• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.02.2024

23:00

Od izraelskog granatiranja Gaze stradalo 152 službenika UN!

Shutterstock

Vesti

Od izraelskog granatiranja Gaze stradalo 152 službenika UN!

Podeli vest

Svi osim dvojice od 152 službenika UN-a ubijena u Gazi, bili su van dužnosti kada su stradali, prema podacima koji bacaju novo svetlo na dimenziju sukoba Izraela sa Hamasom u samom pojasu Gaze.

Skoro polovina svih žrtava u Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć i rad za palestinske izbeglice- UNRVA, došlo je u tri nedelje između masakra 7. oktobra i izraelske kopnene invazije.

Nalazi prate navode da je desetak pripadnika osoblja UNRVA bilo uključeno u napade Hamasa prošle godine.

Izrael već dugo tvrdi da je agencija UN, koja pruža humanitarnu pomoć i obrazovanje u Gazi, infiltrirana od strane terorističke grupe , prenosi Telegraf.

Više humanitarnih radnika UN je ubijeno u pojasu Gaze nego u bilo kom drugom sukobu u istoriji te organizacije, a broj poginulih je doveo do optužbi da Izrael namerno cilja na članove osoblja.

Podaci o žrtvama koje je UNRVA podelila sa Sandej Telegrafom, obuhvataju 150 smrtnih slučajeva zabeleženih između 7. oktobra i 4. januara. Od tada su potvrđena još dva smrtna slučaja.

Analiza podataka pruža jasnu sliku o tome kako se rat odvijao u obalskoj enklavi u nedeljama nakon 7. oktobra, dok se agencija UN borila da se suoči rastućom humanitarnom krizom.

Foto: Reuters

 

UN trpi gubitke pod "nerazjašnjenim" okolnostma

Ali ostaju pitanja oko okolnosti oko smrti tolikog broja radnika UNRVA. Samo dva člana osoblja bila su „na dužnosti“ u trenutku njihove smrti – 5. odnosno 20. decembra.

Prema podacima, jedan od službenika poginuo je u vazdušnom napadu na objekat UN.

Preostalih 148 radnika poginulo je van dužnosti, često kada su bili kod kuće i u društvu članova porodice.

Prema podacima, muškarci čine skoro dve trećine ukupnog broja umrlih tačnije 93 lica. Ovo je iznenađujuće jer žene čine 59 odsto radne snage UN-a u Gazi od 13.000 ljudi.

Foto: Vikipedija

 

Pored toga, žrtve su ravnomerno raspoređene između severa Gaze i „bezbednijeg“ juga, dok stopa smrtnosti osoblja UN-a nije u skladu sa prijavljenom stopom civila u istom periodu.

Analiza takođe pokazuje da su tri nedelje nakon napada 7. oktobra bile daleko najopasnije za radnike UNRVA, sa 73 poginula u vazdušnim napadima u prvih 20 dana rata.

Svaka naredna nedelja donosila je sve veće žrtve. U sedam dana pre nego što je Izrael započeo svoju kopnenu invaziju, 27. oktobra, poginula su 52 radnika UNRVA – trećina od ukupnog broja.

Foto: Foto: EPA Images

 

"Prvi dani bili su nakobniji"

Najsmrtonosniji dan rata do sada za osoblje UN bio je 25. oktobar, kada je u vazdušnim napadima ubijeno 15 ljudi.

Međutim, nakon što je kopnena invazija počela dva dana kasnije, podaci pokazuju da je smrtnost među radnicima UNRVA naglo opala, dok je stopa smrtnih slučajeva među širim civilnim stanovništvom ostala ista.

Dr Majkl Dun-Vilovs, ambasador Kraljevskog statističkog društva, pregledao je analizu Telegrapha i potvrdio da je trend pada broja smrtnih slučajeva u UN statistički značajan.

Foto: Foto: EPA Images

 

"Znaju oni koga i šta gađaju"

Šta objašnjava ovo smanjenje nije jasno, ali trend je izražen i malo je verovatno da će biti slučajan

General-major Čarli Herbert, bivši oficir britanske vojske i stručnjak za urbano ratovanje, rekao je za Telegraf da očigledno visok procenat osoblja UNRVA koje je izraelska vojska ubila u prvim mesecima rata zahteva dalju istragu.

Trebalo bi uzeti u obzir razlikovanje, proporcionalnost i izbor cilja izraelske vazdušne kampanje -  rekao je on. Ali, dodao je da bilo bi previše spekulativno izvlačiti bilo kakve zaključke iz podataka ili zaključiti o bilo kakvom namernom gađanju UNRVA.

Foto: Foto: EPA Images

 

Izvori UNRVA ponudili su sopstveno objašnjenje za veću stopu žrtava među službenicima agencije u ovom sukobu.

Svaki građanin Gaze, uključujući osoblje UNRVA, ima identifikacioni broj koji se nalazi u bazi podataka kojoj mogu pristupiti i palestinski i izraelski zvaničnici.

Ovaj identifikacioni kod je takođe povezan sa prebivalištem pojedinca.

- Izrael zna gde svi žive u Gazi i znaju njihova imena - rekao je zvaničnik UNRVA.

Foto: Foto: Shutterstock

 

Prvo upozorenja pa bombe...

U prethodnim sukobima u Gazi, zgrade u kojima je živelo lokalno osoblje UNRVA bile su „tapkane po krovu“ inertnim granatama ili bombama kako bi se upozorilo na nadolazeće udare u toj oblasti.

U aktuelnom ratu, upozorenja su i dalje davana međunarodnim službenicima koji žive u kompleksima, ali ne i lokalnim radnicima u njihovim domovima.

Foto: Reuters

 

Ova promena u politici verovatno objašnjava zašto je ogromna većina osoblja UNRVA umrla dok nije bila na dužnosti.

Zvaničnik UNRVA je naveo da tapkanja na krovu sada ne postoje i da su sada snažni udarci od samog početka."

Portparol izraelske vojske je rekao da IDF nikada nije, i nikada neće, namerno gađati osoblje UN-a ili druge nevine civile.

Dodao je da IDF preduzima sve operativno izvodljive mere da ublaži štetu među civilima, a da udari IDF-a na vojne ciljeve podležu relevantnim odredbama međunarodnog prava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15