• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

26.02.2024

21:27

Berlin od Indije traži da izda Putina i Kijevu dostavi milione granata iz svojih skladišta! Nju Delhi u nevolji!

Printskrin video

Vesti

Berlin od Indije traži da izda Putina i Kijevu dostavi milione granata iz svojih skladišta! Nju Delhi u nevolji!

Podeli vest

Nemačka će od Indije i arapskih zemlja zatražiti da artiljerijske granate iz svojih skladišta prebace u Ukrajinu, tvrdi Der Špigl.

Mediji navode da su šefovi zapadnih obaveštajnih službi nedavno upozorili da je pitanje dana kada će se odbrana Kijeva urušiti, ako se brzo ne reši nedostatak municije.

SAD, primarni donator Ukrajine, više od mesec dana nisu pružile nikakvu pomoć za odbranu jer Kongres nije dao zeleno svetlo za nova izdvajanja. Od prošle jeseni, republikanci u Predstavničkom domu blokiraju predlog zakona o spoljnoj pomoći predsednika Džoa Bajdena koji predviđa vojnu pomoć Kijevu od 60 milijardi dolara. Poslanici insistiraju na tome da će popustiti samo ako Bela kuća pristane da pooštri graničnu kontrolu SAD i preduzme mere da zaustavi priliv ilegalnih migranata iz Meksika.  

U tom kontekstu, ukrajinske snage su se ranije ovog meseca povukle iz grada Avdejevke, ključnog uporišta u Donbasu.  

Der Špigl je u nedelju izvestio da visoki nemački vojni komandant koji nadgleda nabavku oružja za Ukrajinu, general Kristijan Frojding, već dve nedelje iza zatvorenih vrata drži sastanke sa diplomatama. Na vrhu njihovog dnevnog reda je pitanje da li zemlje još uvek imaju značajne zalihe artiljerijskih granata i da li bi mogle da budu dostavljne Kijevu. Berlin je  čak obećao i "diskreciju" ako neka nacija želi da ostane „neutralna" po pitanju Ukrajine.

Der Špigl je citirao Frojdinga koji je potvrdio nemačkom parlamentu prošle nedelje da Berlin "pokušava da kupi municiju iz celog sveta", sa posebnim naglaskom na granate kalibra 155 mm NATO standarda.

Prema članku, Nemačka gleda na Indiju kao na potencijalnog partnera, a neke procene ukazuju da bi Nju Delhi mogao imati stotine hiljada granata. S obzirom na to da Indija održava bliske odnose sa Rusijom, svaki potencijalni dogovor morao bi da se obavi u tajnosti i uz pomoć posrednika, tvrdi Der Špigl. 

Slični aranžmani bi potencijalno mogli da se obezbede sa neimenovanim arapskim državama, sugeriše se u izveštaju, dodajući da neke balkanske i afričke države takođe mogu imati zalihe dotične municije ili biti u stanju da je proizvode.

U međuvremenu, šefovi vodećih zapadnih obaveštajnih agencija upozorili su tokom sastanka na marginama Minhenske bezbednosne konferencije ranije ovog meseca da bi Ukrajina mogla da izgubi sposobnost da drži liniju fronta do juna, preneli su mediji. Da bi sprečio takav scenario, Zapad treba brzo da snabdeva Kijev artiljerijskim mecima, zaključili su vrhunski špijuni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija