• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.02.2024

23:30

Sat pronađen u ruševinama Hirošime prodat na aukciji za više od 31.000 dolara (FOTO)

chinfo.navy.mil/George R. Caron, Public domain, via Wikimedia Commons

Vesti

Sat pronađen u ruševinama Hirošime prodat na aukciji za više od 31.000 dolara (FOTO)

Podeli vest

Sat koji se istopio tokom bombardovanja Hirošime u Japanu 6. avgusta 1945. prodat je na aukciji za više od 31.000 dolara.

Sat je stao u trenutku detonacije atomske bombe iznad japanskog grada, u 8:15 ujutru, tokom završnih dana Drugog svetskog rata, prema aukcijskoj kući RR Auction sa sedištem u Bostonu.

Pobednička ponuda na aukciji koja je završena u četvrtak bila je 31.113 dolara, a kupac je odabrao da ostane anoniman, prenosi AP.

Sat je pronašao britanski vojnik u ruševinama Hirošime, a prodat je zajedno sa drugim istorijski značajnim predmetima, navodi aukcijska kuća.

- Nadamo se da će ovaj eksponat muzejskog kvaliteta ostati dirljiv obrazovni simbol, koji će služiti ne samo da nas podseti na danak rata, već i da naglasi duboke, destruktivne sposobnosti koje čovečanstvo mora da nastoji da izbegne. Ovaj ručni sat, na primer, označava tačan trenutak u vremenu kada se istorija zauvek promenila - rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik na RR Auction.

Na aukciji se našla potpisana kopija "Male crvene knjige" bivšeg kineskog lidera Mao Cetunga, prodata za 250.000 dolara, kao i potpisan ček prvog predsednika SAD Džordža Vašingtona, prodat za 135.473 dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija