• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.02.2024

08:16

Tražili ste, sad gledajte! Moskva počinje da igra Vašingtonovu igru: Putinov najveći saveznik otkrio šta će se desiti na američkom tlu

Shutterstock

Vesti

Tražili ste, sad gledajte! Moskva počinje da igra Vašingtonovu igru: Putinov najveći saveznik otkrio šta će se desiti na američkom tlu

Podeli vest

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, najveći saveznik predsednika Vladimira Putina, obećao je da će pomoći zemljama Latinske Amerike da se suprotstave, kako kaže, američkim pokušajima da se mešaju u njihove unutrašnje stvari.

Patrušev je svoje tvrdnje izneo u Nikaragvi, na čijem čelu je bivši gerilac Danijel Ortega, i posle sastanka sa bivšim kubanskim liderom Raulom Kastrom u Havani.

Kako prenosi TASS, Patrušev je rekao da su latinoameričke zemlje dobro svesne pokušaja Sjedinjenih Država da izvrše ekonomski i politički pritisak na one čija politika ne odgovara Vašingtonu.

„Moskva može da spreči mešanje u unutrašnje stvari vaših zemalja“

- Latinska Amerika ostaje važna zona mira, svojevrsno ostrvo stabilnosti. Za nas je važno da više zemalja u tom regionu teži nezavisnoj politici - rekao je Patrušev u Managvi, a prenosi TASS.

Moskva će, dodao je on, nastaviti da „deluje u okviru postojećih sredstava kako bi sprečila mešanje u unutrašnje stvari vaših zemalja, kao i kampanje za diskreditaciju njihovih legitimnih vlasti, zastrašivanje njihovog stanovništva i destabilizaciju njihovih ekonomija“.

Rat u Ukrajini izazvao je najveću krizu u odnosima Rusije i Zapada od 1962. godine i Kubanske raketne krize, smatraju ruske i američke diplomate.

 

 

Nakon što je Zapad uveo sankcije koje američki i evropski lideri nazivaju najstrožim sankcijama protiv velike ekonomije, Rusija se okrenula od Evrope i SAD i ojačala svoje veze sa zemljama Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike.

„Razvijanje dobrih odnosa sa Latinskom Amerikom jedan je od prioriteta Moskve“

Na svojoj latinoameričkoj turneji, Patrušev bi trebalo da poseti i Boliviju i Venecuelu, gde je, kao i na Kubi i u Nikaragvi, na vlasti levičarska vlada sa hladnim odnosima sa Vašingtonom.

Patrušev je rekao da razvoj dobrih veza sa Latinskom Amerikom i Karibima ostaje „jedan od ključnih prioriteta Moskve“.

Patrušev i Kastro su na Kubi razgovarali o saradnji u oblasti bezbednosti, saopštio je ruski Savet bezbednosti, prenosi agencija Interfaks.

- Nikolaj Patrušev je potvrdio Raulu Kastru da Moskva ostaje privržena duhu strateškog partnerstva dve zemlje - navodi se u saopštenju za javnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija