• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2024

18:21

Baš je briga Vašington za pokolj Palestinaca! SAD ponovo stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

EPA

Vesti

Baš je briga Vašington za pokolj Palestinaca! SAD ponovo stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako se, od 7. oktobra, kad su izbile borbe oko te palestinske enklave.

Od 15 članica Savega bezbednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana, preneo je Rojters.

- Glas za ovu rezoluciju je podrška palestinskom narodu da živi. Suprotno, glasanje protiv rezolucije podrazumeva podršku brutalnom nasilju i kolektivnoj kazni - rekao je ambasador Alžira u UN Amar Bendžama.

Američka ambasadorka Linda Tomas Grinfild rekla je danas da bi svaka akcija koju bi preuzeo Savet bezbednosti značila smetnju "osetljivim, aktuelnim pregovorima".

- Mi verujemo da bi rezolucija negativno uticala na pregovore. Zahtevanje momentalnog, bezuslovnog prekida vatre, bez sporazuma koji bi od Hamasa zahtevao oslobađanje talaca, ne bi doneo održiv mir. Umesto toga, nastavila bi se borba Hamasa i Izraela - rekla je Grinfild.

Nebenzja: SAD ispisale još jednu crnu stranicu u istoriji SB UN

Foto: Tanjug/AP

 

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Saveta bezbednosti".
​- Ponovo ju je napisala američka delegacija - rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države teže istom cilju kao i Izrael koji, kako tvrdi, igra na vreme kako bi "potpuno očistio" Gazu.
- Potpuna odgovornost za posledice pada na Vašington, ma koliko se SAD trudile da to izbegnu, govoreći o svojim važnim posredničkim naporima - rekao je ruski diplomata.
On je poručio da Rusija neće odustati i dodao da zahtev za hitnim prekidom vatre u Gazi "ostaje imperativ".
Sjedinjene Američke Države danas su ponovo uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, treći put otkako su 7. oktobra izbile borbe oko te palestinske enklave.
Od 15 članica Savega bezbednosti UN, 13 je glasalo za predlog rezolucije koju je podneo Alžir, dok je Velika Britanija bila udržana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija