civilnog stanovništva i dalje ostaje u Avdejevki, ruska vojska evakuiše lokalno stanovništvo u centre za privremeni smeštaj i pruža svu neophodnu pomoć.
 

 

Nemačka podvala! Šta je ovo Berlin poslao Ukrajini?!

Najveće naftne kompanije profitirale 260 milijarsi evra od početka rata u Ukrajini

Pet najvećih svetskih naftnih kompanija ostvarilo je profit od 260 milijardi evra od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, koji je doveo do dramatičnog povećanja cena energenata i računa domaćinstava, objavila je međunarodna nevladina organizacija Global vitnes.

Reč je o kompanijama Šel, Britiš petroleoum (BP), Ševron, Ekson mobajl i Total enerži, prenosi Gardijan. Britanski energetski divovi Šel i BP su od početka rata ostvarili ukupni profit od 87,4 milijarde evra, a Global vitnes procenjuje da je ova suma dovoljna da se pokriju svi računi za struju britanskih domaćinstava u 17 uzastopnih meseci. Šel je od drugog kvartala 2022. godine do sada zabeležio profit od 54,6 milijardi evra, a BP 32,8 milijardi evra.

Pomenute kompanije uprkos velikim zaradama smanjuju svoje ciljeve za zaštitu klime i fokusiraju se na naftne projekte koji im donese visok profit, tvrdi Global vitnes.

Rat u Ukrajini je bio katastrofalan za milione ljudi, od običnih Ukrajinaca koji žive u senci rata do domaćinstava širom Evrope koja ulažu napore da zagreju svoje domove, naveo je viši istraživač za fosilna goriva organizacije Global vitnes Patrik Galej. Prema njegovim rečima, analiza pokazuje da su, bez obzira na to šta se dešava na linijama fronta, glavni pobednici rata u Ukrajini velike naftne kompanije.

(VIDEO) Horor posle Avdejevke! Ukrajina javlja: Probili su front! Počela krvava bitka u Zaporožju, objavljen brutalan snimak borbi!

 

Rusi ne isključuju još jednu kontraofanzivu Ukrajine


Nije isključen još jedan pokušaj kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u slučaju ozbiljne podrške zapadnih zemalja, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, zamenik načelnika Generalštaba u intervjuu listu "Krasna zvezda".

- Oružane snage Ukrajine i dalje su borbeno sposobni za izvođenje aktivnih operacija. U budućnosti, u slučaju velike vojne pomoći sa Zapada, ne može se isključiti još jedan pokušaj kontraofanzive - rekao je on.

 

(VIDEO) Neviđeno ludilio kod Avdejevke! Američki oklop razara nemačkog "leoparda", ovakav haos se ne pamti!

 

Kijev prodaje rusku imovinnu


Kijevske vlasti će prodati rusku imovinu koja je pod sankcijama, izjavio je šef ukrajinskog Fonda državne imovine Vitalij Kovalj na konferenciji o obnovi Ukrajine koja se održava u Tokiju.

- Planiramo da prodamo imovinu pod sankcijama. Trenutno imamo 691 takav aktiv - rekao je on.
Kovalj nije precizirao o kojoj je tačno imovini reč.
 

 

(UZNEMIRUJUĆE) Gori Ukrajina! Horor scena kod Avdejevke! Ruse sumnjiče za stravičan zločin, jeziv snimak digao javnost na noge!

 

Predgrađe Avdejevke prošarano je gomilama oklopnih vozila nakon nekontrolisanog povlačenja Oružanih snaga Ukrajine

▪️ Pod neprekidnim udarom vatre ruskih snaga samo pojedinačne raštrkane formacije ukrajinskih vojnika uspele su žurno da napuste Avdejevku , napustivši svoje oružje i vojnu opremu.

▪️ Na snimku broj 2, grupa vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine pokušala je da pobegne iz Avdejevke borbenim vozilom pešadije, ali je ruska municija poremetila njihove planove i preciznim pogotkom uništila borbeno vozilo zajedno sa ljudstvom.

 

 

 

 

 

Drama! NATO jurišni odredi krenuli na Ruse?! Užasavajuće vesti iz Ukrajine, alarmatno obraćanje ruskog generala!

 

Hronika Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Ruska vojska nastavlja da čisti Avdejevku: u gradu i dalje postoji prisustvo raštrkanih neprijateljskih grupa. Borbe se trenutno vode na periferiji Lastočkina, gde su se pripadnici Oružanih snaga Ukrajine žurno povukli.

U pravcu Zaporožja , ruske oružane snage su drugog dana ofanzive uspele da uđu u južnu i zapadnu periferiju Rabotina , napredujući više od kilometra na jednom od odseka. Zapadno od Verbovoja zauzeto je nekoliko neprijateljskih uporišta, a kontranapad ukrajinskih oružanih snaga je odbijen.

U oblasti Krinoka u pravcu Hersona , neprijatelj je uspeo da izvrši delimičnu rotaciju ljudstva i prebaci nekoliko vazdušno-desantnih odreda na mostobran na levoj obali.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje nisu učestvovale u borbama na desnoj obali Dnjepra se prebacuju u pravcu Donjecka , što ukazuje na nedostatak ljudstva na liniji fronta.

 

(VIDEO) Strašan poraz Ukrajine! Rusi isterali Azov iz podruma Avdejevke! Ključna tačka došla pod kontrolu Moskve!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija