• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2024

10:10

Smeje mu se ceo svet! I Zelenski poklopio Makrona: Ne treba mi tvoja vojska! Možeš samo da pošalješ...

EPA/Shutterstock

Vesti

Smeje mu se ceo svet! I Zelenski poklopio Makrona: Ne treba mi tvoja vojska! Možeš samo da pošalješ...

Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajini nije potrebna francuska vojska, iako ne vidi ništa loše u Makronovom predlogu da pošalje NATO trupe, kao i vojno i tehničko osoblje da obučava Ukrajince i proizvodi i popravlja oružje.

- Ovde se ne radi o prisustvu NATO vojske u Ukrajini, samo govorimo o procesu obuke, o zajedničkom radu specijalista, razmeni podataka, obaveštajnih podataka, obuci inspektora i tako dalje. I to je u redu! To se može uraditi u potpuno različitim oblastima odbrane. Mi govorimo samo o tome da se obezbedi da, u tim razmenama obaveštajnih i tehničkih resursa, Ukrajina se ne nađe sama, prepuštena sama sebi - rekao je Zelenski u intervjuu francuskom televizijskom kanalu BFM i dodao da sve što želi je da Ukrajina radi sa više od jednog ili dva partnera.

Prema njemu, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji.

- Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od NATO zemalja, ali to će već biti drugačija situacija - dodao je predsednik Ukrajine.

On je istakao da je situacija na frontu sada bolja nego u poslednja tri meseca.

- Imali smo poteškoća zbog nedostatka artiljerijske municije, sistema protivvazdušne odbrane, dalekometnog naoružanja i gustih rojeva ruskih dronova. Uradili smo dobar posao protiv ruskog vazduhoplovstva, obnovili situaciju na istoku, a ruska ofanziva je zaustavljena. Što se tiče Avdejevke, ruska vojska nije zauzela grad, već ga je potpuno uništila, a zatim se uselila - objasnio je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron krajem februara je izjavio da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ratu sa Ukrajinom", te da bi lideri zapadnih zemalja mogli da razmotre mogućnost o slanja trupa u Ukrajinu, ali, kako je rekao, još nije postignut konsenzus o tom pitanju.

Zvaničnici mnogih evropskih zemalja su, nakon ove izjave Makrona, rekli da nema govora o tome.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je dodatno pojasnio da zemlje NATO u celini to neće učiniti.

Komentarišući izjavu francuskog predsednika, zvanična Moskva je upozorila da bi takav razvoj događaja neminovno doveo do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Ko su Rusi koji upravo napadaju Rusiju?! Rešili da Putinu naprave pakao pred izbore, povezani za opasnim organizacijama!
RATUJU ZA UKRAJINU

(VIDEO) Ko su Rusi koji upravo napadaju Rusiju?! Rešili da Putinu naprave pakao pred izbore, povezani za opasnim organizacijama!

Ruska Legija "Sloboda za Rusiju" i Ruski dobrovoljački korpus, grupe koje su jutros izvele napad na rusku granicu iz pravca Ukrajine, baštine neonacističke ideje, Moskva tvrdi da ih plaća NATO i američke obaveštajne agencije, a posredno su vezani za Ukrajinsku vojnu obaveštajnu službu GUR. Za svoj glavni cilj proklamovali su rušenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

12.03.2024

09:40

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija