• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/politika

06.03.2024

12:14

Kuva se žestoko! Ovo je nova tačka žarišta u Evropi! Eksplodiraće svakog časa, sukobljene strane spremne za obračun!

Shutterstock, PngWing

Vesti

Kuva se žestoko! Ovo je nova tačka žarišta u Evropi! Eksplodiraće svakog časa, sukobljene strane spremne za obračun!

Podeli vest

Bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji preti opasnost da u bliskoj budućnosti bude uvučena u vojni sukob koji se već dve godine odvija na teritoriji susedne Ukrajine. Ključna bi u tom smislu mogla da bude odluka Moskve da produži napredovanje ka zapadnim i južnim granicama zemlje Volodimira Zelenskog, zauzme oblast Odese i u potpunosti odvoji protivnika od pristupa Crnom moru. Ali i nađe se na samim granicama Moldavije, države koja je u više navrata isticala želju da se, poput Rumunije, pridrži zapadnoj vojnoj alijansi, piše Politika.

Tačka mogućeg sukoba bila bi oblast samoproglašene, ali i međunarodno nepriznate republike Pridnjestrovlje (zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika), većinski nastanjene pripadnicima ruskog življa koje već godinama ističe zahtev da se izdvoji iz sastava matične države – Moldavije. Delikatnost pozicije ovog kutka Evrope možda najbolje oslikava podatak da su polovinom prošle godine, tokom samita četrdesetak država NATO-a, organizovanog u prestonici Kišinjevu, u znak podrške Ukrajini, nebo nad ovim prostorom čuvali upravo avioni zapadnih armija.

Kako piše američki „Politiko”, vlasti Pridnjestrovlja već su uputile poziv Moskvi da zaštite ovaj region od pritisaka koji stižu iz Moldavije. Pri tome, pomenuti apel ne podrazumeva volju ovdašnjeg stanovništva da se stavi pod jurisdikciju Moskve, već samo zahtev da se u Kremlju više angažuju na obezbeđenju mira na potencijalno nemirnim prostorima.

Neposredno po raspadu Sovjetskog Saveza nepriznata republika koja se pruža duž moldavsko-ukrajinske granice proglasila je nezavisnost, sačuvala sovjetsku zastavu, ruski jezik i izdala veliki broj ruskih pasoša. Organizovan je i referendum (2006) o „slobodnom prisajedinjenju Ruskoj Federaciji” koji je podržalo čak 98 odsto ovdašnjeg življa. Rezultati izjašnjavanja, međutim, nikada nisu međunarodno priznati. Dodajmo i da je Rusija, po raspadu SSSR-a, ovde zadržala svoj vojni kontingent od oko 6.000 ljudi.

Foto: Shutterstock/Reuters

 

Posle pobede prozapadnih snaga u Ukrajini 2004. situacija u regionu dodatno je usložnjena, posebno nakon uvođenja Tiraspolju ekonomskih sankcija od strane Kijeva. Politika navodi da tokom pandemije korone ukrajinska pogranična služba nije u Pridnjestrovlje propuštala lekove i medicinsku opremu iz Rusije pod izgovorom da pomenuta roba nije adekvatno licencirana.

Tok vojne operacije u Ukrajini u velikoj meri je promenio i poziciju Pridnjestrovlja. Značaj nepriznate republike za obezbeđenje oblasti Odese, čiji povratak pod nadležnost Moskve podržava većina Rusa, naglo je porastao. Odvajanje Ukrajine od Crnog mora i pretvaranje iste isključivo u kopnenu državu uticao bi na njen status u okvirima konfrontacije Rusije i NATO-a. Takođe, za posledicu bi imao i značajnu promenu rasporeda snaga u Crnom moru, što čelnicima alijanse u Briselu nikako ne ide u prilog.

Prema vojnim analitičarima, i na Zapadu i na Istoku, moguće je očekivati neku provokaciju kojom bi se Moldavija više uvukla u ukrajinsko-ruski sukob, a time omogućila zapadnim vojnim snagama smeštenim u Rumuniji da se dodatno posvete saradnji sa armijom Zelenskog. Pri tome valja imati na umu da bi to bio još jedan okršaj van granica NATO saveza i da bi, kao takav, nesumnjivo izazvao određena reagovanja u međunarodnoj zajednici. I sve to pred predsedničke izbore u SAD, navodi Politika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija