• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.02.2024

07:10

Neočekivan preokret! Bajden poslao šokantan signal Istočnoj Evropi: Jedna odluka menja sve iz korena!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Neočekivan preokret! Bajden poslao šokantan signal Istočnoj Evropi: Jedna odluka menja sve iz korena!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden, podržavajući holandskog premijera Marka Rutea za mesto generalnog sekretara NATO-a, poslao je signal Istočnoj Evropi da se „smiri“, piše Sumantra Maitra, urednik američkog časopisa "Conservative".

Prema njegovim rečima, holandski političar će postati sledeći generalni sekretar alijanse

- Rute je očigledno obezbedio podršku Džoa Bajdena, a u tajanstvenim igrama NATO birokratije važno je prećutno odobravanje, ako ne i aktivna podrška NATO-ovog hegemona i najvećeg donatora - kaže on.

On je Rutea opisao kao „zanimljivog lika“, snažnog zagovornika štednje, „protestantske štedljivosti i samodovoljnosti“, koji je blizak francuskom predsedniku  Emanuelu Makronu i mnogo govori o evropskoj autonomiji.

- Ali, on razume geopolitiku bolje od svojih američkih kolega i s pravom ne vidi pretnju da ruska tenkovska brigada prođe kroz holandske livade u bliskoj budućnosti - naglasio je Maitra.

On je rekao da je malo verovatno da će se potrošnja Zapadne Evrope za odbranu značajno promeniti kao rezultat Ruteovog imenovanja, jer bi razlike u kulturi potrošnje, interesima i percepciji pretnji između Istočne i Zapadne Evrope onemogućile postizanje obostrano korisnog kompromisa.

- Realnost je sledeća: ako je ova vest (o Ruteovoj podršci – prim. aut.) tačna, onda je predsednik Bajden, uprkos sve slabijim kognitivnim sposobnostima, ovde napravio zanimljivu računicu, prećutno podržavajući „staru” Evropu kao lidera kontinenta, a ne nekadašni komunistički Istok 

- Ovo je demonstracija sile, signal Istoku da spusti ton - smatra autor.

Istakao je da bi imenovanje estonske premijerke Kaje Kalas ili, „još gore“, potpredsednice vlade Kanade Kristije Friland na mesto generalnog sekretara NATO „neminovno dovelo do još veće konfrontacije sa Rusijom. 

- Njihova retorika je apokaliptički binarna. To je kao Hilari Klinton kao predsednica SAD - rekao je Maitra.

Kao rezultat toga, moto Rutea kao generalnog sekretara alijanse biće „stabilnost“, sugeriše autor.

- Čudno, to je bio veoma konzervativan izbor (za Bajdena. - prim. aut.). Mogli smo mnogo gore - zaključio je on.

Kako je ranije rekao portparol Bele kuće Džon Kirbi, Sjedinjene Države su uverene da bi Rute bio odličan generalni sekretar NATO-a; ​​prema njegovim rečima, Vašington je „ovo jasno stavio do znanja“ svojim saveznicima.

Aktuelni generalni sekretar Jens Stoltenberg trebalo je da napusti svoju funkciju 1. oktobra 2022. godine, ali su u martu 2022. lideri zemalja alijanse tokom samita odlučili da mu produže mandat do 30. septembra 2023. godine u kontekstu događaja oko Ukrajine. U julu je najavio da ostaje na funkciji još godinu dana, do 1. oktobra 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija